Miljoenen ogen op Rotterdam tijdens TwitchCon 2024

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Digitaal
TwitchCon 2024
Foto: TwitchCon 2024 David Rozing

Livestreams vanuit Rotterdam Ahoy tijdens het event TwitchCon 2024 hebben in het weekend van 29 en 30 juni de hele wereld bereikt. Het livestreamplatform Twitch heeft wereldwijd 240 miljoen actieve gebruikers. Een groot deel daarvan heeft dit weekend op die manier Rotterdam kunnen zien. De livestreams zijn uitgezonden door Twitch zelf en door duizenden livestreamers die vanuit Rotterdam uitzonden op hun eigen Twitch-kanaal.  In totaal hebben meer dan 10.000 internationale bezoekers Rotterdam bezocht om TwitchCon live mee te maken in Rotterdam Ahoy.

Livestreamplatform Twitch heeft vanaf 2024 voor drie jaar Rotterdam als stad voor TwitchCon Europe gekozen. Tijdens het jaarlijkse evenement staan livestreaming en de game-cultuur centraal. Industrie professionals, streamers en hun fans ontmoeten elkaar dan.

TwitchCon 2024
Foto: TwitchCon 2024 David Rozing

Alle streams bij elkaar vanaf het event hebben wereldwijd miljoenen ogen op de stad gericht. Zo hebben we de stad op een manier in beeld gebracht die we tot nu toe niet kenden. Daarnaast heeft de aanwezigheid van TwitchCon direct invloed op de bedrijvigheid in de stad en bestedingen in horeca en hotels.“  

Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur)
TwitchCon 2024
Foto: TwitchCon (c) David Rozing

Gastvrije economie

Met de komst van zoveel bezoekers naar de stad en alle online aandacht is Rotterdam wederom als gastvrije stad op de kaart gezet. De bezoekers, standhouders en bedrijven van het evenement zijn goed voor duizenden hotelovernachtingen. Een eerste voorzichtige schatting is dat er meer dan 1,5 miljoen euro aan hotelovernachtingen is besteed. In de stad zijn voor TwitchCon fans in meerdere horecagelegenheden evenementen georganiseerd, zoals in de Maassilo en Café Dox. Het evenement heeft hiermee een direct effect voor lokale ondernemers.

Toegankelijk TwitchCon 2024

De Rotterdamse gastvrije economie zet ook in op een toegankelijke economie. Zowel de website van het evenement als de beursvloer zijn  volledig toegankelijk gemaakt. Alle drempels zijn letterlijk en figuurlijk weggehaald.  De aanwezige creators die live vanaf het event streamen, hebben dat met hun streams wereldwijd zichtbaar gemaakt. Alleen al de streamers die in het officiële programma optraden, hebben samen tientallen miljoenen volgers.

TwitchCon 2024
Foto: Primsmoke op TwitchCon 2024 (c) David Rozing

Twitch

Sinds 2014 is Twitch onderdeel van Amazon en de onbetwiste marktleider in live gestreamde uitzendingen. De creators die op het platform streamen, maken zelf content en hebben ieder hun eigen boodschap en hun eigen community van fans en volgers. Het livestreamplatform trekt dagelijks 30 miljoen bezoekers. Ook in Nederland is Twitch populair. In 2023 keken Nederlanders gezamenlijk 170 miljoen uur naar hun favoriete streamers via Twitch. 

Rotterdam Serious About Gaming

De gemeente Rotterdam zet stevig in op de ontwikkeling van de digitale economie in de stad. Onder de titel “Rotterdam. Serious About Gaming.” zet Rotterdam de gamingsector, de daarin werkzame creators en developers én het toekomstige talent dat zich daar nu voor laat opleiden in de schijnwerpers. Rotterdam onderstreept hiermee dat de gaming sector een technologische voorloper is en vanwege haar omvang en groei serieus genomen moet worden. De gamingsector in Rotterdam opereert op internationale schaal en biedt lokaal werkgelegenheid bij veel mkb ondernemers.

TwitchCon 2024
Foto: TwitchCon 2024 (c) David Rozing

Samenwerking

De komst van TwitchCon naar Rotterdam is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, Rotterdam Ahoy, het Grafisch Lyceum Rotterdam en Stichting Levels. De organisaties kijken terug op een geslaagde samenwerking en willen voor volgende edities van TwitchCon, samen met meer organisaties, nog veel meer ogen op Rotterdam richten.

Doe jij ook mee?

Heb jij een goed idee of wil je ook aansluiten met programma voor TwitchCon in 2025? Neem contact op. Want, zodra bedrijfsleven, onderwijs en de gemeente samenwerken, ontstaan de mooiste kansen. Op naar TwitchCon 2025!

Benieuwd naar de kansen voor samenwerking in Rotterdam? Neem contact op met:

Deel deze pagina