Warmte Smartdc zorgt voor besparing tonnen gas
Op het terrein van de Van Nelle Fabriek staat sinds 2009 ook het datacenter van Smartdc. Een datacenter dat één van de grootste in de regio is, met een vloeroppervlak van 3.500 m².
Op het terrein wordt hard gewerkt om in oktober een lokaal warmtenet in gebruik te nemen. Met het gebruik van warmte uit het datacenter kan de Van Nelle Fabriek tot wel 800.000 kuub gas per jaar besparen. Zeker in deze tijd van stijgende energieprijzen en onzekerheid over de gasaanvoer, het juiste moment om het heft in eigen handen te nemen.
Directeur Edwin van Schajik van de Van Nelle Fabriek geeft aan dat, na de aankoop van de Van Nelle Fabriek in 2018, de focus de eerste jaren lag op onderhoud en het aantrekken van bedrijven. In de begin jaren stond 40% van de ruimtes leeg. De laatste jaren komt de focus meer en meer op het verduurzamen van het terrein.
Doordat het merendeel van de ruimtes nu in gebruik is, werd het interessant om te praten over het gebruik van de warmte die via het Smartdc datacenter vrijkomt. Zoals directeur Richard Boogaard van Smartdc aangeeft: ”Je hebt volume nodig. Het is pas rendabel om warmte uit te wisselen als er een hoge bezettingsgraad is in de Van Nelle Fabriek.” De locatie van het datacenter als onderdeel van de Van Nelle fabriek maakt de samenwerking aantrekkelijk. Hierdoor is er geen warmteverlies.
In januari 2022 hebben Richard Boogaard en Edwin van Schajik hun handtekening gezet onder de samenwerking om de fabriek te verwarmen met de warmte uit het datacenter. In mei 2022 is begonnen met de technische installatie op het terrein.
Continuïteit
De warme lucht die wordt geproduceerd door de servers van Smartdc wordt opgenomen door een gesloten watersysteem. Dit watersysteem is aangesloten op een warmtepomp die de warmte uit het water van het datacenter opneemt en verder verwarmt voor gebruik in de Van Nelle Fabriek. Het aanleggen van deze innovatieve installatie is, op termijn, voor beide ondernemers een kostenbesparende maatregel met duurzaamheidsvoordelen.
Een belangrijk aandachtspunt voor Smartdc is de continuïteit van het datacenter. In het geval van een calamiteit, zoals stroomuitval, moeten de servers en de koeling altijd blijven draaien. De koelinstallatie in het datacenter kan daarom dus ook los van de Van Nelle Fabriek blijven functioneren. De Van Nelle Fabriek houdt op haar beurt het huidige verwarmingssysteem ook als back-up.
Gaming
Een groot deel van de servers is specifiek ingericht voor de wereldwijde vraag naar de beste verbindingen voor de gaming industrie. Computergames en de game consoles maken steeds vaker gebruik van online verbindingen voor het ophalen van online content en voor multi-player games. Waarbij spelers vaak letterlijk tegelijk in alle uithoeken van de wereld actief zijn. Smartdc en zusterbedrijf i3D.net hebben hun oorsprong in de verhuur van gameservers. Daar zijn ze zo succesvol in geworden, dat i3D.net in 2019 onderdeel werd van Ubisoft. Ubisoft is een internationaal toonaangevende ontwikkelaar, uitgever en distributeur van computergames.
Dat de gaming industrie omvangrijk is, blijkt wel uit grote evenementen voor publiek, zoals Dreamhack. Een gaming en esports festival. Als onderdeel van de Rotterdam Games Week was de gemeente onlangs gastheer voor het Rotterdam Gaming Connect evenement. Speciaal gericht op bedrijven en onderwijsinstellingen in Rotterdam.
Duurzaamheid
Datacenters gebruiken veel energie. Smartdc voelt daarom wel de verantwoordelijkheid om duurzaam te werken en een betere wereld te creëren voor toekomstige generaties. Als onderdeel van de Ubisoft-familie hebben Smartdc en i3D.net zich verplicht om rond 2030 CO2-neutraal te zijn en CO2-negatief rond 2050. Een aansprekend project waar het moederbedrijf bij betrokken is, is een duurzame kas op een dak in Montreal.
De Van Nelle Fabriek, de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek, is gebouwd tussen 1925 en 1931. Deze eerste daglichtfabriek van Europa, was de destijds de modernste fabriek van Nederland. Toonbeeld van het functionalisme. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Met een zee aan daglicht op de werkvloer. Toen dus al ontworpen om energie te geven.
In 2002 is de Van Nelle Fabriek gerenoveerd en in 2014 benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Het gebouw is duurzaam tot in detail: grijs water, groene stroom, afvalscheiding, LED-verlichting. Goed voor het A-label voor duurzaam monumentenbeheer en het Green Key Gold duurzaamheidskeurmerk.
Het verwarmen van de fabriek met de restwarmte van het Smartdc datacenter past dus mooi bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Smartdc, de Van Nelle Fabriek én bij het oorspronkelijke ontwerp van de fabriek uit 1925.
Meer weten?
Lees verder op de pagina’s digitaal ondernemen en duurzaam ondernemen.