>
Foto: Gemeente Rotterdam

De horeca en de 1,5 meter

laatste update 9 juli 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op deze pagina bieden we horecaondernemers informatie over de regelingen en de geldende coronamaatregelen. Vragen over de horeca kun je mailen naar horeca@rotterdam.nl en horecavergunningen@rotterdam.nl.

Update persconferentie 9 juli

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Het kabinet maakt zich hier zorgen over. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Maatregelen per 10 juli 

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

 • Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter
 • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
 • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
 • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
 • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
 • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Basisregels

De basisregels blijven gelden:

 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Geef elkaar de ruimte.
 • Klachten? Blijf thuis en laat je testen.

Kijk op de pagina Coronavirus: overzicht 'Horeca tijdens de zomer van 2021' van de Rijksoverheid voor een overzicht van de extra maatregelen voor de horeca vanaf 10 juli 2021.

Zie voor alle uitgebreide regelgeving ook de website van de Rijksoverheid

Het coronavirus en de horeca en evenementen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Vragen?

Neem contact op met je Horecagebiedsadviseur of het Horecaloket. Ook is het altijd mogelijk om een afspraak op locatie in te plannen met een coronacoach via het horecaloket of je Horecagebiedsadviseur

Horeca ondersteuningsplan

De gemeente Rotterdam heeft in nauwe samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, horecaondernemers, gebiedscommissies en bewoners het “Ondersteuningsplan Rotterdamse Horeca” opgesteld. Met dit plan krijgen Rotterdamse horecaondernemers de ruimte en ondersteuning om na de lockdown snel te herstellen.

Heb je nog vragen? Neem contact op met het horecaloket van de gemeente Rotterdam.

Team Horecavergunningen | Rotterdam.nl

Vragen, specifiek over gebiedszaken worden doorgeleid naar de gebiedsadviseurs horeca. Het horecaloket is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Heb je een terras en wil je gebruik maken van een parasol, zonnescherm, terrasscherm of een terrasschot? Let op, er zijn nieuwe regels voor terrassen. Deze nieuwe terrasregels gelden tot 2024 en bieden extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld terrasschermen.

Klik hier voor een overzicht van de eisen.

Houd er rekening mee dat er een omgevingsvergunning nodig kan zijn. Een vergunningsaanvraag kost tijd en wordt niet altijd verleend.  Meer informatie hierover vind je hier Omgevingsvergunning | Rotterdam.nl. ⇱

Meer informatie

Heb je vragen? Mail deze dan naar horecaloket@rotterdam.nl.
 

