>
Foto: Joep Boute

Cultuursector en 1,5 meter

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op deze pagina vind je ondernemer in de cultuursector informatie over de geldende coronamaatregelen. 

Op 8 maart heeft premier Rutte aangekondigd de lockdown nogmaals te verlengen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

  • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van warenmarkten (de gewone weekmarkten).
  • Vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes gaan dicht. Dus o.a. dierenparken, musea, bioscopen,pretparken, casino's, theaters en concertzalen.
  • Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk.
  • Bij uitvaarten mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn.

Bekijk het volledige overzicht op de website van de rijksoverheid.

De noodsteun is bedoeld voor structureel gesubsidieerde culturele instellingen, voor amateurverenigingen die subsidie van de gemeente krijgen en voor privaat gefinancierde culturele organisaties zoals poppodia, filmtheaters, culturele festivals of kunstgaleries. Met de noodsteun kunnen organisaties hun bedrijfsvoering in stand houden, zoals de betaling van lopende kosten voor personeel of huisvesting. De noodsteun geldt tot en met april en kan tot en met 14 april worden aangevraagd.

 

De noodsteun is bedoeld als laatste steuntje in de rug. Organisaties moeten alle andere (rijks)steunmaatregelen al hebben aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor noodsteun heeft de gemeente bepaalde voorwaarden opgesteld, waarmee organisaties kunnen aantonen dat ze van belang zijn voor de Rotterdamse culturele sector.

 

Organisaties die in aanmerking komen voor het noodfonds kunnen vanaf donderdag 18 maart tot en met 14 april een aanvraag indienen via Subsidie noodfonds corona | Rotterdam.nl (https://www.rotterdam.nl/loket/subsidie-noodfonds/).

Vanaf 1 juli 2020 kunnen jonge culturele organisaties uit Rotterdam die zich willen ontwikkelen en professionaliseren een beroep doen op de impulsregeling. De organisaties benoemen twee ontwikkeldoelen en zoeken een coach of adviseur die hen twee jaar lang begeleidt. De eerste startdatum is 1 januari 2021. De gemeente stelt voor elke ronde 1,5 miljoen euro beschikbaar aanvullend op het cultuurplanbudget. De impulsregeling wil de flexibiliteit, innovatie en professionaliteit versterken van relatief nieuwe instellingen in de culturele sector. En zo bijdragen aan de ontwikkeling van deze organisaties.

Veel relatief jonge organisaties zijn nog in opbouw en werken hard aan hun professionalisering. Zowel artistiek al zakelijk. Voor deze groep blijkt de stap naar het Cultuurplan vaak nog groot. Twee jaar intensieve aandacht voor je bedrijfsvoering, je artistieke inhoud en je doelgroepen maakt die stap kleiner. De subsidie draagt bij aan zowel artistiek programma, personeelskosten, huur én de coaching.

Voor wie?
Culturele organisaties die in Rotterdam actief zijn, ouder dan twee jaar en jonger dan negen jaar, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente Rotterdam. Het gevraagde subsidiebedrag is minimaal € 25.000 per jaar en maximaal 50% van de eigen exploitatiebegroting. Om een impulssubsidie voor de jaren 2021 en 2022 aan te vragen, is de deadline 30 september 2020.

Meer informatie: https://www.rotterdam.nl/loket/impulsregeling-cultuur/

Meer informatie

Kijk voor meer informatie voor de cultuursector op de pagina Cultuur in Rotterdam van de gemeentelijke website Rotterdam.nl.

Heb je vragen? Mail naar: CoronaCultuurMO@rotterdam.nl of bel naar 010 - 267 19 03. 

 

Bekijk ook

Alle hulp op een rij
Regelingencheck
Veelgestelde vragen
Handige links