Terugblik: Ondernemen010 Live!

Op woensdag 1 februari vond in de Maassilo het ondernemersevent Ondernemen010 Live! plaats. Het doel van deze avond? Een energieke start van het nieuwe jaar voor alle Rotterdamse mkb-ondernemers.

Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) heeft een boodschap die zowel inspireert als de nadruk legt op de noodzaak van vernieuwing in het mkb. De wethouder onderstreepte het belang van samenwerking en een goede dienstverlening vanuit de gemeente. “Uw vraag staat centraal.” Om alle vragen optimaal te beantwoorden waren de gemeente en partners aanwezig op het event. De wethouder sloot af met een primeur: Rotterdamse mkb’ers kunnen gebruik maken van de duurzaamheidsvoucher, ter waarde van 800 euro voor een energie- of dakscan.

Zij aan zij

MKB Rotterdam-Rijnmond voorzitter Pieter van Klaveren benoemde de grote stappen die gemaakt zijn in de samenwerking met de gemeente. Waar zij eerst regelmatig tegenover elkaar stonden, staan zij nu als partners zij aan zij. Er zijn flinke stappen vooruit gezet: bijna 80 procent van de aanbestedingen door de gemeente worden in de regio aangeboden. “Gaat het met midden- en kleinbedrijf goed, dan gaat het met de burgers goed, en gaat het met de stad goed”, zo meldde de voorzitter.

Ondernemers die momenteel stappen maken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit lopen nog voorop. Maar over 10 jaar is dit niet meer het geval: “Wie dan nog geen actie heeft ondernomen op deze thema’s, doet simpelweg niet meer mee.” Het is een oproep voor alle ondernemers om nu aan te haken en serieuze stappen op gebied van duurzaamheid en digitalisering te gaan zetten.

Maak nu belangrijke keuzes voor de toekomst

Ondernemer Pepijn Schmeinck met zijn duurzame restaurants loopt al vele jaren voor op het gebied van milieubewust en lokaal ondernemen. Als bestuurder van platform Het Nieuwe Nassen helpt hij ondernemers die graag willen verduurzamen, maar niet goed weten hoe en waar te beginnen. Zijn tip: “Als ondernemer verlies je jezelf makkelijk in de waan van de dag, maar maak nu alvast belangrijke keuzes voor de toekomst.”

Samenwerken

Keynote-speaker Otto Raspe van Rabobank Research deelde cijfers over de status van het Rotterdamse mkb en benadrukte dat er nog een flinke inhaalslag te maken is in de regio als het gaat om toekomstbestendig ondernemen. Samenwerking tussen ondernemers onderling en mét gemeente is hiervoor van belang.

Leren van elkaars fouten

Aanwezigen konden verschillende losse onderdelen te bezoeken. Zo organiseerde BlueCity in de grote zaal een Fuckup Night, waarin zonder schaamte blunders gedeeld werden en men kon leren van elkaars fouten. Daarnaast vertelde MKB Digicafé over haar gratis ondernemersservice, waarbij studenten het MKB helpen digitaliseren.

Informatiemarkt

Meerdere instanties en netwerkpartners waren aanwezig op de ondernemersmarkt. Zij gingen in gesprek met ondernemers over allerlei zaken rondom toekomstbestendig ondernemen, bedrijfsruimte, vergunningen en regelgeving, geldzaken en subsidies. Ook maakten de aanwezigen kennis met netwerkpartners die een rol kunnen spelen bij het succesvol ondernemen.

Deel deze pagina