>
Foto: Sandra Weerdenburg

Rotterdam Unlocked Organic Waste Challenge 2021 creëert zakelijke kansen voor drie internationale startups

11 augustus 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdam produceert jaarlijks 10 miljoen kilo organisch huishoudelijk afval, waarvan het grootste deel de potentie heeft om te worden omgezet in waardevolle nieuwe materialen. In 2030 heeft Nederland zichzelf een ambitieus doel gesteld om het grondstoffenverbruik met 50% te verminderen en in 2050 een volledig afvalvrije economie te zijn. Om dit te realiseren, zijn nieuwe en ontwrichtende technologieën nodig. De gemeente Rotterdam zet zich hiervoor in met haar programma's Circulair en Duurzaam en heeft het initiatief genomen voor de Rotterdam Unlocked Organic Waste Challenge.

Deze challenge was een kans voor startups om te testen en scale-ups om hun afvaltransformatietechnologieën te bewijzen. De winnaars van de challenge krijgen de kans om samen met de gemeente en lokale partners zoals de petrochemische industrie, de haven, de voedings- en tuinbouwsector en andere aangesloten stakeholders hun bedrijf op te schalen naar de stad Rotterdam.

Ongeveer veertig startups en dertig scale-ups van over de hele wereld meldden zich aan. Uit deze aanvragen selecteerden experts van de gemeente Rotterdam, Unknown Group en betrokken partners zes startups en zes scale-ups voor diepte-interviews. Tijdens de interviews werd de potentie van een pilot of validatietraject samen met de stad en het bredere ecosysteem besproken. Tegelijkertijd kregen de deelnemers de kans om kennis te maken met het Rotterdamse netwerk van bedrijven die de drijvende kracht zijn achter de afvalvrije ambities van Rotterdam in 2050.

De drie winnende oplossingen van de Rotterdam Unlocked Organic Waste Challenge zijn:

NETTEnergie (Nederland)

NETTEnergy ontwikkelt pyrolyse (afbraak via hoge temperaturen) installaties die hernieuwbare energie en materialen produceren op basis van biomassa uit planten. Hun idee, dat in een pilotstudie verder wordt uitgewerkt, is om met organisch afval van huishoudens waterstof te produceren, waarmee in de energievraag van huishoudens kan worden voorzien. De resulterende ‘biochar’ uit dit proces kan worden gebruikt voor bodemverbetering en slaat tegelijkertijd CO2 op.

Arbios Biotech (VK)

Arbios Biotech is een joint venture tussen Licella en Canfor. Airbios Biotech wil wereldwijd koolstofarme circulaire economie-oplossingen bieden met behulp van Licella's baanbrekende Cat-HTR ™ -technologie. Van post-consumer biomassa en residuen creëert ze hoogwaardige, duurzame op koolstof gebaseerde producten, waaronder geavanceerde biobrandstoffen. Haar oplossing zal door de gemeente Rotterdam worden gebruikt om een ​​haalbaarheidsstudie voor grondstoffen uit te voeren.

TripleW (Israël)

TripleW is een industrieel biotechnologiebedrijf dat een proces ontwikkelt en commercialiseert voor de productie van melkzuur uit voedselafval. Melkzuur heeft de potentie om een ​​gamechanger te zijn in de zoektocht naar circulaire economieën. Net als Arbios Biotech zal de oplossing van TripleW worden gebruikt door de gemeente Rotterdam om een ​​haalbaarheidsstudie voor grondstoffen uit te voeren.

De drie winnende bedrijven gaven onder meer aan belangstelling te hebben om zich in Rotterdam te vestigen vanwege de grote haven met veel industrie en beschikbare grondstoffen, de ligging van de stad in de nabije omgeving van het Westland en de circulaire ambities die Rotterdam uitdraagt. Zij gaan nu samen met de gemeente Rotterdam en haar partners een pilot of haalbaarheidsstudie opzetten.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt het Unlocked-concept van Unknown Group door de gemeente Rotterdam ingezet om de circulaire ambities van de stad te realiseren. Na het succes van Rotterdam Unlocked in 2020, pakte het evenement dit jaar een van de belangrijkste impactgebieden van de gemeente Rotterdam aan: organisch afval. Startups van over de hele wereld hebben zich aangemeld voor deze uitdaging. Challenge-partners waren betrokken bij de selectie, één-op-één dealmaking-bijeenkomsten en het beoordelen en verstrekken van inzichten voor de selectie van de winnaars.

Naast verschillende afdelingen van Gemeente Rotterdam waren andere betrokken partners Innovation Quarter, Renewi, Greenport West-Holland, Rotterdam Partners, Clean Tech Delta, Engie, iTanks, Rijkswaterstaat, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Voor informatie over de pilot- en haalbaarheidsstudies en de Rotterdam Unlocked challenge kun je contact opnemen met Babet van der Giesen, projectmanager: bl.vandergiesen@rotterdam.nl of Jorinde Wilbrink, corporate venturing consultant: jorinde@unknowngroup.com