Week van de Circulaire Economie

  • Inhoudstype:
    • Meet-up
  • Thema’s:
    • Circulair

Rotterdam werkt hard aan een circulaire stad. In 2050 wil Rotterdam helemaal circulair zijn. De komende jaren werkt de gemeente daarom actief samen met partners (zoals BlueCity, festivalorganisatoren, waterschappen, andere overheden enzovoorts) én bewoners aan projecten die ervoor zorgen dat de stad groener, duurzamer, schoner en economisch sterker wordt. Tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseert Rotterdam Circulair op woensdag 13 maart twee activiteiten.

Beeld ter illustratie bij de Week van de Circulaire Economie.
 © Rotterdam Circulair

Week van de Circulaire Economie

De landelijke Week van de Circulaire Economie is het grootste inspiratie- en netwerkevenement voor en door (beginnende) circulaire ondernemers. Een week vol talks, rondleidingen, excursies en workshops door het hele land en de uitreiking van de Circular Awards. In Rotterdam organiseert Rotterdam Circulair op 13 maart 2 activiteiten tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Activiteiten Rotterdam Circulair

  • 8.30 uur Bokashi: positieve resultaten en kansen
  • 9.30 uur sneak preview: circulair bouwen aan De HER

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. De gemeente gebruikt Bokashi in de perken in de stad. Denk daarbij aan de inzet van gefermenteerd materiaal. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is. Al vier jaar op rij houdt de gemeente de plekken waar bokashi gebruikt wordt nauwlettend in de gaten. De voordelen van bokashi zijn duidelijk zichtbaar en goed voor de biodiversiteit. Goede resultaten die goed zijn voor de stad die bestand moet zijn tegen hitte, droogte en wateroverlast. Dan is een gezonde en vitale bodem randvoorwaarde. Alle resultaten en de kansen die het biedt worden besproken. Alle aanwezigen mogen na afloop een bakje meenemen. Interesse? Meld je aan bij Rotterdam Circulair.

Deze activiteit vindt plaats op het terrein van de Circulaire Materialenbank op de hoek van de Bovendijk / Teugeweg in Rotterdam (met het OV bereikbaar via metrostation Meijersplein).

DE HER

Daarna kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij De HER (eerder bekend onder de werktitel Upcycle Mall). Aan de noordrand van Rotterdam verrijst een circulair ambachtscentrum naast een nieuw milieupark. Het afval, of beter gezegd de grondstoffen, die Rotterdammers daar straks doneren worden door ondernemers verwerkt tot ‘nieuwe’ producten. Bij zo’n circulair concept past natuurlijk geen spiksplinternieuw gebouw. De gemeente Rotterdam vond daarom een donorgebouw in Delft. Dat werd zorgvuldig uit elkaar gehaald, licht aangepast en nu weer opgebouwd in Rotterdam. Benieuwd naar de uitdagingen en lessen die bij zo’n circulair bouwproces komen kijken? Meld je dan aan voor een sneak preview op het bouwterrein van De HER.

Deze activiteit vindt plaats op het bouwterrein bij De Her (Bovendijk 191). Met het OV bereikbaar via metrostation Meijersplein (parkeren aan de Soesterbergstraat).

Meer events in de Week van de Circulaire Economie

De gemeente Rotterdam is tijdens de Week van de Circulaire Economie ook betrokken verschillende events vanuit BlueCity:

Evenement informatie

Begindatum
13 maart 2024, 08:30
Einddatum
13 maart 2024, 10:30
Locatie
Circulaire Materialenbank en bouwterrein DE HER (Bovendijk), Bovendijk, Rotterdam

Nu inschrijven

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wees er dus snel bij. De activiteiten zijn overigens goed te combineren.

Deel deze pagina