Van culinair reisbureau naar culinaire speciaalzaak
Reisbureau Buitenlandsche Zaken gooide het roer helemaal om na de uitbraak van COVID-19. In plaats van culinaire reizen naar sterrenrestaurants over de hele wereld, verkoopt het team nu allerlei verse groente, fruit, delicatessen, soepen en taarten. ‘Eat now, travel later’, luidt hun slogan. Met toestemming van de gemeente Rotterdam kan het bedrijf op deze manier toch open blijven en inkomsten genereren.
“Een positieve vibe”
“De verkoop van levensmiddelen geeft ons een positieve vibe, we worden er vrolijk van”, zegt Joke Nuijs, eigenaresse van reisbureau Buitenlandsche Zaken. “Werken in de reisbranche is op dit moment verre van leuk. Maar onze kraam loopt vanzelf. Steeds meer mensen komen bij ons langs, ook van buiten onze buurt. Het is net een sneeuwbaleffect. Nu de restaurants gesloten zijn, willen ze zélf bijzondere maaltijden bereiden. Wij verkopen de verse, speciale producten die ze daarbij nodig hebben.”
Helpende hand
In maart 2020 bestond het werk van reisbureau Buitenlandsche Zaken alleen nog uit repatriëren en annuleren. “Het is dankbaar werk mensen in paniek gerust te stellen en te helpen. We haalden zelfs mensen terug die geen reis bij ons hadden geboekt. Als je een helpende hand aan iemand in nood kunt bieden, dan doe je dat. Bij de annuleringen kwam echter veel negativiteit kijken, dat was best moeilijk. En we zagen natuurlijk dat er zware maanden aan zouden komen”, aldus Joke.
“Gelukkig is mijn vriend Baret Dokmecian heel vindingrijk en kwam met het idee asperges te verkopen. Dit past goed in ons straatje, gezien onze reizen vaak een culinair thema hebben.”
Assortiment flink uitgebreid
Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en een aantal dames van het team staat zelfs een dag per week in de keuken. Ze maken soep of cake voor ‘Heel Buza Bakt’, het wekelijkse weekendevent. Zo ontdekten ze dat ze ook een groot talent en passie hebben voor koken.
Vrieskast van Schmidt Zeevis
Op dit moment werkt het reisbureau samen met vele andere ondernemers. Ze hebben onder andere een vaste groenteleverancier, halen Rotterdamse kaas bij een boer uit de regio en verkopen diep ingevroren vis van Schmidt Zeevis. Joke: “Schmidt Zeevis zou een vrieskast naar Bonaire sturen, maar vanwege COVID-19 ging dit niet door. Nu staat deze bij ons en kunnen we klanten verse zeeduivel, harder, scholfilet en snoekbaars bieden. In deze tijd is het extra belangrijk dat ondernemers elkaar onderling ondersteunen en versterken.”
De samenwerkingen vinden ook buiten de landgrenzen plaats. Zo halen ze speciale olijfoliën uit de Mediterrane landen en Tahin uit Turkije.
Hulp van de overheid
Met de inkomsten van de winkel kan reisbureau Buitenlandsche Zaken de huur van het pand in de Scheepstimmermanlaan betalen. Maar hulp van de overheid blijft nodig. Joke: “Het zal lang duren voor we weer reizen kunnen organiseren. We doen ons uiterste best staande te blijven en ons team bij elkaar te houden, hoewel dit steeds uitdagender zal worden. Toch blijven we positief en genieten we volop van deze carrièreswitch. Die overigens niet zal eindigen als we weer reizen organiseren. We blijven de kraam behouden. Deze hoort nu bij ons reisbureau.”
Meer weten over reisbureau Buitenlandsche Zaken en op de hoogte blijven van hun activiteiten? Neem een kijkje op de website.