>
Foto: New Dutch Wave

Vier Rotterdamse start-ups scoren plek op SXSW in Texas

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De winnaars van de Rotterdamse South by Southwest (SXSW) pitchwedstrijd zijn Alpha One, Outlander Materials, The Helia en EventX. De vier startups zijn gekozen na een pitchwedstrijd tussen zeven innovatieve Rotterdamse startups. De vier winnende startups krijgen van Rotterdam ondersteuning in hun internationale positionering op het SXSW festival in Texas. SXSW is mondiaal hét toonaangevende evenement voor tech, design, muziek en film.

Rotterdam zocht voor de 2019 editie van SXSW bijzonder talent dat een podium verdient op het festival. Startups die vonden dat zij pasten in het gezochte profiel konden zich aanmelden voor een pitchwedstrijd. De buit voor een startup: Interactive toegangspassen, een pitch training eb deelname aan het New Dutch Wave startup programma. Als onderdeel van dit programma krijgen de startups de mogelijk hun bedrijf te presenteren aan potentiële internationale investeerders, media en incubators. Zij vergroten hiermee hun kans een voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten en investeringen te vinden voor hun startup.

Over de winnaars

In totaal ontving de gemeente Rotterdam 23 aanmeldingen. Hieruit zijn zeven startups gekozen die voor een jury mochten pitchen. De jury heeft uiteindelijk 4 winnaars gekozen die mee mogen naar het prestigieuze South by South West festival in Austin. Dit zijn:

  • Alpha.One houdt zich bezig met het voorspellen en analyseren van consumenten gedrag middels hersengolven.
  • Outlander Materials maakt biologisch afbreekbare plastic materialen uit bier.
  • The Helia wil schone, hernieuwbare energie toepassen bij events.
  • EventX biedt o.a. contactloze betalingen, toegangscontrole, ticketing via een eigen platform. Het systeem werkt ook zonder toegang tot internet of elektriciteit..

Projectmanager Dave Geensen van de gemeente Rotterdam was een van de juryleden. Dave: ‘Het nog een hele uitdaging was om slechts 4 winnaars te mogen selecteren. Er waren zo veel goede en creatieve inzendingen. Het liefst hadden we deze allemaal meegenomen naar SXSW. Ik ben ervan overtuigd dat de missie naar SXSW voor deze entrepreneurs een succes zal worden. Ze kunnen hun netwerk vergroten, we stellen ze voor bij diverse potentiele investeerders en ze krijgen de kans hun business verder uit te bouwen. De wisselwerking is dat als zij succesvol zijn dat ook positieve gevolgen heeft voor onze lokale economie hier. Daarnaast vertegenwoordigen de geselecteerde bedrijven uitstekend het Rotterdams innovatieve ecosysteem tijdens een wereldwijd event.”

Naast Dave Geensen (gemeente Rotterdam) bestond de jury uit: Marie José van den Boomgaard (KPN), Maarten Keesman (gemeente Rotterdam), Leon Pals (Startup Foundation), Jean-Paul Mau-Asam (New Dutch Wave) en Mark Beermann (New Dutch Wave).

Juryberaad SXSW startup pitch wedstrijd Rotterdam
Juryberaad bij pitch wedstrijd SXSW 2019

Met New Dutch Wave naar SXSW

SXSW (8 tot en met 16 maart 2019) is een jaarlijks terugkerend festival in Austin, Texas USA op het snijvlak van interactieve media, film en muziek. De gemeente Rotterdam neemt samen met andere Nederlandse steden deel onder de vlag New Dutch Wave. De locatie van New Dutch Wave is tijdens SXSW dé plek waar de Nederlandse tech en creatieve Industrie zich verzamelen en presenteren aan een groot Internationaal publiek. Het doel van New Dutch Wave is om Nederlandse creatieve en innovatieve ondernemers in contact te brengen met een internationaal publiek.

Steuntje in de rug met mission vouchers van RVO

Op de missie naar SXSW zijn naast de gemeente Rotterdam ook diverse andere regio’s, instanties, bedrijven en artiesten vertegenwoordigd. Voor bedrijven die mee willen stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) missie vouchers beschikbaar ondersteuning. Dit is in het bijzonder voor startups, scaleups en MKB-bedrijven die mee willen en hierbij ondersteuning kunnen gebruiken.  Meer informatie hierover is terug te vinden op www.newdutchwave.com/mission-vouchers