World Hydrogen Summit 2025: Rotterdam bouwt aan de waterstofeconomie van de toekomst

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Maritiem

Komende week staat Rotterdam in het teken van de World Hydrogen Summit (WHS), hét internationale evenement rond waterstof. Met deelnemers uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen van over de hele wereld is het congres een belangrijk moment om de ambities van Rotterdam als Europe’s Hydrogen Hub te onderstrepen.

skyline Rotterdam, World Hydrogen Summit 2025
© Joep Boute

De gemeente Rotterdam is trotse partner van dit toonaangevende evenement. Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur): “Rotterdam streeft ernaar de toonaangevende waterstofhub van Europa te worden — en onze haven is klaar voor deze uitdaging. De energietransitie is niet alleen essentieel om de industrie te verduurzamen, maar ook om toekomstige economische groei, veerkracht en welvaart veilig te stellen. Dat vereist sterke internationale samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. De World Hydrogen Summit brengt deze wereldwijde samenwerking tot leven, en we zijn er trots op dit toonaangevende evenement opnieuw in onze stad te mogen verwelkomen.

Stap van ambitie naar uitvoering

De rol van de gemeente is vooral die van verbinder, aanjager en facilitator. Rotterdam investeert in een krachtig netwerk van partners en initiatieven, van innovatielabs en opleidingen tot vergunningenloketten en internationale samenwerkingen. Projecten als de bouw van Shell’s Holland Hydrogen One, het waterstofnetwerk in de haven, importterminals en elektrolysefabrieken op de Maasvlakte laten zien dat de regio de stap van ambitie naar uitvoering maakt.

World Hydrogen Summit de ontmoetingsplek

Voor ondernemers biedt de WHS volop kansen. Het evenement is een ontmoetingsplek voor bedrijven, startups en investeerders die actief zijn – of willen worden – in de waterstofketen: van maakindustrie en techniek tot logistiek, dienstverlening en internationale handel. Bovendien zet Rotterdam tijdens de Summit sterk in op matchmaking en kennisdeling, onder andere via H2Makers, Fieldlab Industriële Elektrificatie en Platform Zero.

Rotterdam ziet waterstof niet als einddoel, maar als strategische kans. Een goed functionerend waterstofecosysteem betekent nieuwe bedrijvigheid, duizenden banen op alle niveaus, sterke innovatiekracht én exportmogelijkheden. Daarbij is de inzet op zowel blauwe als groene waterstof cruciaal: blauw om nú op te kunnen schalen, groen als uiteindelijke fossielvrije bestemming.

Inzet op internationale samenwerkingen

Tijdens de WHS zoekt de gemeente actief internationale samenwerking om importketens te versterken. Afspraken met landen die waterstof willen exporteren via Rotterdam zijn essentieel voor de toekomst. Tegelijkertijd wordt in de stad gewerkt aan de randvoorwaarden: ruimte, regelgeving, opleidingen en ondersteuning voor ondernemers.

Met de WHS als springplank verstevigt Rotterdam haar positie als koploper in de energietransitie. Voor ondernemers biedt het evenement een unieke kans om zich te verbinden aan een sector die de komende decennia bepalend zal zijn voor economie, energie én werkgelegenheid.

Aanmelden?

Ga naar Register voor je gratis exhibition visitor pass

Deel deze pagina