Weet jij of je moet voldoen aan de NIS2-wetgeving?
Naar verwachting moeten eind 2024 zo’n 450 bedrijven in de Rotterdamse haven voldoen aan de NIS2-wetgeving. Hoor jij daarbij?

Het is tijd voor actie: naar verwachting moeten eind 2024 zo’n 450 bedrijven in de Rotterdamse haven voldoen aan de NIS2-richtlijnen (de Cyberbeveiligingswet).
De NIS2 verplicht tot het nemen van risicobeheersmaatregelen op het gebied van cyberbeveiliging, inclusief beveiliging van de toeleveringsketen.
Deze verplichte maatregelen moeten aantoonbaar voortkomen uit een risicoanalyse. Het bestuur, dat jaarlijks getraind moet worden, is bovendien aansprakelijk als de wetgeving niet wordt nageleefd. Ten slotte moeten incidenten binnen 24 uur gemeld worden.
Voldoe je hier niet aan? Dan kun je een stevige boete verwachten: de Europese richtlijn noemt hiervoor 2% van de wereldwijde jaaromzet of 10 miljoen euro.
Meer weten? FERM helpt je in 4 stappen om je voor te bereiden:
- Stap 1. Check of je onder de NIS2 valt
- Stap 2. Ontdek de NIS2-vereisten
- Stap 3. Duik in de details
- Stap 4. Leer van anderen
Kijk op deze webpagina van FERM voor uitleg bij de stappen.
FERM
FERM is gestart als onderdeel van het Port Cyber Resilience Programma, met als doel het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven in de Rotterdamse haven om het bewustzijn bij bedrijven over cyberrisico’s te verhogen en de best digitaal beveiligde haven van de wereld te worden. Sinds 1 januari 2021 is FERM een stichting zonder winstoogmerk met betaalde dienstverlening voor participanten.
Publieke partners zijn gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Zeehavenpolitie, Deltalinqs, DCMR, provincie Zuid-Holland, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Douane. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met onder meer het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), Digital Trust Center (DTC) en Security Delta (HSD).
Veilig ondernemen
Meer informatie over veilig ondernemen vind je ook op de pagina veilig ondernemen.