Geldzaken

Als je gaat ondernemen heb je je geldzaken graag goed geregeld. In sommige gevallen kun je steun krijgen vanuit de overheid voor bepaalde projecten. Aan de andere kant krijg je als ondernemer ook te maken met verplichtingen als belastingen en heffingen. We helpen je op weg met een overzicht.

Een lijst van berichten

  • Twee mannen tillen kratten met fruit

    Rotterdam is de thuishaven van de Stadshaven Brouwerij, vanaf de opening in juli 2021 direct de een na grootste onafhankelijke craftbier brouwerij van Nederland. Toeval dat de Stadshaven Brouwerij voor…

    Thema’s:
    • Circulair

Subsidies en regelingen

Sommige initiatieven van ondernemers kunnen rekenen op steun van de overheid. Bijvoorbeeld bij bijzondere innovatieve doorbraken, ontwikkeling van werkgelegenheid en verduurzaming van een onderneming.

Voor diverse initiatieven zijn subsidies en financiële regelingen beschikbaar. Lees meer over beschikbare regelingen voor ondernemers bij:

Investeringsfondsen

Ben je op zoek naar financiële steun voor een project of initiatief in (de regio) Rotterdam? Er zijn tal van investeringsfondsen die mee kunnen helpen met de realisatie van je plannen. Een groot deel van de fondsen is verenigd in de Vereniging Rotterdamse Fondsen (VRF).  Met de fondsenzoeker vind je fondsen die je kunnen helpen: Rotterdamse Fondsen

Andere investeringsfondsen zijn:

MKB Diagnosetool

Veel ondernemers zijn door corona hard geraakt. Inzicht in de actuele situatie van je bedrijf en de mogelijkheden voor de toekomst zijn essentieel. Met de gratis MKB Diagnosetool, die onlangs door Qredits is gelanceerd, krijg je als ondernemer snel en efficiënt inzicht in de status van je bedrijf ten opzichte van de concurrentie en in je huidige bedrijfsprestaties.

Voor de MKB Diagnosetool, die op initiatief van het Comité voor Ondernemerschap en met subsidie van het ministerie van EZK is ontwikkeld, werkt Qredits samen met diverse partijen, waaronder MKB-Nederland, Stichting Ondernemersklankbord en de Volksbank. Lees meer over de MKB Diagnosetool op onze site.

Een lijst van Regelen-onderwerpen

Belastingen en heffingen

Als ondernemer in Rotterdam moet je in de meeste gevallen belasting en/of heffingen betalen aan de gemeente. Voorbeelden zijn: reclamebelasting, precariobelasting en afvalstoffenheffing.

Naast de gemeentelijke verplichten zijn er ook landelijke regels waar je als startende ondernemer mee te maken kunt krijgen. Meer informatie:

Smart Energy Systems

Met het Programma Smart Energy Systems (SES) ondersteunt gemeente Rotterdam met een maximum van 100.000 euro bedrijven met een haalbaarheidsonderzoek, experimentele ontwikkeling of een pilot van hun slimme plannen op dit gebied. Ideeën die het meeste kans maken op financiële ondersteuning, zorgen voor maatschappelijke impact, hebben een sterke relatie met Rotterdam, zijn schaalbaar én financieel doordacht. Kijk op Smart Energy Systems wat er voor jou mogelijk is.

CityLab010

De gemeente Rotterdam stimuleert goede ideeën voor de stad vanuit het programma Citylab010. Goede ideeën worden gekoppeld aan de juiste partijen met de kennis, een dosis ervaring en mogelijke financiële middelen. Meer informatie vind hierover je op Citylab010.

Ondersteuning zelfstandigen

Als ondernemer kun je te maken krijgen met (financiële) problemen. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) kan je hierbij ondersteunen. Ook kun je bij het RBZ terecht als je een onderneming wilt starten vanuit een uitkering. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen is een onderdeel van de gemeente Rotterdam, maar zet zich naast de gemeente ook in voor de regio. RBZ werkt samen met het UWV. Meer informatie vind je bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen.

Schulddienstverlening voor ondernemers en zzp’ers

Ben je ondernemer, zzp’er? Of was je ondernemer / zzp’er en ben je minder dan een half jaar geleden gestopt met ondernemen? Heb je schulden? Lukt het je niet om deze schulden zelf op te lossen?

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) biedt schulddienstverlening voor (ex-)ondernemers. RBZ kan je adviseren, coachen en mogelijk financieel ondersteunen.

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over wat het RBZ voor jou als ondernemer kan betekenen.

Veel gestelde vragen

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Investeert u in bedrijfsmiddelen? Dan kunt u met een investeringsaftrek een bedrag van de winst aftrekken. U komt dan in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (kia). Uw investering is tussen de 2.401 en 328.721 euro (2021). De hoogte van de kia hangt af van het geïnvesteerde bedrag.

Startersaftrek en startersaftrek bij arbeidongeschiktheid

Als startende ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de startersaftrek. U betaalt dan minder belasting. Start u een eigen onderneming vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kunt u startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid aanvragen. U moet dan ten minste 800 uur per jaar aan uw bedrijf besteden.

Zelfstandigenaftrek

Als zelfstandig ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. U betaalt dan minder belasting.

Microfinanciering

Ondernemen vraagt doorgaans om investeringen. Je moet producten in voorraad nemen, een pand huren of machines aanschaffen. Maar (startende) ondernemers ondervinden steeds vaker problemen bij het afsluiten van een starterslening. Het bedrag dat men wil lenen is vaak te laag of er zijn geen aantoonbare zekerheden aanwezig. Microfinanciering kan dan uitkomst bieden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over microfinanciering en de voorwaarden kun je terecht op de website van Qredits.