MKB Duurzaamheids Experience
Op 1 juli vindt de MKB Duurzaamheids Experience plaats in Diergaarde Blijdorp. Een jaarlijks terugkerende bijeenkomst, waarbij je wordt geïnformeerd, geïnspireerd en (hopelijk) geactiveerd over hoe je zelf aan de slag kunt met het verduurzamen van je eigen bedrijfsvoering.
Uniek dit jaar zijn de verschillende break-out sessies, die niet in een zaaltje worden gegeven, maar via rondleidingen door de dierentuin. Op thema krijg je zowel een kijkje voor als achter de schermen van Blijdorp en krijg je inzicht in de mega verduurzamingsslagen die Diergaarde Blijdorp inmiddels al heeft gemaakt. Verder informeren specialisten uit het bedrijfsleven je al rondlopend over hoe deze onderwerpen en ontwikkelingen ook toe te passen zijn op jouw bedrijf. Dit mag je dus zeker niet missen!
Programma
14:30 uur Ontvangst in de Haaienzaal
15:00 uur Start plenair programma
Opening door Sabine Biesheuvel (directeur BlueCity en voorzitter MKB commissie duurzaam) & Rob Uytdewilligen (voorzitter MKB Rotterdam Rijnmond)
Vraaggesprek met Wethouder Zeegers (verantwoordelijk voor klimaat, bouwen en wonen in Rotterdam)
Keynote Erik Zevenbergen (directeur Diergaarde Blijdorp)
15:45 uur Break-outs/rondleidingen door Diergaarde Blijdorp*
17:30 uur Netwerkborrel in de Haaienzaal met informatiemarkt
18:30 uur Einde
*Je kun kiezen uit één van de volgende break-out sessies/rondleidingen (max 25 personen per sessie):
1. SMARTGRID (ism Hosted Energy)
Deze rondleiding zal oa gaan over slimme netwerken en netcongestie, lokale en duurzame energieopwekking en energieopslag. Smartgrid is de paraplunaam voor diverse technologieën om vraag en aanbod van elektriciteit optimaal op elkaar af te kunnen stemmen. Denk hierbij aan slimme energiemeters, gedigitaliseerde elektriciteitsnetten met slimme algoritmes, en netwerksensoren die spanningsniveaus en -kwaliteit monitoren. Ga je zelf verduurzamen of juist samenwerken?
2. Duurzamere energievoorzieningen (ism Rabobank en Gemeente Rotterdam)
In Blijdorp proberen ze zoveel mogelijk te werken met duurzame energie. Zo is veel van hun verlichting vervangen door ledverlichting. Ook wekken ze hun eigen energie op met onder andere de zonnepanelen op het dak van het Oceanium en verwarmen ze de Krokodillenrivier met de houtsnipperkachel. Onderwerpen die ter sprake komen zijn verplichte Energiebesparingsmaatregelen, voorbereiding op CSRD en de financiering van verduurzamingsprojecten.
3. Afvalscheiding (ism Irado)
In Blijdorp staat achter de schermen een milieupark waar het afval wordt gescheiden. Hier vind je onder andere een mesthoop en composteermachine. In de composteermachine verwerken ze swill tot compost. Swill bestaat uit voedselresten die overblijven, dit scheiden ze van het overige afval. In ongeveer 24 uur maakt de composteermachine er compost van. Van elke 10 kilo swill blijft er zo’n 1,5 kilo compost over. Deze compost wordt, samen met de compost die ontstaat bij de verwerking van GFT, afgevoerd en gebruikt voor land- en akkerbouw.
4. Mobiliteit (ism Gemeente Rotterdam)
Tijdens deze rondleiding komen er onderwerpen aan bod zoals de zero-emissiezone (ZE-zone). Vanaf 2025 moeten in Rotterdam alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de Zero Emissie Zone Stadslogiestiek (ZES-zone) uitstootvrij zijn. Wat doe je met je oude vloot en hoe kom je aan nieuwe? Kun je bestaand ombouwen naar electrisch?
Daarnaast zal het onderwerp retour logistiek besproken worden.
5. Social Handprint (ism MAEX)
Tijdens deze rondleiding ervaar je hoe je de sociale en duurzame Impact van jouw bedrijf heel laagdrempelig kunt meten met de Social Handprint. De Social Handprint toont de unieke positieve impact van jouw organisatie op de samenleving. Je legt jouw activiteiten langs een internationale meetlat van Sustainable Development Goals en drukt de impact die je maakt uit in euro’s. Deze SDG’s worden steeds meer gebruikt door overheden (bij inkoop) en bedrijven(in de keten), om te werken aan een betere wereld. Wil je weten hoe je een Social Handprint kunt maken, hoe je deze kunt inzetten en hoe je je ook goed voorbereidt op regelgeving (CSRD), wij nemen je graag mee en helpen je jouw organisatie op de kaart te zeten.
6. Voedselverspilling
In Blijdorp proberen ze zo duurzaam mogelijke voeding aan te bieden. Dit geldt niet alleen voor de voeding van de dieren, maar ook voor het aanbod aan bezoekers bij de horecagelegenheden. Daarnaast houden ze rekening met de verpakkingsmaterialen die ze gebruiken. Laat je inspireren over hoe je hier zelf stappen in kunt zetten.
7. Duurzaam boodschappenlijstje/Anders Inkopen
Hoe koop je zo duurzaam mogelijk in en waar doe je dat? Kijk in je bedrijf en om je heen, kom op creatieve ideeën en werk samen. Betrek milieu- en social criteria in alle fasen van het inkoopproces, zodat daadwerkelijk producten, diensten of werken geleverd worden die aan deze criteria voldoen.
Geïnteresseerd? Meld je dan aan via onderstaande link en dan zien we jou 1 juli!
Team MKB Rotterdam Rijnmond
Gemeente Rotterdam
Diergaarde Blijdorp
Evenement informatie
- Begindatum
- 01 juli 2024, 14:30
- Einddatum
- 01 juli 2024, 18:30
- Locatie
- Haaienzaal, Diergaarde Blijdorp