Ik wil graag zonnepanelen maar ik word beperkt door mijn netbeheerder.

  • Inhoudstype:
    • FAQ

Dit kan van toepassing zijn op met name grootverbruikers die een zwaardere aansluiting wensen en/of hun overschot aan zonnestroom willen terug leveren. Ook wel bekend onder de naam ‘congestie’: de situatie waarin er meer vraag naar of aanbod van elektriciteit is dan beschikbare capaciteit om deze te transporteren. Helaas is dit door de netbeheerders niet snel op te lossen. In het Rotterdamse Stedin gebied valt het met de congestie gelukkig (nog) mee: Congestie | Stedin.

Er zijn 2 soorten congestie:

1. afnamecongestie: als je al een aansluiting en afnamecontract hebt, kun je nog wel stroom afnemen. Je kunt echter geen nieuwe aansluiting of verzwaring van je aansluiting krijgen. 

Om toch meer energie te kunnen gebruiken zou je bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen inzetten en het energieverbruik van de primaire bedrijfsprocessen aan te passen aan het opwekprofiel. Dit kan door machines (extra) te laten draaien op momenten dat de zonnepanelen veel energie leveren. Dit gebeurt al geregeld bij vriesopslag: bedrijven laten hun vriezer extra hard werken op de momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt, zodat ze de temperatuur een beetje kunnen laten oplopen als de zon niet schijnt.

2. teruglevercongestie: je kunt geen zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net. Dit beperkt de groei van nieuwe, duurzame manieren om energie op te wekken. Technisch en economisch is het dan uitdaging om zo veel mogelijk zonnestroom direct zelf te verbruiken (gelijktijdigheid). Bij teruglevercongestie worden zonnesystemen ‘begrenst’ in hun productie en het overschot aan zonnestroom wordt ‘weggegooid’.

Om het negatieve effect hiervan te beperken kun je een aantal dingen doen:

  • Door te kiezen voor een (kleiner) zonnesysteem wat goed is afgestemd op het verbruiksprofiel kun je deze verliezen minimaliseren. Het tijdelijk opslaan van zonnestroom in een batterij kan in specifieke situaties ook een oplossing zijn.
  • Je kunt er voor kiezen om op de zonnige momenten méér stroom te verbruiken door bijvoorbeeld dan te laden en je energieverbuikers in je productieproces goed te plannen. Soms zijn er ook met de netbeheerder afspraken te maken met betrekking tot de teruglevering.
  • Doe in ieder geval de netcheck. Daarmee kom je op de wachtlijst te staan, waarmee je aangeeft dat je geïnteresseerd bent in het aansluiten van het zonnestroomsysteem op het elektriciteitsnetwerk, zelfs als er momenteel geen capaciteit beschikbaar is. Je zult dan op de hoogte worden gehouden van eventuele veranderingen in de capaciteit van het netwerk en je kunt dus snel handelen als er weer ruimte beschikbaar komt. Dit kan betekenen dat je eerder toegang krijgt tot het netwerk dan bedrijven die niet op de wachtlijst staan.  
Ga naar alle vragen

Deel deze pagina