Yvonnes enthousiaste inzet bij de Ondernemersbalie

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap

De Ondernemersbalie bestaat 40 jaar. We laten naast de mooie ondernemersverhalen ook graag de medewerkers van de Ondernemersbalie aan het woord. Zij spelen immers een belangrijke rol in het ondersteunen en adviseren van ondernemers in Rotterdam. Zo spreken we Yvonne van der Giessen.

Yvonne van der Giessen is medewerker van de Ondernemersbalie. Ze vertelt over haar werk.
Yvonne van der Giessen © Frank Diemel

Een plek vol uitdagingen

Yvonne startte zo’n 25 jaar geleden met een functie binnen de gemeente. Ze raakte al snel betrokken bij projecten rondom subsidies en ondernemerschap. Vanuit deze positie maakte Yvonne in 2018 de overstap naar de Ondernemersbalie. Al snel werd ze geconfronteerd met een enorme diversiteit aan ondernemersvragen, van basale tot complexe. “Maar met de steun van collega’s, groeide mijn zelfvertrouwen en kennis snel.” benadrukt Yvonne.

Veerkracht in verandering

In 2020 zorgde de coronapandemie voor een verschuiving in het soort vragen dat bij de Ondernemersbalie binnenkwam. Waar eerst veel vragen gingen over het starten van horeca- en winkelondernemingen, werd de balie tijdens de coronacrisis overspoeld met crisis-gerelateerde vragen. Yvonne bewondert de veerkracht en flexibiliteit van ondernemers die, ondanks alles, nieuwe wegen insloegen om hun ondernemingen voort te zetten. Naast vernieuwende initiatieven, kozen sommige ondernemers voor een heel ander vakgebied, zoals de zorg, om direct bij te kunnen dragen aan de crisis.

Gaat niet, bestaat niet

Yvonne benadrukt het belang van directe en persoonlijke ondersteuning aan ondernemers. “Het één op één kunnen geven van antwoorden, ook als dat betekent dat we verder moeten zoeken, is wat ons werk zo waardevol maakt.” zegt ze. Startende ondernemers hebben soms een tunnelvisie, waardoor ze bepaalde zaken over het hoofd zien. “Kom gewoon eens praten, haal nieuwe informatie op. Wij zijn geen hulpinstantie, wij adviseren je.” – benadrukt Yvonne.

Wij gaan door totdat het antwoord er is.”

Yvonne van der Giessen, Ondernemersbalie

Het meest inspirerende van ondernemers vindt Yvonne hun denkwijze. Yvonne deelt het verhaal van een fietsenhandelaar die zich met succes in de kampeerartikelenbranche waagde, ondanks zijn gebrek aan kennis over tenten. Na het uiten van haar verbazing antwoordde hij: “Ik ben ondernemer en ik kan winkels opzetten, kennis huur ik in”.Zijn ondernemersgeest en vermogen om een bedrijf op te bouwen, los van productkennis, kenmerkt het belang van de mindset van een ondernemer.

De belangrijkste tip?

Yvonnes advies voor startende ondernemers is om vooral de markt voor een product of dienst goed te onderzoeken. Een veelgemaakte fout die zij ziet is dat ondernemers denken vanuit hun eigen kracht, niet vanuit de vraag die er ligt. “Het grootste struikelblok is vaak het vermarkten van je product. Waar ligt de vraag? Speel daarop in.”, adviseert ze. “Elke dag brengt nieuwe vragen en uitdagingen, maar ook nieuwe kansen om te leren. Dit is precies ook waar wij het voor doen.” sluit Yvonne met een glimlach af.

40 jaar Ondernemersbalie – inspiratieverhalen

Rotterdam, de stad van vernieuwing en ondernemen, is de thuisbasis van veel ondernemers die gestart zijn bij de Rotterdamse Ondernemersbalie. Verhalen die een inspiratiebron voor velen zijn. In het kader van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie spraken we deze ondernemers. Je leest er alles over op onze jubileumpagina!

Label Ondernemersbalie 40 jaar ter illustratie

Deel deze pagina