>
Foto: Hans Tak

Update corona-aanpak kabinet

6 augustus 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Grip op het coronavirus met lokale maatregelen

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. In de aanloop naar de zomerperiode hebben we gezien hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te blijven houden.

Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat het kabinet zorgen baart is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat is terug te zien in recente uitbraken.

Daarom steunt het kabinet de lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en gaan we enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen. Denk hierbij de mondkapjesverplichting in verschillende drukke gebieden van Rotterdam.

Nieuwe landelijke maatregelen voor horeca-ondernemers

  1. De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
  2. Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van max. 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enz.) op.

De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

  • De openingstijden van de horeca beperken
  • Gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties.
  • Locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten
  • Parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum
  • Publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken
  • Handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren
  • Grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren

Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Bekijk hier de veelgestelde vragen van ondernemers.