Sociaal Ondernemen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sociaal ondernemers zetten maatschappelijke impact voorop maar zijn ook ondernemend. Dit betekent dat zij ook (tenminste 50 procent van hun) inkomsten genereren ‘uit de markt’.

Ook in Rotterdam zijn steeds meer sociaal ondernemers actief. Dat is een mooie ontwikkeling.

Sociaal ondernemers leveren een bijdrage aan allerlei maatschappelijke uitdagingen, of het nu bijvoorbeeld om duurzaamheid gaat, om leefbaarheid in wijken of om banen voor arbeidsgehandicapten. Ook maatschappelijke uitdagingen waar de gemeente Rotterdam zich sterk voor maakt. 

Het college geeft graag ruim baan aan startende en groeiende sociaal ondernemers. Met het Actieplan Sociaal Ondernemen dragen we bij aan een sterk sociaal ondernemersklimaat in Rotterdam. In dit actieplan leest u de gemeentelijke visie op sociaal ondernemers en hoe de gemeente de relatie met hen wil vormgeven. Ook is geïnventariseerd waaraan sociaal ondernemers behoefte hebben. Inmiddels wordt hard gewerkt aan het uitvoeren van de acties. Zo creëert Rotterdam samen met haar ondernemers een nog beter sociaal ondernemersklimaat.

MAEX Rotterdam

Maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen in de stad worden in kaart gebracht op het platform MAEX Rotterdam, opgezet door Kracht in NL. Sociale ondernemingen krijgen een eigen profiel waarbij wordt aangegeven wat ze doen, met wie en waar de behoefte ligt. Sociaal ondernemers kunnen elkaar hier vinden en inspireren. Veel sociale ondernemingen leveren prachtige producten en diensten. MAEX wil inkoop bij deze ondernemers stimuleren.

Meedenken Meedoen

Heeft u een goed idee voor de toekomst van de stad, buurt of straat? Op het platform Meedenken Meedoen kunnen Rotterdammers meedenken, meedoen en meebeslissen over de toekomst van Rotterdam.

The Impact Days (15 t/m 17 november 2018)

De G4 (gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) ondernemen diverse activiteiten om de groei van sociaal ondernemerschap lokaal en landelijk te faciliteren en stimuleren. Om een extra impuls te geven en om sociaal inkopen te stimuleren heeft de G4 het initiatief genomen tot een landelijke bewustzijnscampagne: The Impact Days! Gedurende de campagne worden er in heel Nederland allerlei activiteiten georganiseerd door sociaal ondernemers, organisaties en gemeenten. Zij worden van harte uitgenodigd om op de campagnewebsite hun activiteiten zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan een open huis, een aantrekkelijke kortingsactie of een workshop. Zo maken we samen een inspirerend programma waardoor nog meer mensen kennis kunnen maken met de producten en diensten van ondernemers voor wie winst maken niet het doel, maar een middel is om de grootste uitdagingen in onze maatschappij aan te pakken.

Move2Social Rotterdam

Dit najaar is Move2social gestart; het versnellingsprogramma voor sociaal ondernemers. Move2Social helpt sociale ondernemingen om hun groeibarrières te overbruggen door hen in drie maanden tijd te begeleiden. Deze begeleiding bestaat uit een programma met workshops over het opstellen en door ontwikkelen van een sociaal businessplan en uit expertmeetings op diverse thema's en business coaching. Zo ondersteunen we sociale ondernemingen bij het vinden van een netwerk, vergroten van kennis en/of financiering.

Monitor Sociaal Ondernemen

Jaarlijks publiceert Social Enterprise NL de monitor Sociaal Ondernemen, het grootste onderzoek naar sociale ondernemingen in Nederland. De Monitor geeft inzicht in de status en ontwikkeling van sociale ondernemingen in Nederland maar valt of staat bij de inbreng van sociaal ondernemers.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over sociaal ondernemen in Rotterdam? Neem dan contact op met adviseur Marie Louise de Bot.