>
Foto: Peter Schmidt

Transformatie rijksmonument

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nieuw leven voor rijksmonument Van Waning in Rotterdam

New Industry Development en de gemeente Rotterdam hebben overeenstemming bereikt over de herontwikkeling van het rijksmonument Van Waning.

Het vrijstaande gebouw uit 1898 met de karakteristieke gevel staat in het Nassaupark op het Eiland van Feijenoord, net op de zuidoever van de Maas. Deze verborgen parel zal door Rotterdamse ontwikkelaar New Industry worden getransformeerd tot een bruisende plek in de stad: Villa van Waning, een bijzondere horecagelegenheid voor ontmoeten, eten en drinken in het park.

Het monument uit 1898 zal door New Industry volledig worden gerestaureerd en uitgebreid met een transparante nieuwbouw. “Onze ambitie is een soort mini Hotel New York te worden als aanjager voor de verdere ontwikkeling van de wijk Feijenoord” aldus bedenker Vincent Taapken van New Industry. Wethouder Simons van Stedelijke ontwikkeling & integratie is blij dat het iconische pand weer in gebruik kan worden genomen: “Transformatie is een mooie manier om leegstaande markante gebouwen in de stad te behouden en een nieuw leven te geven. Het Van Waning pand is ook nog eens een bijzonder rijksmonument. Met de ontwikkelovereenkomst komen de restauratie en transformatie een belangrijke stap dichterbij”.

Koninklijk beton 

Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co. werd in 1888 door Jacob van Waning opgericht. Op het Eiland Feijenoord, in het door ingenieur Rose getekende plan met industriehavens, waren alle voorwaarden aanwezig om het bedrijf Van Waning verder te ontwikkelen. Het werd de grootste producent van betonriolen in Nederland. Nadat Van Waning paleis Het Loo had
voorzien van beton-riolering ontving de firma het predicaat koninklijk. Als kroon op het werk werd in 1903 het wapenschild geplaatst op de gevel.

Architectuur en cultuurhistorie

Jacob van Waning was ook de architect van het gebouw met de gevel in de Jugendstil-stijl, die ook gelijk diende als reclame-uiting om aan te tonen dat er fraaie bouwwerken gerealiseerd konden worden met het voor die tijd vernieuwende kunststeen. Het laat negentiende-eeuwse pand Van Waning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, en tevens van bijzondere bouwhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland. De oude muurschildering op de zijgevel zal in het nieuwe ontwerp prominent zichtbaar blijven. Het wapenschild, dat eerder dit jaar werd gestolen, zal worden gereproduceerd en teruggeplaatst aan de gevel. Zo blijft de historie bewaard voor de stad.