>
Foto: Hans Braxmeier

Verbod op wegwerpplastic vanaf 3 juli

2 juli

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Verbod op wegwerpplastic vanaf 3 juli

Vanaf 3 juli 2021 geldt in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Wat betekent dat voor ondernemers?

Op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie hebben in december 2018 een akkoord gesloten om de plasticsoep tegen te gaan. Het akkoord bevat verschillende maatregelen, waarvan de eersten op 3 juli 2021 ingaan. Sommige plastic wegwerpproducten zijn vanaf dan verboden. Daarnaast krijgt een aantal producten een verplichte markering. Ook gaan producenten van wegwerpplastic meebetalen aan afvalverwerking. Lees hieronder in het kort wat dit betekent. Zie voor uitgebreide informatie de website van de Kamer van Koophandel met handige infographic met informatie over de ingangsdata van de verschillende maatregelen.
 

Verbod

Je mag producten waarvoor een verbod geldt vanaf de dag dat het verbod ingaat niet meer op de markt brengen. Oude voorraden mag je na de ingangsdatum nog wel opmaken. Het verbod geldt ook voor producten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bioplastic. De meeste verboden gaan in op 3 juli 2021. Op 3 juli 2024 komt er nog een verbod bij. Vanaf dat moment zijn losse doppen niet meer toegestaan en zitten deze vast aan de fles. Wanneer je voorraden op zijn, moet je op zoek naar alternatieven.

Markering

Produceer jij plastic wegwerpproducten en wordt markering op een of meerdere producten verplicht? Dit betekent dat op bijvoorbeeld een koffiebeker vermeld staat dat de beker kunststof bevat en in welke afvalbak hij na gebruik thuishoort. Tot slot moet de markering informatie geven over de schadelijke effecten van zwerfafval.

Statiegeld

De Nederlandse overheid neemt aanvullende maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Per 1 juli 2021 is er een statiegeldsysteem voor kleine plastic drinkflesjes. Op flesjes van minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld. Producenten van de flesjes zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven hoeven de flesjes niet in te zamelen. Per 31 december 2022 komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes voor frisdrank, water en bier. Hoe en waar je de blikjes in moet leveren is nog niet bekend. Horeca en kleine verkopers hoeven geen blikjes in te nemen. Lees er meer over op onze website.

Impact en komende maatregelen

Op termijn komt de Europese commissie met meer maatregelen. Zo moet 25% van frisdrank- en waterflessen vanaf 2025 gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Vanaf 2030 wordt dat 30%. De precieze ingangsdatum en invulling van deze regels zijn nog niet bekend.

De maatregelen om de plastic soep tegen te gaan hebben impact op zowel de consument als het bedrijfsleven. De verpakkingsindustrie en producenten van plastic producten moeten op zoek naar duurzamere en innovatieve alternatieven. Consumenten moeten bewuster worden van de gevolgen van zwerfafval en de plastic soep. Daarom hebben de EU lidstaten met elkaar afgesproken om campagnes te voeren.

Met de maatregelen die de Europese Commissie voor ogen heeft zal niet alleen de plastic soep verminderen. Ook verwachten zij dat de maatregelen goed zijn voor 3,4 miljoen ton CO2-reductie. Daarnaast wordt een besparing van 6,5 miljard verwacht door verduurzaming en hergebruik van producten.

 

 

 

Meer informatie?

Zie voor uitgebreide informatie de website van de Kamer van Koophandel met handige infographic met informatie over de ingangsdata van de verschillende maatregelen.