Delftse start-up Reefy bouwt rif in de Maas voor natuur én waterveiligheid.

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Maritiem

In samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en Boskalis gaat de Delftse innovatieve startup Reefy een modulair kunstrif systeem testen. Het kunstrif beschermt zowel de oever tegen grote scheepsgolven en stimuleert de natuur.

ondertekening samenwerkingspartners en Reefy voor start bouw rif in Maas
Van links naar rechts: Sander Steenbrink (Boskalis), Petra de Groene (gemeente Rotterdam), Jaime Ascencio (Reefy) en Leon Haines (Reefy).

Reefy

Reefy is een jong bedrijf uit Delft, dat biologie en waterbouwkunde combineert om natuurinclusieve oplossingen voor waterveiligheid te ontwikkelen. 

De innovatie van Reefy bestaat uit gigantische “lego-achtige” blokken, die hydrodynamisch ontworpen en getest zijn in de golfgoot van Deltares. Door deze blokken onderwater in elkaar te zetten vormt zich een stabiele structuur die golven breekt. Ook wordt een onderwater labyrint creëert waar vissen en andere soorten kunnen schuilen en broeden. De blokken zijn gemaakt van duurzaam beton met een speciale textuur aan het oppervlak. Hiermee wil de start-up allerlei biologische aangroei, zoals oesters en mosselen stimuleren om een levende laag te creëren die de biodiversiteit stimuleert en kan meegroeien met de zeespiegelstijging. Hierdoor is minder onderhoud nodig. Innovatieve materialen om dit te stimuleren, worden nu in samenwerking met Diergaarde Blijdorp verder getest achter de schermen.

De geschiedenis van Reefy

De Delftse start-up Reefy is opgezet door Jaime Ascencio en Leon Haines. Ascencio werkte als engineer in Mexico en de Caribische zee, waar hij duurzame oplossingen zocht voor resorts tegen kusterosie. De huidige kunstriffen op de markt bleken onstabiel te zijn en niet te kunnen worden ingezet als golfbrekers. Om een oplossing te vinden, is hij naar de TU Delft vertrokken om de Master Coastal Engineering te volgen. Haines is een marien bioloog die na zijn studie Integrated Coastal Management / Marine Biology vijf jaar heeft gewerkt aan koraalrifrestauratieprojecten op eilanden in Thailand, de Malediven en Indonesië.

De Groene Poort

Sinds eind 2013 werken de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds samen aan duurzame, natuurvriendelijke oevers in de Nieuwe Waterweg en het Scheur. Dat doen ze onder meer met schoon restmateriaal uit de bouw. Het project heet ‘De Groene Poort’. Om deze natuurlijke oevers op hun plaats te houden en te beschermen tegen de golven van schepen en de stroming zijn golfbrekers als vooroever nodig. Rijkswaterstaat en de Gemeente Rotterdam zijn hiervoor op zoek naar duurzamere oplossingen dan het gebruikelijke breuksteen. Door in samenwerking met Reefy deze rifinnovaties te testen, hopen de Gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat een veerkrachtige en duurzame oplossing te vinden om de natuurwaarden in het getijdegebied van de Maas te herstellen.

Boskalis

Als internationale koploper op het gebied van baggeren, offshore wind en maritieme dienstverlening, is Boskalis altijd opzoek naar duurzame alternatieven. Het Artificial Reefs Program van Boskalis steunt daarbij innovatieve start-ups in het ontwikkelen van producten om grootschalige positieve impact te realiseren. Voor de testoptelling zal Boskalis met groot materieel en kennis helpen met het installeren van het project in de Nieuwe Waterweg. Dit project vormt tevens het vierde kennisontwikkelingsproject van Boskalis op het gebied van kunstmatige riffen onder het Artificial Reefs Program.

PortXL

In 2021 gaven de Gemeente Rotterdam en Boskalis aan Reefy zogeheten ‘golden tickets’ om deel te nemen aan het maritieme accelerator programma PortXL. In dit programma worden start-ups en scale-ups verbonden met potentiële klanten en netwerk om innovaties te testen en op de markt te brengen.  Het Rotterdam Reef project, gericht op de keten van productie van blokken tot en met monitoring van het rif, is hieruit ontstaan.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp helpt innovatieve bedrijven door ruimte als proeftuin te creëren. In samenwerking met de TU-Delft biedt Blijdorp faciliteiten en begeleiding aan voor start-ups om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Reefy heeft nauw samengewerkt met het Oceanium in Blijdorp voor het ontwikkelen van hun technologie. Achter de schermen kweekt de start-up koraal op verschillende duurzame beton alternatieven. Om zo het perfecte materiaal voor rif herstel te ontwikkelen. Voor de schermen, in het Science Aquarium, heeft Reefy een schaalmodel geplaatst van het rif dat ook in de Groene Poort zal worden geïnstalleerd. Bezoekers leren zo over het gebruik van kunstmatige riffen voor natuurherstel en belang van riffen voor kustbescherming.

Samenwerkingsovereenkomst the Rotterdam Reef

De 4 partijen hebben op 24 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De planning is om het rif, the Rotterdam Reef, in oktober 2022 te plaatsen. Daarna wordt de technische stabiliteit én de ecologische ontwikkeling gemonitord.

Meer weten over innovatief ondernemen?

Lees verder op: https://www.ondernemen010.nl/themas/innovatief-ondernemen/

Deel deze pagina