TEK-regeling op hoofdlijnen uitgewerkt
Het kabinet heeft de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) in oktober aangekondigd. Vandaag is bekend gemaakt dat de TEK-regeling op hoofdlijnen is uitgewerkt. De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een heel groot deel uitmaken van de totale omzet. Vandaag heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) de Tweede Kamer op hoofdlijnen geïnformeerd over de uitwerking van de regeling.
Regeling zo snel mogelijk in laten gaan
Omdat de TEK-regeling zo snel mogelijk opengesteld moet worden, is gekozen voor een zogenoemde modelmatige aanpak. Dat betekent dat het verbruik van de ondernemer geschat wordt op basis van historische gegevens en een gemodelleerde prijs van energie, en dus niet op basis van het daadwerkelijke gebruik en actuele prijs van energie. De TEK-regeling kan daarom sneller open voor aanvragen van mkb-ondernemers en de ondernemer weet na het aanvragen snel welke tegemoetkoming hij kan ontvangen. Ook zijn de administratieve lasten voor zowel ondernemer als RVO (uitvoerder van de regeling) stukken lager, omdat er niet met facturen gewerkt hoeft te worden.
Uitvoering door RVO
De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd. De subsidieperiode loopt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voert de subsidieregeling uit. Ondernemers kunnen vanaf het eerste kwartaal van 2023 de aanvraag indienen in een digitaal loket. RVO neemt dan zo snel mogelijk een besluit over de toekenning. Na een positief besluit ontvangen ondernemers binnen een week een voorschot van 60% van de maximale subsidie. Na vaststelling wordt de definitieve hoogte van de toe te kennen subsidie bepaald. Binnen de TEK-regeling moet een groot aantal aanvragen in korte tijd worden verwerkt. De uitvoering gebeurt daarom grotendeels geautomatiseerd.
Informatie voor ondernemers via RVO en KvK
RVO gaat de TEK-regeling uitvoeren in opdracht van het ministerie van EZK. Op RVO.nl/TEK is daarom voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte-pagina’ opengesteld, waarbij mkb’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK.
Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht op KVK.nl/Energieloket van de Kamer van Koophandel. Naast het geven van praktisch advies over bedrijfsvoering, verwijst KVK gericht door naar de subsidies en regelingen bij uitvoerder RVO waarmee ondernemingen kunnen verduurzamen of besparen.
Lees het gehele nieuwsbericht van Rijksoverheid hier.
Voor andere besparingstips vinden ondernemers informatie op www.ondernemen010.nl/geldzorgen. Gemeente Rotterdam biedt informatie over wet- en regelgeving, praktische tips om de energiekosten omlaag te krijgen, advies en maatwerk voor ondernemers die financieel in zwaar weer zitten.