 • De terrasvlonders mogen vanaf vrijdag 12 maart 2021 worden opgebouwd
  Let op: de vlonders mogen pas geëxploiteerd worden als dat binnen de landelijke coronamaatregelen past.
 • De terrasvlonders zijn alleen mogelijk voor horecaondernemers. Als je een exploitatievergunning hebt, mag je in ieder geval een vlonder plaatsen. Heb je geen exploitatievergunning? Kijk dan bij 'Voor wie zijn vlonders toegestaan' of je volgens de gemeente een horecaondernemer bent.  
 • Meldplicht, je dient als horecaexploitant te melden waar de terrasvlonder zich in de buitenruimte bevindt en hoeveel parkeerplekken er zijn ingenomen. Deze registratie maakt het beter mogelijk om vanuit de gemeente tijdig te communiceren over bijv. geplande werkzaamheden in de straat. Deze melding maak je via www.ondernemen010.nl.
 • Er zijn voorwaarden verbonden aan de plaatsing van terrasvlonders:
  • Terrasvlonders grenzen aan het trottoir
  • Vlonders mogen zo breed als de gevel van het pand neergelegd worden op de parkeervakken die direct aan de gevel grenzen (in principe dus niet aan de overkant van de straat). Dit mag naar boven worden afgerond.
  • Zit je horecagelegenheid gevestigd op een hoek? Dan mag je aan beide zijden van het pand de parkeervakken over de breedte van de inrichting gebruiken. Let uiteraard op de verkeerssituatie.
  • Terrasvlonders mogen alleen direct voor de eigen inrichting geplaatst worden. Wil je hiervan afwijken? Neem dan eerst contact op met het horecaloket of met jouw horecagebiedsadviseur via horeca@rotterdam.nl of via 010 - 267 25 00.
  • Om veilig gebruik te kunnen maken van een terrasvlonder is het noodzakelijk dat alleen parkeerplaatsen gebruikt worden waarvoor men niet een rijbaan of fietspad hoeft over te steken
  • Voorkom rattenoverlast. Een vlonder moet aan alle kanten dicht zijn. Maak regelmatig zowel onder, naast, als op de terrasvlonder goed schoon. Dat voorkomt dat de terrasvlonders aantrekkelijk worden voor ratten
  • Om de vlonder zoveel mogelijk toegankelijk te houden mag het hoogteverschil tussen vlonder en trottoir niet meer dan 1 cm zijn. Daarnaast mag de ruimte tussen de trottoirband en de vlonder ook niet meer dan 1 cm zijn.
  • Een terrasvlonder mag niet op een parkeerplek worden neergelegd die een andere functie heeft: bijvoorbeeld een invalideparkeerplaats of een oplaadpaal voor elektrische auto’s. Een laad/losplek voor je inrichting kan worden gebruikt in de tijden dat er niet meer geladen of gelost wordt. Die tijden staan op een bordje in de buurt van de laad/losplek.
  • Om het terrasvlonder heen mag je een hekje plaatsen. Het wordt aangeraden dit in ieder geval te doen bij 50 kilometer straten. Zo zitten je gasten comfortabeler en veiliger
  • Bouwwerken op het vlonderterras zijn niet zonder omgevingsvergunning toegestaan, alleen een hekje als omheining. Het verlenen van een omgevingsvergunning voor een bouwwerk op een vlonderterras zal in veel gevallen niet mogelijk zijn.
  • In Rotterdam zijn terrassen open en toegankelijk. De terrasvlonder is uitsluitend ingericht en bedoeld om eten en drinken ter plaatse te nuttigen. Het plaatsen van een buitenbar op de terrasvlonder is niet toegestaan. De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1.25m.
 • Wat mag je aanbieden op een vlonder?
  • Een vlonder mag alleen gebruikt worden voor tafeltjes en stoeltjes. Enkel het aanbieden van eten en drinken is toegestaan. Sisha is niet toegestaan
 • De periode van vlonders ligt voor twee jaar vast: Vlonders zijn in 2021 toegestaan van 1 april tot 31 oktober. In 2022 zijn vlonders toegestaan van 1 mei tot 31 oktober.

Alleen horecaondernemers mogen een terrasvlonder neerleggen op de parkeervakken voor hun horecazaak. Dit geldt voor ondernemers met een horecavergunning en voor horecaondernemers zonder een vergunning.

Heb je geen vergunning? Controleer dan door middel van onderstaande uitleg of je een horeca ondernemer bent. Twijfel je of je een horecaondernemer bent? Neem dan contact op met het horecaloket via horeca@rotterdam.nl of via 010 - 267 25 00.

Detailhandelbedrijven die beperkt horeca bedrijven (denk bijvoorbeeld aan een bakkerij met een paar tafels en stoelen) zijn geen horecaondernemer. Zij mogen geen terrasvlonder plaatsen, omdat zij in hoofdzaak een winkel zijn. Het is voor deze ondernemers wel toegestaan een gevelzitplaats tot 1 meter uit de gevel te plaatsen. Ook alle ondernemers met wie afspraken zijn gemaakt over beperkt aantal tafels en stoelen in de zaak worden gezien als detaillisten en niet als horecaondernemer. Deze ondernemers hebben, normaal gesproken, een maximale openingstijd tot 22.00 uur. In dit geval is het niet toegestaan een terrasvlonder te plaatsen.

Houd deze website in de gaten voor de meest actuele informatie over onder andere de terrasvlonders.

Melden van je terrasvlonder

Vanaf 1 april 2021 moet je je terrasvlonder bij ons melden.  Hiervoor gebruik je de volgende link: https://terrassenmelding.rotterdam.nl/SSO/login?_idp_id=DigIdEneHerkenning

Je meld je aan met DigiD of  Eherkenning. Afhankelijk van je keuze kan je zelf je adresgegevens toevoegen of staan deze voor je klaar. In de daaropvolgende kaart geef je met het uitroepteken de locatie van de terrasvlonder aan. Dit kan door het verplaatsen van het uitroepteken naar de juiste plek.

