Detailhandel

Wanneer je een winkel wil starten, of een winkel hebt, gelden er bepaalde regels. Denk bijvoorbeeld aan de tijden waarop jouw winkel geopend mag zijn, waar je mag flyeren en of het toegestaan is om een promotiestand te plaatsen. We hebben de belangrijkste informatie hier voor je beschreven.

Winkelend publiek op de Lijnbaan
Winkelend publiek op de Lijnbaan. Foto: Gemeente Rotterdam

Winkeltijden

Als eigenaar van een winkel kies je zelf op welke tijden en dagen jouw winkel open is. Deze tijden zijn vastgelegd in de winkeltijdenwet 2014. Wanneer je op een bijzondere dag of tijd geopend wilt zijn dan kunt je hiervoor een incidentele ontheffing aanvragen. Een permanente ontheffing aanvragen kan alleen voor één avondwinkel in een gebied per 15.000 inwoners. Op dit moment zijn bijna voor alle Gebieden de ontheffingen vergeven. Alleen in het gebied Prins Alexander en in enkele kleine kernen is formeel nog ruimte om een ontheffing te verlenen. De aanvraag voor de ontheffing winkeltijdenwet kun je online doen met eHerkenning en duurt ongeveer zes weken.

Promotiestands

Wanneer je een promotiestand op de stoep voor jouw winkel wilt plaatsen dan neem je gemeentelijke ruimte in gebruik. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Deze vergunning kun je downloaden, invullen en e-mailen naar de gemeente. Het aanvragen van de promotievergunning en de verwerking duurt zo’n drie weken.

Winkeluitstalling

Op de tijden waarop jouw winkel geopend is dan mag je voor jouw winkel een kledingrek of andere spullen uitstallen. Let er wel op dat deze producten geen onveilige situaties opleveren of dat voetgangers niet meer langs jouw winkel kunnen lopen. Na sluitingstijd moet alles weer netjes en opgeruimd achter laten, de spullen mogen dan niet op de stoep blijven staan. In Rotterdam moet de winkeluitstalling aan bepaalde voorwaarden voldoen. Handhaving controleert op naleving van deze regels. Kijk hier voor meer informatie over winkeluitstallingen, vergunningen en wet en regelgeving voor ondernemers op de website van de gemeente Rotterdam.

Detailhandelsnota

De wereld van de detailhandel is flink in beweging. Om op de trends in te kunnen spelen is het belangrijk een goede visie en een goed toekomstbeeld te hebben. In de detailhandelsnota lees je meer over de visie en de toekomstplannen van de gemeente voor de Rotterdamse detailhandel.

Neem voor vragen contact op met de Ondernemersbalie