>
Foto: gemeente Rotterdam

Bedrijven Schiebroek verhuren hun dak voor zonne-energie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bedrijfseigenaren in Schiebroek kunnen sinds kort hun dak verhuren aan de Rotterdamse Energiecoöperatie (REC). Dinsdag 14 mei 2019 werden de eerste vijf zonnedaken geïnstalleerd.

De REC opereert in de hele stad en streeft ernaar om eind 2020 minimaal 10.000 zonnepanelen te hebben gerealiseerd op Rotterdamse daken. De actie in Schiebroek past in een landelijk programma ‘Bedrijventerreinen Energiepositief (BE+)’, dat als doel heeft om in tien jaar 250 bedrijventerreinen energiepositief en CO2-neutraal te maken.

Hoe het werkt

De coöperatie heeft zijn oog laten vallen op daken in postcodegebieden 3045 en 3051-3054. De bedoeling is om in dit gebied daken van bedrijven te huren voor een periode van vijftien  jaar. Dat levert de eigenaar van het dak huuropbrengsten op. Een erkende installateur realiseert een zonnedak en de REC verkoopt de opgewekte stroom aan energieleverancier Greenchoice. Tijdens de huurperiode realiseert de REC het onderhoud en beheer van het zonnedak.

Niet alleen de ondernemers van Schiebroek profiteren van deze regeling, Ook de mensen die in de buurt van het bedrijventerrein wonen hebben er voordeel van. Bewoners die binnen hetzelfde of een aangrenzend postcodegebied wonen, kunnen zich namelijk inkopen in het zonneproject via de zogenoemde postcoderoosregeling. Zij kopen dan als het ware een deel van het dak, en mogen de opgewekte hoeveelheid kWh verrekenen via hun eigen energieleverancier. Dit kan volgens  REC een rendement opleveren van 7,6%.

Voorwaarden om je dak te verhuren

Wil je je dak verhuren aan REC? Dan moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Het dak moet…
• …minimaal 15 jaar geen groot onderhoud verwachten.
• …een minimaal schaduwvrij oppervlak hebben van 300 m2.
• …voldoende draagkracht hebben voor de zonne-installatie.
• Als het een schuin dak is, dan is het gericht op het zuiden of oost-west (de nok ligt noord-zuid).
• …een eigenaar hebben die akkoord is met een opstalrecht voor de zonne-installatie.

Meer weten?

Op maandag 20 mei vind er een informatieavond plaats in De Buurvrouw (Larikslaan 200, 3053 LG in Rotterdam). De REC licht dan alle ins en outs over deze energieprojecten toe en is er volop gelegenheid voor vragen.