Een lijst van veelgestelde vragen
-
Ja, dat kan. Je komt dan niet in aanmerking voor de Tozo-regeling met versoepelde voorwaarden. Je kunt dan de gewone aanvraagprocedure volgen. Jouw aanvraag wordt binnen 13 weken beoordeeld. Als het nodig is, ontvang je een voorschot. Bel naar 010 – 498 47 77 en geef aan dat je de reguliere aanvraagprocedure wilt volgen.
-
Mkb’ers en grote bedrijven die moeite hebben om bankleningen en –garanties te krijgen kunnen gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO geeft de overheid een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties. Het maximum per onderneming ligt tijdelijk op 150 miljoen euro. Het Kabinet heeft zich eraan committeert dat zij alle garantieruimte verstrekt die nodig is.
-
Heb je op dit moment onvoldoende saldo op jouw rekening staan? En kan je bijvoorbeeld geen boodschappen meer doen? Dan kun je bij het een BBZ-uitkering aanvragen.
Is de BBZ-uitkering iets voor jou?
De Bbz-uitkering is een tijdelijk vangnet tot eind maart 2022. De nadruk ligt bij deze uitkering op kansrijk ondernemen. Hoe gaat het met jouw bedrijf? Gaat u met jouw bedrijf op dezelfde voet verder of toch anders? Werk je aan een andere bedrijfsformule of denk je aan stoppen? Misschien heb je schulden, die je zelf niet kunt oplossen? Of ben je op zoek naar een baan in loondienst? Er staan veel mensen en organisaties voor je klaar om je te ondersteunen. Kijk op Ondernemen in de toekomst en neem snel contact op.
-
Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) werkt voor Rotterdam en de meeste gemeenten in de regio. Kijk op de pagina Coronamaatregelen RBZ voor meer informtie. Woon je in de Drechtsteden, dan kan je (digitaal) een uitkering levensonderhoud aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.
Kijk ook op de pagina voor ZZP’ers voor speciale maatregelen en FAQ’s voor ZZP’ers. -
Overeenkomsten moeten worden nagekomen, dat is de kern van ons rechtssysteem in een normale situatie. Een beroep op overmacht wordt niet snel aangenomen. De kans op een positief beroep op overmacht is heel klein.
Of er sprake is van overmacht hangt af van het contract dat je hebt opgesteld. Bij commerciële contracten is vaak een zogeheten force majeure-clausule opgenomen. Daarin is vastgelegd in welke omstandigheden sprake is van overmacht, en wat de gevolgen zijn als dit aan de orde is. In de clausule staan meestal zaken als overheidsmaatregelen, stakingen, plotselinge belemmeringen in de infrastructuur of tekorten in transport als omstandigheid. Het kan dus zijn dat onder verwijzing naar de (overheids-)maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het virus te voorkomen een beroep kan worden gedaan op overmacht. Je kunt ook ziektes, epidemieën of quarantaines in zo’n contract opnemen.
Bij een geschil bepaalt de rechter.Heb je geen force majeure-clausule opgenomen? Dan kijk je naar de mogelijkheden in het toepasselijk recht. Dit kan Nederlands recht zijn, of het recht van het land waar je klant is gevestigd. Het niet kunnen leveren wordt in de wet omschreven als ‘een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis’. Dit is beschreven in de artikelen 74 en verder van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Kom je je overeenkomst niet na? Dan kun je uiteindelijk schadeplichtig zijn.
-
Ga in onderling overleg met verhuurder of hypotheekverstrekker. De overheid heeft geen mogelijkheden om hier in bij te springen. Is het mogelijk een lagere huur af te spreken? De huur te bevriezen voor de periode van de verplichte sluiting? De hypotheeklasten op te schorten? Er zijn in onderling overleg veel mogelijkheden. Je bent wel afhankelijk van de goede wil van de verhuurder of hypotheekverstrekker, maar deze wil misschien best meedenken. Hij is ook niet gebaat bij een failliet horecabedrijf en een leeg bedrijfspand.
Betaal je huur aan de gemeente?
Als gemeente stellen we ons soepel op naar huurders die in de financiële problemen zijn gekomen door het uitbreken van het coronavirus. Door bijvoorbeeld maatwerk aan te bieden. Verdere vragen hierover kun je stellen aan de afdeling debiteuren van de gemeente Rotterdam. Neem contact op via telefoonnummer 14010.
-
Blijven ondernemen met de maatregelen rondom corona? Bespreek de mogelijkheden met het Coronaloket en neem contact op met de Ondernemersbalie voor vragen. Onze medewerkers staan klaar om je van informatie te voorzien over regelgeving, financiële ondersteuning en mogelijkheden.
-
De aangescherpte corona maatregelen hebben grote gevolgen voor ondernemers en werkenden. Daarom heeft het kabinet de afgelopen weken het steunpakket fors uitgebreid en verlengd. Via deze link vind je de mogelijkheden: Kabinet verlengt coronasteun ondernemers tot en met maart 2022 | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. Daarnaast is er op lokaal niveau maatwerk mogelijk. Op de pagina over ondernemen in lockdown vind je een overzicht van de financiële regelingen.
-
Als een evenement door de Rijksoverheid wordt verboden vanwege de coronasituatie en je als organisator annuleert als gevolg daarvan het evenement, dan kan je maximaal 100% van de dan reeds gemaakte kosten gecompenseerd krijgen.
Als je subsidie vraagt voor meer dan 80% van de gemaakte kosten, dan krijg je voor het resterende deel een lening tegen 2% rente.
-
Vooral betalingen aan onderaannemers en leveranciers. Denk bijvoorbeeld voor de opbouw van tribunes, beveiliging en technische voorzieningen en de kosten om het evenement veilig te kunnen houden. Vaste lasten als de huur van een bedrijfspand, vaste afschrijvingen en materialen zijn niet subsidiabel.
-
- De subsidieregeling is gericht op evenementen die gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021.
- Het is toegestaan een evenement dat (normaal gesproken) gepland stond voor 1 juli 2021 te verplaatsen naar een datum tussen 1 juli en 31 december 2021.
- Er heeft ten minste 1 eerdere editie van het evenement plaatsgevonden.
- Voor de vorige geheel of gedeeltelijk in Nederland te houden editie van dat evenement is een annuleringsverzekering met pandemiedekking afgesloten.
- Het evenement moet plaatsvinden in (Caribisch) Nederland.
- Als organisator houd je je aan de dan geldende corona- en veiligheidsmaatregelen. Hoogte van budget of aantal bezoekers speelt hierbij geen rol.
- Gratis evenementen vallen niet onder de regeling.
- Het gaat om een publiek toegankelijk (in tegenstelling tot besloten) evenement op basis van vrije kaartverkoop of deelnamegelden.
- Als organisator ben je verantwoordelijk voor het organiseren van het evenement én draag je het financiële risico.
-
Voor alle op dit moment geldende regels rondom het organiseren van evenementen verwijzen we je graag door naar de pagina ‘Evenementen in Coronatijd’.
-
Voor de coronacrisis dekten organisatoren het pandemierisico af door een annuleringsverzekering af te sluiten. Sinds corona hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen geschrapt. Hierdoor kunnen organisatoren het financiële risico van annulering zelf niet meer dragen.
-
Deze regeling maakt het mogelijk om gemaakte kosten van organisatoren te vergoeden als de Rijksoverheid het evenement moet verbieden vanwege de coronasituatie.