Terrasvlonders

Ondernemers die een vlonderterras willen, moeten hiervoor een vergunning aanvragen. Plaatsen van een vlonderterras kan van 15 mei tot en met 15 oktober. Vraag je vergunning aan via de site van de gemeente.

Terrasvlonders ter illustratie
Foto © Gemeente Rotterdam

Regels voor terrasvlonders

 • Je mag vanaf maandag 15 mei 2024 terrasvlonders exploiteren.
 • Je dient een vergunning aan te vragen.
 • Alleen horecaondernemer met een exploitatievergunning mogen terrasvlonders plaatsen. Heb je geen exploitatievergunning? Kijk dan bij ‘Voor wie zijn vlonders toegestaan’ verderop op deze pagina of je volgens de gemeente een horecaondernemer bent.  

Voorwaarden plaatsing terrasvlonders

Er zijn voorwaarden verbonden aan de plaatsing van terrasvlonders:

 • Terrasvlonders grenzen aan het trottoir.
 • De terrasvlonders worden binnen de vergunde parkeervakken geplaatst.
 • Zorg dat er geen overhangende elementen of attributen op of aan de vlonder zijn bevestigd.
 • Vlonders mogen zo breed als de gevel van het pand neergelegd worden op de parkeervakken die direct aan de gevel grenzen (niet aan de overkant van de straat). Dit mag naar boven worden afgerond.
 • Is je horecagelegenheid gevestigd op een hoek? Dan mag je aan beide zijden van het pand de parkeervakken over de breedte van de inrichting gebruiken. Let uiteraard op de verkeerssituatie.
 • Om veilig gebruik te kunnen maken van een terrasvlonder worden alleen parkeerplaatsen gebruikt waarvoor men niet een rijbaan of fietspad hoeft over te steken. Een vlonder mag niet leiden tot verkeersonveilige situaties.
 • Voorkom rattenoverlast. Een vlonder moet aan alle kanten dicht zijn. Maak regelmatig zowel onder, naast, als op de terrasvlonder goed schoon. Dat voorkomt dat de terrasvlonders aantrekkelijk worden voor ratten.
 • Om de vlonder zoveel mogelijk toegankelijk te houden mag het hoogteverschil tussen vlonder en trottoir niet meer dan 1 cm zijn. Daarnaast mag de ruimte tussen de trottoirband en de vlonder ook niet meer dan 1 cm zijn.
 • Een terrasvlonder mag niet op een parkeerplek worden neergelegd die een andere functie heeft, bijvoorbeeld een invalideparkeerplaats, een laad/losplek of een oplaadpaal voor elektrische auto’s. 
 • Om de terrasvlonder heen mag je een hekje plaatsen. Het wordt aangeraden dit in ieder geval te doen bij 50 kilometer straten. Zo zitten je gasten comfortabeler en veiliger. Bij duurzame terrasvlonders is een hekje verplicht.
 • Bouwwerken op het vlonderterras zijn niet toegestaan, alleen een hekje als omheining. Het verlenen van een omgevingsvergunning voor een bouwwerk op een vlonderterras zal in veel gevallen niet mogelijk zijn.
 • In Rotterdam zijn terrassen open en toegankelijk. Het plaatsen van een buitenbar op de terrasvlonder is niet toegestaan. De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1.25m.
 • Een vlonder wordt alleen gebruikt voor tafeltjes en stoeltjes. Alleen het aanbieden van eten en drinken is toegestaan. Shisha is niet toegestaan.

Voor wie zijn vlonders toegestaan?

Alleen horecaondernemers met een expolitatievergunning mogen een terrasvlonder neerleggen op de parkeervakken voor hun horecazaak.

Heb je geen vergunning? Controleer dan door middel van onderstaande uitleg of je voldoet aan de gestelde criteria. Twijfel je of je een horecaondernemer bent? Neem dan contact op met het horecaloket via horeca@rotterdam.nl of via 010 – 267 25 00.

Detailhandelbedrijven die beperkt horeca bedrijven (denk bijvoorbeeld aan een bakkerij met een paar tafels en stoelen) zijn geen horecaondernemer. Zij mogen geen terrasvlonder plaatsen, omdat zij in hoofdzaak een winkel zijn. Het is voor deze ondernemers wel toegestaan een gevelzitplaats tot 1 meter uit de gevel te plaatsen. Ook alle ondernemers met wie afspraken zijn gemaakt over beperkt aantal tafels en stoelen in de zaak worden gezien als detaillisten en niet als horecaondernemer. Deze ondernemers hebben, normaal gesproken, een maximale openingstijd tot 22.00 uur. In dit geval is het niet toegestaan een terrasvlonder te plaatsen.

Houd deze website in de gaten voor de meest actuele informatie over onder andere de terrasvlonders.