Van Startup tot familiebedrijf: Hoe Rotterdamse ondernemers elkaar én de stad vooruit helpen
Voor de Maand van de Digitale Economie ging wethouder Robert Simons in gesprek met ondernemers die de digitale economie in Rotterdam vormgeven. In dit derde gesprek komen Gijs den Butter, oprichter van de jonge tech-startup SenseGlove en Fabian van den Berg, CEO bij familiebedrijf VSTEP Simulation, aan het woord. Zij vertellen openhartig over hun reis als digitale pioniers. Hun verhalen tonen niet alleen lef, maar ook de kracht van samenwerking en de steun van de gemeente Rotterdam in het stimuleren van digitale groei.

In een wereld waar digitalisering de economie verandert, is de vraag hoe kunnen MKB-bedrijven in Rotterdam de kansen grijpen die technologie biedt? De boodschap van Van den Berg en Den Butter is duidelijk: zoek de samenwerking op. Maar ook: gewoon lekker naïef zijn en gewoon doen. Met hun kennis en ervaring willen ze andere ondernemers inspireren om mee te bouwen aan de digitale economie van morgen.
De Rotterdamse economie wordt sterk beïnvloed door digitalisering en nieuwe technologieën. Zo is de digitale economie verantwoordelijk voor meer dan 35% van de toegevoegde waarde van de gehele Rotterdamse economie. De exponentiële groei van verschillende technologieën is hier de aanjager van, en de groei neemt alleen maar toe. Hoewel enkele koplopers in staat zijn om zich snel aan te passen aan deze ontwikkelingen, zijn er ook veel MKB-ondernemers die moeite hebben om de juiste stappen te zetten om mee te gaan in deze digitale transformatie. Wat kunnen zij opsteken van ondernemers die de digitale sector vormgeven?
Samen kom je verder – het belang van verbinden
Zowel Gijs als Fabian benadrukken dat samenwerking essentieel is voor succes in de digitale sector. “Ga met mensen praten. En iedereen helpt elkaar,” zegt Gijs. “Dat is ook echt wel iets moois in Rotterdam. Er is gewoon een mentaliteit van we helpen elkaar.” Ook Fabian onderstreept het belang van verbinding. Hij verwijst daarbij naar de kracht van volhouden en niet opgeven. Iets wat je vaak alleen redt door samenwerking en gedeelde motivatie met anderen.
De gemeente faciliteert dit actief, bijvoorbeeld via netwerkorganisaties zoals SHINE of door bijeenkomsten, evenementen en handelsmissies te organiseren. Wethouder Robert Simons geeft het belang aan van deze netwerken en events. Deze initiatieven brengen ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid bij elkaar om ideeën uit te wisselen en samenwerking te stimuleren.
Gewoon beginnen – behoud van naïviteit en lef
Veel ondernemers wachten op het perfecte moment of plan. Gijs heeft een duidelijk advies: “Vooral niet denken. Gewoon doen. Want op het moment dat je gaat nadenken, dan is het allemaal spannend.” Hij vertelt dat zijn bedrijf begon vanuit een afstudeeropdracht. “En we waren gewoon super naïef. Wij gaan de wereld veroveren.”
Fabian sluit zich daarbij aan: “Die naïviteit moeten we zeker niet verliezen. Af en toe gaat het niet zoals je wilt. En dat je dan toch weer nieuwe uitdagingen oppakt” Doorzettingsvermogen en het durven maken van fouten zijn essentieel om te groeien.
Verbinding met onderwijs en praktijkervaring
De samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen is een rode draad in de Rotterdamse aanpak voor deze twee ondernemers. Fabian: “Voor ons is talent heel erg belangrijk. En hoe kunnen we talent eigenlijk behouden voor deze stad?” Hij verwijst naar het belang van instroom vanuit hogescholen en universiteiten.
Gijs geeft aan: “Rotterdam heeft eigenlijk alle facetten van high-tech kennis, tot en met productie, tot en met software, dat zit allemaal binnen deze stad. En dat maakt het een hele mooie thuishaven om daar je talenten vandaan te halen”.
Wethouder Simons noemt als voorbeeld Nearfield Instruments, een succesvolle TU Delft-spin-off: “Die krijgen gewoon nog steeds de mensen. Onze jongens en meisjes zouden wel wat vaker moeten kiezen voor een technische opleiding. En dat proberen we natuurlijk ook te stimuleren met de scholen”.
Gemeente als brug tussen jongeren en de arbeidsmarkt
De gemeente speelt een actieve rol in het verbinden van jongeren aan werkgevers. Simons geeft een voorbeeld van het spreekuur in een wijkhub samen met het Havenbedrijf en Deltalinqs. Hierdoor zijn al 50 mensen aan het werk gegaan in de haven.
Tegelijkertijd erkent hij de uitdaging: “Bedrijven kunnen alles verkopen in de wereld. Maar hoe ze dan de boodschap moeten verkopen, ‘Kom bij ons werken’ aan de jongeren in Rotterdam-Zuid, dat vinden ze heel ingewikkeld.” Daarom investeert de gemeente in wijkhubs, communicatie via digitale platforms en het zichtbaar maken van loopbaankansen.
De podcast
En dat werkt ook aan de andere kant. Gijs geeft aan: “Wij zijn beide bedrijven gefocust op het digitaal opleiden van mensen”. Hij benadrukt dat opleiden niet altijd via een school hoeft: “We hebben mensen die gewoon letterlijk geen opleiding hebben. Die doen een half jaar een aantal Unity tutorials en gaan vanuit onze productieafdeling naar de programmeerafdeling.”
Het hele gesprek bekijk en beluister je hier:
De twee andere gesprekken in deze podcastserie bekijk en beluister je via de pagina: Maand van de Digitale Economie | Ondernemen010