>
Foto: Pixabay

Zorgen om uitblijven brexit-akkoord

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen om het stukgelopen overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsdeal. Zij roepen ondernemers op te zorgen klaar te zijn voor douaneformaliteiten en andere veranderingen die er hoe dan ook aankomen. Ondernemers die regelmatig handelen met het VK krijgen een brief van de Douane.


De ondernemersorganisaties vrezen voor 'chaos en gedoe' als de overgangsperiode waarin de Britten zich aan de Europese regels houden na de brexit eind dit jaar afloopt. Dat kan volgens de werkgeversorganisaties tot grote schade voor Nederlandse en Britse ondernemers leiden. "Dit komt bovendien bovenop de huidige economische malaise en kunnen we echt niet gebruiken."

VNO-NCW en MKB-Nederland reageren op uitspraken van EU-onderhandelaar Michel Barnier. De Fransman zei na afloop van de laatste onderhandelingsronde dat het "onwaarschijnlijk" is dat de Europese Unie met de Britten een akkoord bereikt. Barnier vindt dat de Britten zich stug opstellen.

De Nederlandse ondernemersorganisaties zijn nu bang dat er ondanks alle eerdere inspanningen om een no-deal-brexit te vermijden, alsnog zo'n scenario opdoemt. Tegelijkertijd zijn Nederlandse ondernemers minder goed voorbereid op die mogelijkheid vanwege de gevolgen van de coronapandemie die veel van hun aandacht vragen.
 

Douane

Ondernemers die regelmatig handelen met het Verenigd Koninkrijk (VK) ontvangen een brief van de Douane. Zij moeten per 1 januari 2021, na de Brexit-overgangsfase, douaneformaliteiten vervullen voor de handel met het VK. De brief stipt de volgende onderwerpen aan:

  • aanvragen EORI-nummer,
  • aangifte systeem Douane,
  • voor btw gelden intracommunautaire straks niet meer,
  • in- en uitvoer van dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten na afloop van overgangsperiode,
  • digitaal melden douanedocumenten bij vervoer goederen via Nederlandse zeehavens na afloop overgangsperiode.
     

Bronnen voor informatie en tools

Twee overheidsbronnen voor meer informatie over de brexit: 


Bron: taxlive.nl, 24 juli 2020


Andere brexit-informatiebronnen


Afkortingen:
VNO = Verbond Nederlandse Ondernemingen.
NCW = Nederlands Christelijk Werkgeversverbond