>
Foto: Keilewerf

Keilewerf

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Starter van de maand februari 2018

Beiden hebben een creatieve eenmanszaak. Iris Veentjer is met Studio Focus begonnen en Selma Hamstra heeft een studio onder haar eigen naam Studio Selma Hamstra.

Zij hebben recent een unit gehuurd in de Keilewerf 2. De unit van Iris is inmiddels af. Ze heeft o.a. een paar 3D-printers staan, Selma is nog druk bezig met het afbouwen. Binnenkort zal zij haar glasovens plaatsen.

Iris en Selma kennen elkaar van de Kunstacademie en kwamen elkaar weer tegen op de Keilewerf. Ze beoefenen een echte ambacht: Selma als glasblazer en Iris als meubelmaker. Maar bovenal zijn ze ontwerpers.

Selma Hamstra is de enige glasblazer van Rotterdam die glasobjecten maakt met een andere techniek. Ze is sowieso één van de laatste mensen die het ambacht uitoefent. Naast haar studie aan de Kunstacademie (interieur architectuur) heeft Iris altijd een passie gehad voor meubel maken. Dat komt ook terug in de projecten die ze doet: meubels maken voor mensen met een beperking: “Is de perfecte mensen in iedere situatie hetzelfde? Of is de imperfectie van de mens niet juist de perfectie?”.

Samenwerking in de Keilewerf

Sinds kort zijn Iris en Selma samen een project begonnen. Het is een project waar ze twee weken de tijd voor uittrekken. Het betreft een keramiekserie: wat is de invloed van vorm in samenhang met de materiaaldikte, stooktemperatuur de kracht op het model vanuit esthetisch oogpunt? Ze gaan het onderzoek toepassen op vier basisvormen. De mallen die nodig zijn voor het gieten van het porselein worden gemaakt met de 3D printers van Iris. De glasoven van Selma wordt gebruikt voor het bakken van het porselein.

Heb je tips voor andere mensen die een bedrijf willen starten?

Selma: Droom groot en vertrouw op je intuïtie.
Iris: Gewoon doen en geniet van de dingen die je leert. Laat het een avontuur zijn.

Waar sta je over 5 jaar?

Selma droomt er van om onderdeel te zijn van een wereldwijd netwerk van samenwerkende glasblaasstudio's, ontwerpers en kunstenaars. Iris heeft een merk opgebouwd wat meedraait op (inter)nationaal niveau. Beiden hopen dat ontwerpers de fase van werken voor een hongerloontje voorbij zijn.

Aanvullende informatie

Binnen de Keilewerf krijgen de ondernemers veel ondersteuning van de andere ondernemers in het gebouw en men loopt makkelijk bij elkaar naar binnen. “Waar heb jij je verzekering lopen”, “Wat betaal jij voor een boekhouder” etc. Maar er ontstaan ook nieuwe samenwerkingsvormen. Dat is het mooie aan deze werf, me weet elkaar te vinden.

… en de Ondernemersbalie

In de zomer van 2017 kwamen Iris en Selma naar de Ondernemersbalie met algemene vragen over het starten van een onderneming en specifieke vragen over milieuwetgeving en vergunningen.