>

Mag ik wel of niet open met mijn onderneming?

22 december 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Voor ondernemers in het hele land blijkt dat soms niet duidelijk is of hun onderneming wel of niet geopend mag zijn tijdens de lockdown. En soms behoeft de maatregel ook nadere toelichting. Via de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie die voor ondernemers geldt.

De website wordt steeds bijgewerkt met de laatste toelichtingen:

De roep om ons allemaal aan de regels te houden, wordt met de komst van een gemuteerd virus alleen maar krachtiger. Wij vragen daarom nog eens dringend om de regels na te leven. Alles is erop gericht om het aantal besmettingen en het virus in te perken. De maatregelen gelden vanaf 15 december tot en met tenminste 19 januari 2021.

Strengere handhaving
Vanochtend heeft Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na afloop van het wekelijks overleg met alle veiligheidsregio’s aangegeven dat gemeenten strenger gaan handhaven op het naleven van de Corona-maatregelen. Dat geldt ook voor de Gemeente Rotterdam.

Dat betekent dat zowel de politie als de afdeling Toezicht en Handhaving de komende dagen meer en gerichter zullen controleren in de winkelgebieden en zonodig maatregelen zullen nemen.

De regels op een rij

De horeca en detailhandel zijn gesloten, met uitzondering van die winkels die levensmiddelen verkopen of in een andere noodzakelijke behoefte voorzien. Bekijk het overzicht van de Rijksoverheid met daarop de winkels die nog wel open mogen zijn en de infographic met regels. Voor de volledigheid: verkoop vanuit een kraam of vanaf een terrasvlonder is niet toegestaan.

Als jouw onderneming en te leveren dienst niet voorkomt op de lijst, dan mag je niet open zijn en ook geen afhaalservice organiseren. Bezorgen mag wel. Ook “private shopping” (winkelen op afspraak) is niet toegestaan.

Afhalen van maaltijden in restaurants en horeca is wel toegestaan. Heb je een Post.nl/pakketpunt? Dan mag je alleen open zijn voor deze pakketdiensten, er mag geen tabak of andere waren worden verkocht.

Als je gesloten bent

Als je gesloten bent, adviseren wij om jouw uitstalling en meubilair ook binnen op te slaan, zodat je geen schade ondervindt van eventueel vandalisme.

Dit jaar is er een vuurwerkverbod van kracht. Toch benadrukken we rekening te houden met de mensen die zich daar niet aan houden. Om schade aan eigendommen te voorkomen, adviseren we om materialen rond uw onderneming tijdig en veilig te verwijderen en op te slaan. Denk hierbij aan rolcontainers, pallets of verpakkingsmaterialen en dergelijke.

Wel open? Denk aan de regels

Vrijwel alle ondernemers hebben zich de afgelopen periode ingespannen om hun onderneming Coronaproof in te richten. Door het verplichten van het dragen van een mondkapje, het deurbeleid en de verplichte wachtafstanden en looproutes. De komende periode zal het op gezette tijden druk zijn.

Met de campagne ‘Wees welkom met een mondkapje om!’ kun je bezoekers op een vriendelijke manier welkom heten en verzoeken een mondkapje te dragen. Uitingen van deze campagne zijn beschikbaar voor ondernemers. Download hier de mondkapjes-uitingen. En met het speciaal ontworpen Rotterdams ‘ik houd 1,5 meter van jou!-pakket’ kunnen ondernemers op een klantvriendelijke en professionele manier zorgen dat hun klanten zich in algemene zin aan de regels houden. Mocht je nog niet in het bezit zijn van de toolkits voor ondernemers, met uitingen van deze campagnes, dan kun je deze downloaden.

Tips

We realiseren ons dat de maatregelen in de strijd tegen het Corona-virus heel veel van ondernemers vraagt. We begrijpen ook dat veel ondernemers zoeken naar een creatieve mogelijkheid om de omzetdalingen te beperken. Kijk dan vooral naar de mogelijkheden van shop lokaal online en het bezorgen van uw artikelen. Dat hoeft niet gelijk met het inrichten van een uitgebreide webshop, maar kan al met bijvoorbeeld bestellingen via Whatsapp. Lees meer tips.

Hoe meer we ons nu aan de regels houden, hoe groter de kans is dat we zeer binnenkort weer uit de lockdown komen. Opnieuw hartelijk dank voor jouw medewerking!