Heb je verschillende horecagelegenheden met terrasvlonders?

Maak dan per gelegenheid een melding aan.

Is je terrasvlonder nog niet gereed?

Wacht dan nog even met het doorgeven want we ontvangen graag een foto van je terras inclusief vlonder.

Waarom moet ik mijn terrasvlonder melden?

Als je je terrasvlonder aan ons hebt doorgegeven kunnen wij je snel en gemakkelijk informeren. Bijvoorbeeld over werkzaamheden bij je in de buurt.  Ook kondigen we aan als we de kolken (voor het riool) schoon komen maken en je vlonder (tijdelijk) aan de kant moet. 

Wijzig je je terrasvlonder? Maak je deze bijvoorbeeld groter of kleiner?

Geef het dan ook aan ons door. Via de link kan je ook wijzigingen doorgeven.

 

Coronacoach

De gemeente Rotterdam zet coronacoaches in om horecaondernemers te helpen om hun zaak coronaproof te maken.
 

Wat doet een coronacoach?

Een coronacoach kijkt met horecaondernemers mee of hun zaak coronaproof is ingericht. Samen doen ze een check of de regels goed nageleefd kunnen worden. Het gaat om regels waar de ondernemer zich aan moet houden en om de regels voor bezoekers. De coronacoach kan ook vragen van een ondernemer beantwoorden die gaan over de coronamaatregelen.

Hulp van een coronacoach aanvragen

Je kan een bezoek van een coronacoach reserveren. Stuur hiervoor een mailtje naar horecavergunningen@rotterdam.nl met de naam en het adres van de horecazaak. Er wordt er contact met je opgenomen om een afspraak te maken.

Handhaving

Het bezoek van een coronacoach is een momentopname. Er is ook toezicht op naleving van de regels. Dat betekent dat politie en Stadsbeheer op een ander moment bij de ondernemer langs kunnen komen voor een controle. Een afspraak met de coronacoach komt dus niet in de plaats van een controle door toezichthouders. Het is een extra hulpmiddel voor ondernemers.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Maak jouw horecazaak coronaproof met de Horecavoucher

Ben jij horecaondernemer en wil je jouw terras of horecazaak coronaproof maken? Kijk dan naar de mogelijkheden van de Horecavoucher.

Met een Horecavoucher kan jij een subsidie van maximaal €500,- krijgen om je zaak coronaproof te maken. Onder ‘coronaproof maken’ worden activiteiten verstaan die zorgen dat er op veilige wijze geëxploiteerd kan worden, binnen de door de overheid opgestelde coronaregels. De investeringen moeten de kans op besmetting met het coronavirus minimaliseren.

Met de Horecavoucher wil de gemeente Rotterdam horecaondernemers helpen om voorbereid te zijn, zodra de horeca weer open kan.

Wil je meer informatie of een Horecavoucher aanvragen? Bezoek de pagina horecavouchers op de gemeentelijke website Rotterdam.nl.

Zodra het mogelijk is om evenementen te organiseren, kan je als ondernemer gebruik maken van de evenementenkraskaart. Met deze kraskaart kan je maximaal vijf keer een kleinschalig evenement organiseren op of aan je terras, zonder dat je hier steeds een aparte vergunning voor moet aanvragen. Natuurlijk zijn er wel voorschriften aan het evenement, denk bijvoorbeeld aan het geluidsvolume, maximaal aantal bezoekers en goede communicatie met de buurt.

Zodra er meer bekend over het organiseren van evenementen, kan je hier meer lezen over de evenementenkraskaart.

Neem contact op met het horecaloket van de gemeente Rotterdam.

Team Horecavergunningen | Rotterdam.nl

Vragen, specifiek over gebiedszaken worden doorgeleid naar de gebiedsadviseurs horeca. Het horecaloket is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Meer informatie

Op de gemeentelijke pagina over horeca ⇱ staan alle richtlijnen.

Bekijk ook

Alle hulp op een rij
Regelingencheck
Veelgestelde vragen
Handige links