Tijd investeren in digitalisering betaalt zich terug

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Digitaal
    • Maritiem

De tijdsinvestering in een Datawerf-traject betaalt zich terug, dat is de conclusie van Aart Nobel, algemeen directeur van A. Nobel & Zn. Het is één van de bedrijven die met begeleiding vanuit Datawerf stappen weet te zetten in digitalisering.

werkbezoek 26 april 2024 Datawerf bij A. Nobel en Zoon. Deelnemers werkbezoek staan in magazijn voor stellingen.
© Daniel Verkijk

Datawerf richt zich op de maritieme- en maakindustrie en helpt ondernemers bij de digitalisering van hun onderneming. Met als doel: inzicht krijgen in het type ondersteuning dat het beste werkt om de organisatie te digitaliseren.

Programmacoördinator Dominique Nieuwpoort: “Ondernemers krijgen zes weken lang, twee dagen per week ondersteuning van een speciaal voor hen geselecteerde expert. Deelnemende bedrijven geven aan echt een cultuurverandering te merken binnen het bedrijf. Denk aan: een grotere digitale bewustwording, betere communicatie en een scherpere focus.”

De deelnemende bedrijven, op dit moment elf, gaven aan vooral vast te lopen op het automatiseren van hun bedrijfsprocessen. Hierbij kun je denken aan het versnellen, versimpelen en efficiënter maken van offertetrajecten, voorraadbeheer, onderhoudswerkzaamheden, maar ook wat de businesscase is voor een nieuw digitaal idee. In samenwerking met Datawerf worden nu niet alleen de bedrijfsprocessen verbetert, de samenwerking draagt ook bij aan een bredere acceptatie van digitale oplossingen binnen de maritieme maakindustrie.

Uniforme werkwijze

Gedeputeerde Jeannette Baljeu en wethouders Robert Simons (Rotterdam), Tycho Janssen (Zwijndrecht) en Maaike Zwart (Delft) brachten een bezoek aan familiebedrijf en maritiem totaalleverancier A. Nobel & Zn. Het bedrijf kreeg mede dankzij Datawerf, alle medewerkers mee in het maken van werkafspraken, met als resultaat een hogere kwaliteit en dienstverlening. Aart Nobel: “Je kunt blijven voortploeteren en de ene drukke week na de andere afsluiten. Maar we zagen dat het op verschillende vlakken beter zou kunnen, anders, efficiënter. Dan is een bezinningsmoment de beste investering die je kunt doen.” De tijdsinvestering heeft zich uitbetaald: A. Nobel en Zn. heeft nu goed in beeld hoe de werkprocessen door heel het bedrijf verlopen.

Op grond daarvan zijn verschillende onderdelen geoptimaliseerd en gedigitaliseerd. En dit verbeteringsproces gaat gewoon door. Ook omdat er mede dankzij Datawerf een cultuur van verbeteren is ontstaan. Daarbij komt dat verschillende ideeën met de huidige software niet uitvoerbaar bleken, waardoor er de komende maanden gekeken wordt met welke pakketten dit dan wél mogelijk is.

Tijdens het bezoek aan Nobel zijn de bestuurders bijgepraat over de voortgang en successen van Datawerf. Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Het is goed om uit eerste hand te vernemen dat we met Datawerf bedrijven echt vooruit weten te helpen op het gebied van digitalisering. En tegelijkertijd horen we ook direct waar het beter kan.”

Begeleiding van begin tot einde

“Wat Datawerf uniek maakt is dat we helpen bij het vinden van de juiste expert bij het vraagstuk en zorgen voor begeleiding van begin tot het einde van het project”, vertelt Dominique. “Eigenaren of directeuren zien vaak zelf wel de uitdagingen en de kansen van digitale toepassingen. De grootste opgave is vaak de keuze voor een expert. Want hoe kies je een expert met de juiste expertise, die betrouwbaar is én past bij de organisatie. Datawerf staat met één been in de maritieme sector en met het andere been in het digitale netwerk, waardoor we bedrijven kunnen helpen met de juiste match.”

Ook aan de slag met de Datawerf?

“Elk traject dat we starten, is een stap voorwaarts op de digitale ladder en daarmee een meer toekomstgericht bedrijf”, zegt Nieuwpoort. Ze nodigt ondernemers dan ook uit om deel te nemen aan Datawerf. Jeannette Baljeu vult aan: “We zien dat er meer behoefte is aan begeleiding bij digitalisering. In overleg met gemeenten kijken we daarom ook welke mkb’ers nog meer hulp kunnen gebruiken. Niet alleen binnen de maritieme sector, maar ook daarbuiten.”

Tot de zomer van 2025 is het voor mkb-bedrijven in Zuid-Holland mogelijk om gebruik te maken van begeleiding vanuit Datawerf, waarbij geldt dat twee derde van de kosten wordt gefinancierd vanuit Datawerf.

Nieuwsgierig wat de experts van Datawerf voor jou kunnen betekenen?

Neem dan contact op met Dominique Nieuwpoort via dominique.nieuwpoort@innovationquarter.nl of 06-5195 5057.

Meer informatie vind je op de website van Digitalzh

Samenwerking in de regio

De Datawerf is een mooi voorbeeld van samenwerking in de regio. Met financiering vanuit de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), InnovationQuarter en de provincie Zuid-Holland is dit project tot stand gekomen.

Deel deze pagina