>
Foto: Hans Tak

Terrasregels op een rijtje

27 mei 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terrasregels op een rijtje

Het aantal mensen met corona blijft dalen en daarom kan er verder versoepeld worden. Op vrijdag 28 mei is er een persconferentie van het Rijk waar de versoepelingen worden aangekondigd. Dat is natuurlijk ontzettend goed nieuws!

Om verder te versoepelen is het belangrijk dat iedereen de regels blijft volgen. Ook op het terras. En omdat er best wat regels zijn, zetten we ze nog even op een rijtje.

1. Terrasbezoek:

  • Op dit moment mag het terras open tussen 06.00 en 20.00 uur. De verwachting is dat vanaf 5 juni de horeca ook binnen weer opengaat voor bezoekers;
  • Naar verwachting worden de openingstijden vanaf 5 juni verruimd naar 22:00 uur. Ook de verkoop van alcohol gaat naar verwachting naar 22:00 uur;  
  • Op dit moment mogen bezoekers met z’n tweeën of als één huishouden reserveren. Mogelijk wordt dit verruimd;
  • Per terras mogen er 50 bezoekers plaatsnemen. Kinderen tellen mee in het totaalaantal bezoekers;
  • Alle bezoekers hebben een zitplek en worden bediend. Zelfbediening is niet toegestaan;  
  • Bezoekers mogen naar binnen om te betalen, naar de WC of garderobe te gaan. Binnen is een mondkapje verplicht. 

 Check de website van de Rijksoverheid voor alle horecaregels en de komende versoepelingen.

2. Terrasuitbreiding

Terrassen mogen in 2021 maximaal twee keer zo groot gemaakt worden. Als de ruimte er is, dan kan je gebruik maken van een extra gevel- of overterras.

Op parkeervakken die direct voor de gevel van je zaak liggen, mag je terrasvlonders plaatsen. Meld je terrasvlonder. Als je je terrasvlonder hebt gemeld, kan de gemeente je snel informeren. Bijvoorbeeld over werkzaamheden bij je in de buurt. Ook kondigt de gemeente aan als de kolken (voor het riool) schoon gemaakt worden en je vlonder (tijdelijk) aan de kant moet.

Om te voorkomen dat een terrasvlonder ongedierte (zoals ratten) aantrekt, moet je het volgende doen:

  • Zorg voor minimaal 40 cm ruimte onder banken en tafels;
  • Houd kieren tussen planken kleiner dan 5 mm;
  • Plaats afval niet naast afvalbakken en -containers;
  • Zorgt dat er een lekdop onder de grote 1100 liter afvalcontainers zitten.

Natuurlijk moet je ook altijd rekening houden met je buren. Alle voorwaarden kun je nalezen op de horecapagina van onze website.

3. Overkappingen, schotten en schermen

Het terras mag geen binnenruimte worden. Let dus op hoe je parasols en schotten neerzet. Zo mogen parasolvoeten soms worden ingegraven, maar mogen ze nooit boven de bestrating uitsteken vanwege struikelgevaar. Op onze website vind je alle terrasregels. Bij twijfel of bij een grote investering is het verstandig om je wensen eerst aan de gemeente voor te leggen via het horecaloket.

4. Subsidieregeling horecavouchers

Om je terras of horecazaak coronaproof te maken, kan je een subsidie aanvragen van maximaal € 500,-. Onder ‘coronaproof maken’ worden activiteiten verstaan die zorgen dat er op veilige wijze geëxploiteerd kan worden, binnen de door de overheid opgestelde coronaregels. Op de website van de gemeente vind je meer informatie over deze subsidieregeling. Daar kun je ook terecht voor het aanvragen van de horecavoucher.

5. Entertainment

Vermaak, zoals muziek of een televisie op het terras is niet toegestaan. In Rotterdam is muziek op het terras normaal gesproken alleen toegestaan met een evenementenvergunning. Zo lang evenementen nog verboden zijn, kan je dit dus niet op je terras aanbieden.

6. Alcohol

Als je een Drank en Horecawet-vergunning hebt, mag je geen alcohol to-go verkopen. Doe je mee aan een culinaire wandeling? Laat dan de deelnemers op je terras plaatsnemen als ze een alcoholisch drankje willen. Sowieso is verkoop van alcohol na 20:00 uur op dit moment niet toegestaan. Naar verwachting wordt dit vanaf 5 juni verruimd naar 22:00 uur.

7. Buiten eten bereiden

Eten bereiden op het terras, zoals barbecueën, mag. Zorg wel dat je bouwwerk voldoet aan de regels. Let erop dat omwonenden of andere buren geen last van de rook hebben. Maken zij een melding? Dan kan de milieudienst (DCMR) een controle uitvoeren. De DCMR doet dan een meting. Als ze overschrijdingen meten, moet je meteen stoppen met de bereiding.

 

Meer informatie

Zie de website van de Rijksoverheid voor alle horecaregels en de komende versoepelingen.

 

Contact

Heb je nog vragen? Neem contact op met het horecaloket van de gemeente Rotterdam.

Team Horecavergunningen | Rotterdam.nl

Vragen, specifiek over gebiedszaken worden doorgeleid naar de gebiedsadviseurs horeca. Het horecaloket is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.