Ook Jouw Zaak: Stadshaven Brouwerij

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Horeca
    • Innovatie

Van bierliefhebber tot duurzaamheidsvoorloper

Harm van Deuren is eigenaar van Stadshaven Brouwerij en founder van Horecabier.nl. Met vestigingen van de Bierfabriek in Amsterdam, Almere en Delft, heeft hij een van de jongste en grootste craft bierbrouwerijen van Nederland opgezet. In de afgelopen 15 jaar zijn er ongeveer 500 nieuwe craft bierbrouwerijen in Nederland opgericht, en Stadshaven Brouwerij onderscheidt zich door haar bewuste keuze voor een duurzame en efficiënte aanpak vanaf dag één.

Harm van de Stadshaven Brouwerij

Denk groot!

“In plaats van klein te beginnen en langzaam te groeien, maakten we bewust de keuze om direct een grote brouwerij op te zetten. Deze strategische beslissing stelde de brouwerij in staat om efficiënter en duurzamer om te gaan met grondstoffen en energie, waardoor het mogelijk werd om speciaalbier van hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs aan te bieden. Met die combinatie hebben we een mooi en integer verhaal te vertellen.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Van student tot brouwer

“Mijn reis begon in Rotterdam, waar ik studeerde en voor het eerst in aanraking kwam met bier. Niet zozeer als klant, maar ik schreef een boekje over Tsjechische bierbrouwerijen. Dit leidde tot adviezen voor bierbrouwerijen toen ik als consultant werkte. Na een paar jaar advies geven in verschillende sectoren, vond ik de bierwereld het meest interessant. Twintig jaar geleden begon ik een bedrijf in de bierwereld en twaalf jaar geleden startte ik de Bierfabriek. Het leek me geweldig om in Rotterdam een grootschalige brouwerij-horecazaak op te zetten, iets wat je in Nederland niet veel ziet. Daarbij leek het me echt geweldig om een voorloper te zijn qua duurzaamheid en qua circulariteit.”

Duurzame innovaties

“We wilden vanaf het begin duurzaam zijn. Onze state-of-the-art brouwinstallatie maakt optimaal gebruik van restwarmte en verliest weinig energie dankzij een volledig gesloten circuit. Dit systeem kostte miljoenen extra, maar het was de investering waard. Onze zonnepanelen – ongeveer 1000 op ons dak – leveren stroom die we opslaan in batterijen gemaakt van gebruikte e-scooter accu’s. Deze stroom gebruiken we voor al onze tapsystemen en verlichting. Samenwerkingen zijn essentieel voor ons succes. Met de floating farm leveren we bierbostel, een restproduct rijk aan voedingsstoffen, dat de melkproductie bij koeien verhoogt. We werken ook met Rainmakers om ons restwater te zuiveren en hergebruiken dit water. Een ander initiatief is het hergebruik van RVS-fusten. Deze zijn duurder dan plastic wegwerpfusten, maar veel duurzamer. Samen met kleine brouwerijen hebben we een poule opgezet om deze fusten te financieren, waardoor we minder afhankelijk zijn van wegwerpplastic.”

Tips voor ondernemers

“Bekijk je processen en afvalstromen. Kun je afvalstromen omzetten naar iets bruikbaars? Dit is iets wat mij enorm heeft geholpen. Samenwerking is essentieel, vooral voor kleine bedrijven. Door samen te werken, kunnen we duurzame stappen zetten die we alleen niet hadden kunnen maken. Door samen te werken met andere kleine brouwerijen hebben we financiering gekregen voor meer RVS-fusten, iets wat een enkele brouwerij zelf niet had kunnen financieren. Samen profiteren we van een duurzamer bedrijfsproces. Mijn advies is om altijd naar je circulaire en duurzaamheidsuitdagingen te kijken en te zoeken naar manieren om slimmer te werken.”

Deel deze pagina