Hoe toegankelijk is jouw zaak?

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Horeca
  • Ondernemerschap

Rotterdam streeft ernaar een stad te zijn waar iedereen kan genieten van al haar prachtige voorzieningen, ongeacht eventuele beperkingen. Als ondernemer wil je dat natuurlijk ook. Dat iedereen de weg naar jouw zaak en ín je zaak kan vinden. Maar, hoe doe je dat? Om je op weg te helpen is een checklist ontwikkeld. Hierop zie je in een oogopslag hoe je ervoor kunt zorgen dat je zaak toegankelijk is, bijvoorbeeld door je website toegankelijk te maken voor visueel beperkten of de ingang van je winkel of terras vrij van obstakels te houden of je deur open te houden. De nieuwe checklist helpt om een stap te zetten in de richting van dit inclusieve doel, dat Rotterdam nog aantrekkelijker maakt als toeristische of horeca-bestemming.

Beeld ter illustratie bij nieuwsbericht over toegankelijke horeca.
© Peter Schmidt

Toegankelijk: doe de check

De toegankelijkheidschecklist is samen met een aantal betrokken ondernemers ontwikkeld, en heeft tot doel ervoor te zorgen dat Rotterdam toegankelijk is voor iedereen. Zodat bezoekers en gasten niet voor onverwachte uitdagingen komen te staan tijdens hun uitje. De nadruk ligt op voorzieningen en informatie die ondernemers op hun website kunnen vermelden.

Aandachtspunten

Een overzicht van enkele cruciale punten op de checklist omvat:

 • OV-halte: de afstand tot de dichtstbijzijnde OV-halte en de tijd om daar te komen.
 • Parkeerplaatsen: de beschikbaarheid van parkeerplaatsen dicht bij de ingang, inclusief gehandicaptenparkeerplaatsen en regels met betrekking tot voorrijden.
 • Ingang: toegankelijkheid van de ingang, inclusief de aanwezigheid van elektrische of handmatig te openen deuren.
 • Toegankelijke Website: tips voor het creëren van een website die digitaal toegankelijk is voor mensen met diverse beperkingen.

Samenwerken voor een toegankelijker Rotterdam

In de week van 2 oktober tot en met 7 oktober vindt landelijk de Week van de Toegankelijkheid plaats. Ook in Rotterdam is natuurlijk aandacht voor een toegankelijker Rotterdam, georganiseerd Rotterdam Onbeperkt. Samen met De Buik gaat Rotterdam Onbeperkt in gesprek met Rotterdamse horecaondernemers over de uitdagingen om een horecazaak toegankelijker te maken. Lees op de website van De Buik het gesprek met ervaringsdeskundige Claudia Rosbergen terug.  Je vindt op de site van De Buik eveneens een overzicht van toegankelijke Rotterdamse restaurants met een MIVA-toilet.

Meer informatie

Sinds de invoering van het VN-verdrag in 2016 voor personen met een beperking of een chronische ziekte werkt de gemeente Rotterdam hard aan het toegankelijk maken van de stad.

Met elkaar wil de gemeente ervoor zorgen dat iedereen in Rotterdam mee kan doen. Dus ook mensen met een fysieke, intellectuele, zintuiglijke of psychische beperking en/of een chronische ziekte. Daarom houden we in Rotterdam rekening met toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Een toegankelijk Rotterdam voor iedereen is namelijk een aantrekkelijk Rotterdam voor iedereen. Meer informatie over de toegankelijke stad vind je op de website van de gemeente.

Vragen over toegankelijkheid?

Neem dan contact op met Rotterdam Onbeperkt, via mail onbeperkt@rotterdam.nl

Deel deze pagina