Geldzaken voor ondernemers

Als je gaat ondernemen of ondernemer bent heb je je geldzaken graag goed geregeld. In sommige gevallen kun je steun krijgen vanuit de overheid voor bepaalde projecten in de vorm van subsidies. Aan de andere kant krijg je als ondernemer ook te maken met verplichtingen als belastingen en heffingen. We helpen je op weg met een overzicht.

Een lijst van Regelen-onderwerpen

Belastingen en heffingen

Als ondernemer in Rotterdam moet je in de meeste gevallen belasting en/of heffingen betalen aan de gemeente. Voorbeelden zijn: reclamebelasting, precariobelasting en afvalstoffenheffing.

Subsidies

Sommige initiatieven van ondernemers kunnen rekenen op steun van de overheid. Bijvoorbeeld bij bijzondere innovatieve doorbraken, ontwikkeling van werkgelegenheid en verduurzaming van een onderneming.

Gebiedsgerichte activiteiten

Winkeliersverenigingen en collectieven van gebieden kunnen binnen de gemeente Rotterdam ook bepaalde subsidies aanvragen voor gebiedsgerichte investeringen en activiteiten.

Geldzorgen

Als ondernemer kun je te maken krijgen met (financiële) problemen. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) kan je hierbij ondersteunen. Ook kun je bij het RBZ terecht als je een onderneming wilt starten vanuit een uitkering.

Regelingen

Ook zijn er als (startende) ondernemer een aantal regelingen waar je gebruik van kunt maken. Deze bieden voordelen tijdens de belastingaangifte.