Ook Jouw Zaak: Tuincentrum Van Gilst
Tuincentrum met een groen hart
Géén chemische rommel tegen onkruid, wél lieveheersbeestjes tegen luizen. Tuincentrum Van Gilst in Schiebroek zorgt dat je thuis groener kunt tuinieren. Het bedrijf werkt zelf ook zo duurzaam mogelijk. Want, vinden eigenaars Ad en Tamar Bulk: “Als je in en met de natuur werkt, wil je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.”
Tuincentrum Van Gilst viert over 2 jaar zijn 70-jarig bestaan. “Mijn opa en mijn vader zijn begonnen met een hoveniersbedrijf”, vertelt Ad Bulk. “Later is daar het tuincentrum bijgekomen, met ook een ruime sortering kamerplanten. In de loop van de jaren zijn we ons steeds meer bewust geworden van het belang van duurzaam werken. Logisch ook, als je zo dicht op de natuur zit. Dan gaat het je denk ik extra aan het hart.”
Lekker laten liggen
Als alternatief voor de chemische bestrijdingsmiddelen koop je bij tuincentrum van Gilst onder meer sluipwespen tegen rupsen, lieveheersbeestjes tegen luizen en aaltjes tegen slakken. “En we hebben een meststof voor gras waar een bacterie in zit die gemaaid gras verwerkt. Je kunt dus gewoon je maaisel laten liggen en die bacterie maakt er voeding van voor je gazon. Het gras krijgt er ook nog een mooie kleur van.”
Bij elke handeling vragen we ons af of het duurzamer kan”
Ad Bulk
Wie bij Van Gilst een zak aarde koopt, heeft een ruime keuze uit grond zonder veen. “Veen komt van afgravingen. En dan halen de meeste leveranciers het ook nog uit landen als Rusland, waar je nauwelijks controle hebt op duurzaam werken. Alternatieven zoals veenvrije grond, biologische aarde of grond met kokosvezel zijn net zo goed en veel duurzamer.” De opvang van regenwater is ook getackeld: “Wij verkopen bestrating met gaten zodat het water weg kan zakken. Snel als je split in de gaten doet, langzaam als je er gras in laat groeien.”
Het bewustzijn en ons enthousiasme zijn het halve werk”
Ad Bulk
Net als medicijnen
In het tuincentrum kun je dus prima terecht voor duurzame producten. Maar hoe zit het bij Ad en Tamar met de groene kant van de bedrijfsvoering? Ad: “Als we tuinen aanleggen, gebruiken we zelf ook zoveel mogelijk duurzame producten. We werken liefst met inheemse planten, en bijvoorbeeld met gifvrije voorjaarsbollen.”
“Ik moet eerlijk zeggen dat we soms wel gif gebruiken. Planten als het pispotje of duizendknoop krijg je anders alleen weg als je een hele tuin afgraaft. Tuig is dat! Ik vergelijk het altijd maar met medicijnen. Soms ontkom je er niet aan, maar dan gebruik je het zorgvuldig en niet meer dan nodig is.”
Water uit de sloot
Bij het tuincentrum hoort een grote showtuin waar iedereen met eigen ogen kan zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam tuinieren. “Daar hebben we een heel plein met bloeiers die bijen en vlinders aantrekken, en je ziet er de sedumcassettes die we aanbieden voor een groen dak. Zelf hebben we 107 zonnepanelen op het dak, goed voor 41.000 kilowatt stroom. Dat was ons verbruik van 2021, maar door zuiniger te werken hebben we dat al met bijna de helft teruggebracht. Dus we gaan nu stroom terugleveren.”
Ad somt het ene na het andere groene voorbeeld op. Van Gilst stookt gasvrij, het bedrijf heeft een vrachtwagen die voldoet aan de strenge uitstootnorm ‘euro 6’, scheidt al het afval zorgvuldig, geeft planten in de showtuin geen leidingwater maar water uit de sloot, verkoopt plantenpotten van oude visnetten en 100% gerecycled materiaal, meubels van hout van overtollige bomen uit de tuinen die ze aanleggen en bestrating van gerecycled puin dat ze zelf apart houden. Maar het allerbelangrijkste is volgens Ad bewustwording: “Echt bij elke handeling vragen we ons af of het duurzamer kan. Dat bewustzijn en ons enthousiasme zijn het halve werk.”
TIPS van Ad
- Maak gebruik van de kennis van de markt. Dus let op keurmerken, aanbevelingen van leveranciers, nieuwe producten die ontwikkeld worden – dat wijst je de weg.
- Steek je licht op bij iemand die al ervaring heeft met duurzaam werken en duurzame producten. Het enthousiaste personeel van Van Gilst wil je daar graag mee op gang helpen!
- Probeer niet snel te scoren met een kleine aanpassing terwijl het je verder eigenlijk niet interesseert. Het gaat niet over slimmigheidjes, sjoemelen en geld verdienen. Het gaat over de toekomst.
Meer inspiratie
- Meer ondernemersverhalen
- Meer weten over MKB010 Next
- Handige tools, links en meer