Terrasvlonders

De vlonderterrassen mogen tot 8 november 2022  blijven staan, daarna moeten ze worden opgeruimd. Ondernemers die in 2023 weer een vlonderterras willen, moeten hiervoor een vergunning aanvragen. Plaatsen van een vlonderterras kan van 15 mei tot en met 15 oktober 2023.

Regels voor terrasvlonders

 • De terrasvlonders mogen vanaf donderdag 31 maart 2022 worden geëxploiteerd.
 • Meldplicht: Je dient als horecaexploitant te melden waar de terrasvlonder zich in de buitenruimte bevindt en hoeveel parkeerplekken er zijn ingenomen. Deze registratie maakt het onder andere beter mogelijk om vanuit de gemeente tijdig te communiceren over bijvoorbeeld geplande werkzaamheden in de straat. De melding maak je via Mijn Loket van de gemeente. Zonder melding is het niet toegestaan om een terrasvlonder te exploiteren.
 • Alleen horecaondernemers mogen terrasvlonders plaatsen. Als je een exploitatievergunning hebt, mag je in ieder geval een vlonder plaatsen. Heb je geen exploitatievergunning? Kijk dan bij ‘Voor wie zijn vlonders toegestaan’ verderop op deze pagina of je volgens de gemeente een horecaondernemer bent.  

Voorwaarden plaatsing terrasvlonders

Er zijn voorwaarden verbonden aan de plaatsing van terrasvlonders:

 • Terrasvlonders grenzen aan het trottoir.
 • Vlonders mogen zo breed als de gevel van het pand neergelegd worden op de parkeervakken die direct aan de gevel grenzen (niet aan de overkant van de straat). Dit mag naar boven worden afgerond.
 • Zit je horecagelegenheid gevestigd op een hoek? Dan mag je aan beide zijden van het pand de parkeervakken over de breedte van de inrichting gebruiken. Let uiteraard op de verkeerssituatie.
 • Om veilig gebruik te kunnen maken van een terrasvlonder is het noodzakelijk dat alleen parkeerplaatsen gebruikt worden waarvoor men niet een rijbaan of fietspad hoeft over te steken.
 • Voorkom rattenoverlast. Een vlonder moet aan alle kanten dicht zijn. Maak regelmatig zowel onder, naast, als op de terrasvlonder goed schoon. Dat voorkomt dat de terrasvlonders aantrekkelijk worden voor ratten.
 • Om de vlonder zoveel mogelijk toegankelijk te houden mag het hoogteverschil tussen vlonder en trottoir niet meer dan 1 cm zijn. Daarnaast mag de ruimte tussen de trottoirband en de vlonder ook niet meer dan 1 cm zijn.
 • Een terrasvlonder mag niet op een parkeerplek worden neergelegd die een andere functie heeft, bijvoorbeeld een invalideparkeerplaats of een oplaadpaal voor elektrische auto’s. Een laad/losplek voor je inrichting kan worden gebruikt in de tijden dat er niet geladen of gelost wordt (venstertijden). Die tijden staan op een bordje in de buurt van de laad/losplek. In dit laatste geval is een parkeervakterras ook toegestaan (alleen tafeltjes en stoeltjes, zolang de verkeersveiligheid niet aangetast wordt).
 • Om de terrasvlonder heen mag je een hekje plaatsen. Het wordt aangeraden dit in ieder geval te doen bij 50 kilometer straten. Zo zitten je gasten comfortabeler en veiliger. Bij duurzame terrasvlonders is een hekje verplicht.
 • Bouwwerken op het vlonderterras zijn niet toegestaan, alleen een hekje als omheining. Het verlenen van een omgevingsvergunning voor een bouwwerk op een vlonderterras zal in veel gevallen niet mogelijk zijn.
 • In Rotterdam zijn terrassen open en toegankelijk. Het plaatsen van een buitenbar op de terrasvlonder is niet toegestaan. De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1.25m.
 • Een vlonder mag alleen gebruikt worden voor tafeltjes en stoeltjes. Enkel het aanbieden van eten en drinken is toegestaan. Shisha is niet toegestaan.

Voor wie zijn vlonders toegestaan?

Alleen horecaondernemers mogen een terrasvlonder neerleggen op de parkeervakken voor hun horecazaak. Dit geldt voor ondernemers met een horecavergunning en voor horecaondernemers zonder een vergunning.

Heb je geen vergunning? Controleer dan door middel van onderstaande uitleg of je voldoet aan de gestelde criteria. Twijfel je of je een horecaondernemer bent? Neem dan contact op met het horecaloket via horeca@rotterdam.nl of via 010 – 267 25 00.

Detailhandelbedrijven die beperkt horeca bedrijven (denk bijvoorbeeld aan een bakkerij met een paar tafels en stoelen) zijn geen horecaondernemer. Zij mogen geen terrasvlonder plaatsen, omdat zij in hoofdzaak een winkel zijn. Het is voor deze ondernemers wel toegestaan een gevelzitplaats tot 1 meter uit de gevel te plaatsen. Ook alle ondernemers met wie afspraken zijn gemaakt over beperkt aantal tafels en stoelen in de zaak worden gezien als detaillisten en niet als horecaondernemer. Deze ondernemers hebben, normaal gesproken, een maximale openingstijd tot 22.00 uur. In dit geval is het niet toegestaan een terrasvlonder te plaatsen.

Houd deze website in de gaten voor de meest actuele informatie over onder andere de terrasvlonders.

Meld je terrasvlonder

Vanaf 31 maart 2022 moet je je terrasvlonder bij ons melden.  Hiervoor ga je naar Mijn Loket van de gemeente. Je meld je aan met DigiD of  eHerkenning. Afhankelijk van je keuze kan je zelf je adresgegevens toevoegen of staan deze voor je klaar. In de daaropvolgende kaart geef je met het uitroepteken de locatie van de terrasvlonder aan. Dit kan door het verplaatsen van het uitroepteken naar de juiste plek.

Tips

 • Ook een duurzame terrasvlonder moet aangemeld worden. Als je een duurzame terrasvlonder aanvraagt bij de gemeente, wordt er automatisch een melding gemaakt in de app. We vragen je wel om na plaatsing nog een foto toe te voegen.
 • Heb je verschillende horecagelegenheden met terrasvlonders? Maak dan per gelegenheid een melding aan.
 • Is je terrasvlonder nog niet gereed? Wacht dan nog even met het doorgeven want we ontvangen graag een foto van je terras inclusief vlonder.
 • Wijzig je je terrasvlonder? Maak je deze bijvoorbeeld groter of kleiner? Geef het dan ook aan ons door. Via de link kan je ook wijzigingen doorgeven. Vanzelfsprekend moet je terrasvlonder ook bij wijziging aan de regels voldoen.

Waarom moet ik mijn terrasvlonder melden?

Als je je terrasvlonder aan ons hebt doorgegeven kunnen wij je snel en gemakkelijk informeren. Bijvoorbeeld over werkzaamheden bij je in de buurt.  Ook kondigen we aan als we de kolken (voor het riool) schoon komen maken en je vlonder (tijdelijk) aan de kant moet.