Toenemende onzekerheid op de arbeidsmarkt

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • EVR
  • Horeca
Bedienend personeel op het terras in de binnenstad van Rotterdam
Een terras in de binnenstad van Rotterdam ©  Arnoud Verhey

UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Rijnmond in 2022 verder herstelt na de coronacrisis. Vooral in de uitzendbranche en de horeca ontstaat werkgelegenheid. De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen echter voor toenemende onzekerheid. Hierdoor neemt naar verwachting de banengroei in 2023 af. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2022 – 2023.

door de economische ontwikkelingen als inflatie, minder koopkracht en dalend consumentenvertrouwen, is elke prognose nu met veel onzekerheid omgeven.

Jacqueline Toxopeus, arbeidsmarktadviseur UWV

In de Arbeidsmarktprognose onderzoekt UWV de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De conclusies zijn onder andere:

 • Vooruitzichten op de korte termijn zijn goed. Dat betekent dat er dit jaar nog niet veel zal veranderen op de arbeidsmarkt.
 • Banengroei in de meeste sectoren. Dat betreft vooral het aantal banen in de uitzendbranche, horeca, specialistische zakelijke diensten, de ICT en de zorg.
 • Krimp in industrie en detailhandel. Door verdergaande automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat minder werknemers nodig zijn voor de groeiende productie. Vooral in de detailhandel blijft de werkgelegenheid achter bij de productie die steeds meer via online verkopen wordt gerealiseerd. Door de oorlog in de Oekraïne raken internationale ketens van productie en transport verstoord en zijn er grondstoftekorten. Door deze factoren zal de werkgelegenheid in de industrie ook afnemen de komende periode.
 • Geen einde aan de krapte op de arbeidsmarkt. De krapte zal iets minder worden, maar blijft onverminderd aanwezig in de meeste beroepsgroepen.

Het nieuwsbericht over de Arbeidsprognose van UWV is volledig geplaatst op de website van de Economische Verkenning Rotterdam (EVR). De EVR is een initiatief van de gemeente Rotterdam. UWV is partner van de EVR.

Meer informatie

In dit bericht is gebruik gemaakt van cijfers over de werkloosheidsuitkeringen (WW) van UWV, een van de partners van de Economische Verkenning Rotterdam (EVR). Meer informatie over de arbeidsmarkt vind je terug op werk.nl.

De Economische Verkenning Rotterdam (EVR) is een initiatief van de gemeente Rotterdam. Meer informatie over de ontwikkelingen van de Rotterdamse economie is te vinden op www.evr010.nl.

Deel deze pagina