Zon voor bedrijven: wat moet je weten als huurder?

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Energielabel C
    • Horeca
    • Ondernemerschap
    • Regelen

Een strandtent die deels op zonnestroom draait. Hoe toepasselijk is dat!  Met zijn 48 zonnepanelen profiteert ondernemer Eimert Komen van Uluwatu Beach aan het strand van Hoek van Holland ten volle van al die zonnige zomerse dagen. Hoewel Eimert het pand huurt, bleek het toch aantrekkelijk zonnepanelen aan te schaffen om te verduurzamen en zijn energienota te drukken. Hoe zit het eigenlijk met zonne-energie voor huurders? Lees hoe Eimert dit heeft aangepakt.

Eimert Komen van Strandtent Uluwatu Beach over zonne-energie voor huurders
Eimert Komen van Uluwatu Beach © Eric Fecken

Hoe moet ik het aanpakken als ik zonnepanelen op het dak van mijn bedrijf wil? En welke financiële mogelijkheden zijn er? Geldt dat ook voor zonne-energie voor huurders? Met deze en andere vragen benaderde ondernemer Eimert Komen in juni 2022 Esther Zumpolle, zonadviseur van het Servicepunt Zon van de gemeente Rotterdam. Eimert, is mede-uitbater van Uluwatu Beach, een strandtent in Hoek van Holland. Hij wilde graag zonnepanelen om zijn bedrijfsvoering te verduurzamen en de energienota te verlagen. Maar zijn belangrijkste vraag was hoe hij zijn huurbaas kon overtuigen om aan zijn plan mee te werken. Eimert is namelijk geen eigenaar van het pand en dat maakte het voortraject wat complexer.

Zonne-energie voor huurders

Esther adviseerde hem om eerst contact te zoeken met de verhuurder om erachter te komen of die überhaupt open stond voor zijn plannen, want zonder diens medewerking zou het project kansloos zijn. Eimert moest vrij lang op antwoord wachten, maar zijn geduld werd beloond. De huurbaas reageerde positief: de zonnepanelen mochten er komen mits hij er geen last van zou hebben. Bovendien moesten ze geïnstalleerd worden door een ervaren kwaliteitsinstallateur en moest de opstalverzekering akkoord gaan. Goed nieuws dus.

Wind aan zee

Eimert vroeg de voorwaarden van de opstalverzekering op en nam een bouwkundig constructeur in de arm. Ook vroeg hij offertes aan bij installateurs van zonnepanelen. Zijn oorspronkelijke plan was om het dak aan de zuidoostkant helemaal vol te leggen. Zo zouden de panelen ongeveer een kwart van het jaarlijks elektraverbruik van de strandtent opwekken. Maar omdat het aan zee behoorlijk stevig kan waaien, besloot Eimert samen met installateur SolarNRG om alleen op de onderste dakhelft panelen te plaatsen. Wel zo veilig! De 48 zonnepanelen die er nu liggen, voorzien altijd nog in zo’n 12,5% van het totale stroomverbruik van Uluwatu Beach. En dat scheelt toch aardig in de energiekosten.

Schriftelijke overeenkomst

Eimert en zijn huurbaas legden schriftelijk vast dat Eimert eigenaar van de zonnepanelen is en blijft, het onderhoud verzorgt en ze verzekert. En mocht er door de zonnepanelen een lekkage ontstaan of andere problemen aan het pand optreden, dan moet Eimert die oplossen. En als hij vertrekt of het paviljoen wordt vernieuwd, dan moet Eimert de zonnepanelen weghalen en het dak netjes achterlaten. Ze overwegen nog om deze afspraken formeel vast te leggen via het Recht van Opstal.

Terugverdienen

Omdat het jaarlijkse elektragebruik van Uluwatu Beach te hoog is, kwam Eimert helaas niet in aanmerking voor een gemeentelijke lening voor de zonnepanelen. Die is er alleen voor particulieren met een energieverbruik van circa 3.000 kWh per jaar. Dus financierde hij met de hulp van een trouwe financier de panelen zelf. Wel maakte hij gebruik van de zakelijke ISDE-regeling voor zonnepanelen. Dat scheelde toch zo’n 10% van de investering. En omdat de capaciteit van zijn netaansluiting maximaal 3 x 80 ampère is, kan Eimert als kleinverbruiker voorlopig nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Daarmee verdient hij de panelen binnen 3 jaar terug, zeker op zo’n zonnig plekje aan het strand.

Uniek project

En zo werd op het Hoekse strand een uniek project gerealiseerd. Dankzij de duurzame ambitie en het doorzettingsvermogen van een ondernemer en de creativiteit en het meedenken van de solar installateur. En natuurlijk dankzij de positieve houding van de pandeigenaar. Petje af voor het doorzetten, want het is niet altijd makkelijk om alle betrokkenen in de meewerkstand te krijgen. Zo is er dus ook zonne-energie voor huurders!

Meer weten? De zon-adviseurs van de gemeente helpen je verder!

Bij gemeente Rotterdam staan twee ervaren en compleet onafhankelijke zon-adviseurs uit de praktijk voor je klaar. Ze helpen je kosteloos op weg met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken. Of je nu pandeigenaar bent of huurder. Maak gebruik van hun kennis en ervaring!

De adviseurs stellen hun kennis en ervaring gratis ter beschikking, en helpen je graag op weg. Je kunt deze ‘zon-specialisten’ inschakelen als een soort coach en als vraagbaak. Neem dus gerust vrijblijvend contact op.

Voor een afspraak met een van de zon-adviseurs, Esther Zumpolle via 06-11 03 20 66 of Willem Buiter via 06-20 59 47 41. of stuur een email naar ServicepuntZonSO@rotterdam.nl

Deel deze pagina