>
Foto: Melissa van Daalem

Winkelen op afspraak: de nieuwe regels op een rij

16 maart 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De winkeldeur mag een beetje verder open.

Vanaf vandaag, dinsdag 16 maart, wordt meer ruimte gegeven aan de niet-essentiële winkels en wordt het voor winkeliers mogelijk om (meer) bezoekers te ontvangen in de winkel om te winkelen op afspraak. Maar hoe zit dit precies? Wat verandert er en aan welke regels moeten winkeliers zich houden?

We zetten de regels en voorwaarden die gelden vanaf 16 maart 2021 hieronder nog een keer op een rij.

Winkelen op afspraak

  • Vanaf 16 maart mag één klant per 25 vierkante meter worden ontvangen. Voor grotere vestigingen geldt wel een maximum van 50 klanten tegelijk in de winkel.
  • Voor de berekening van de winkeloppervlakte geldt, dat het magazijn, de keuken en de eventuele opslag niet mag worden meerekent. Het gaat dus alleen om de winkeloppervlakte (inclusief paskamers) waar klanten komen.
  • Blijf klanten zoveel mogelijk vragen alleen te komen. Zowel binnen in de winkel, als bij de eventuele wachtrijen buiten moet de 1,5 meter afstand gewaarborgd kunnen worden.
  • Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal 4 uur van tevoren een online of telefonisch een afspraak moeten maken en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal 10 minuten. Eerder de winkel verlaten mag. Langer in een winkel blijven kan alleen in overleg met de winkelier.
  • Click&Collect blijft natuurlijk ook mogelijk, winkeliers kunnen hierin zelf een keuze maken.
  • Eventuele wachtrijen dient tot een minimum beperkt te worden. Opstelvakken moeten gemaakt worden langs de gevel van de winkel.

Meer informatie over winkelen op afspraak?

Extra informatie over winkelen op afspraak is te vinden op de speciale pagina van de Rijksoverheid. Op deze pagina worden ook de veel gestelde vragen beantwoord.