>

Circulaire goodiebag

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Circulaire Goodiebag

Minder grondstoffen, kortere ketens én een imagoboost voor je bedrijf!

Afval als grondstof. Een paar jaar geleden had niemand daarvan gehoord, inmiddels wordt er geld verdiend aan deze manier van ondernemen en levert het meer voordelen op. Met circulaire bedrijfsvoering draag je namelijk niet alleen bij aan een beter milieu, het kan ook een strategie zijn om klanten te binden, nieuwe klanten aan te trekken, de loyaliteit van je personeel te versterken en kosten te verlagen.

In deze goodiebag vind je informatie die je kan helpen bij het versneld of meer circulair maken van jouw onderneming. We hebben handige links voor je op een rij gezet om zelf mee aan de slag te gaan óf om door geïnspireerd te worden. Heb je een tip die je graag wilt delen met andere ondernemers? Laat het ons weten via MKB010next@rotterdam.nl. We plaatsen de beste tips online.

Ga nu aan de slag!

En bekijk deze handige links.

1. Workshops circulaire businesskansen
De circulaire economie geeft uitdagingen én kansen! CIRCO helpt ondernemers om hun producten, diensten en businessmodellen circulair te maken en daadwerkelijk circulair te gaan ondernemen. Laat je inspireren  door cases, kennis en workshops

2. Rabobank Foodwaste Challenge
Durf jij als horecabedrijf de uitdaging aan? En ga je voor minder voedsel verspillen, Co2 verlaging en euro’s besparen? Doe dan mee aan de Foodwaste Challenge. De challenge is gratis en toegankelijk. Het kost je bovendien niet al teveel tijd. Schrijf je snel in.

3. Bluecity
Bluecity is de plek in Rotterdam om inspiratie, kennis en netwerken op te doen. Check regelmatig de agenda voor events, trainingen en workshops.

4. Versnellingshuis
Vind kennis, een nationaal netwerk, experts en inspiratie om zelf -of met hulp- aan de slag te gaan bij het Versnellingshuis. Download de informatiekaart ‘wat is circulaire economie en wat kan het voor je bedrijf betekenen?’ of meet hoever jij al bent met circulair ondernemen via één van de beschikbare scans.

5. Matchen
Zit je met een uitdaging, ben je op zoek naar een of wil je een best practice delen? Dan is dit (circulairondernemen.nl) de plek. Er zijn al meer dan vijfduizend ondernemers om mee te matchen.

6. Financieringsmogelijkheden
Doe je voordeel met het overzicht van financieringsmogelijkheden gemaakt door het Versnellingshuis.

7. Subsidie voor samenwerkende MKB-bedrijven
Wil je samen met andere MKB-ondernemers een circulair product of een dienst ontwerpen? Of jouw processen of businessmodel circulair organiseren? Dan kan de subsidie Circulaire ketenprojecten je daarbij ondersteunen.

8. Subsidie voor ondernemersverenigingen
Wist je dat er in Rotterdam voor duurzame en circulaire projecten in een winkelstraat of op een bedrijventerrein subsidie kan worden aangevraagd? Denk bijvoorbeeld aan energiebesparende maatregelen of slimmer omgaan met afvalstromen. Een subsidie. Bekijk voor het collectief welteverstaan.

En laat je inspireren...

 1. Wat is een circulaire economie eigenlijk?
  Wat zijn de ambities van Rotterdam en wie gingen je voor? Op Rotterdam Circulair vind je alle informatie. Blijf ook op de hoogte via de nieuwsbrief.
   
 2. E-book Duurzaam vooruit
  Tips en verhalen van ondernemers over ondernemen voor een betere wereld aangeboden door de KVK en het E-book  Duurzaam Vooruit.  
   
 3. E-book circulair ondernemen
  Tips van de Rabobank om circulair en duurzaam aan de slag te gaan en het E-book ondernemers duurzaam helpen groeien met circulair ondernemen.
   
 4. Horeca, catering, evenementen
  Greenevents is een platform voor de verduurzaming van events

 5. Circulair Loket
  Als eerste stad in Nederland opent Rotterdam een Circulair Loket voor ondernemers. Zij kunnen er terecht met alle vragen die komen kijken bij het gebruik van afval als grondstof en voor advies en ondersteuning op het gebied van wet- en regelgeving. Het Circulair Loket is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het loket is vanaf 21 juni telefonisch bereikbaar via 010 246 8000 of per mail via circulairloket@rotterdamcirculair.nl

 6. Bouw
  Circelstad, platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector.

  Circulaire bouweconomie.nl met  het E-book inspirerende voorbeelden in de bouw en grond-weg- en waterbouw (GWW) vanuit o.a.  Bouwend Nederland.

  Dutch green building council is een kennisplatform met een aanbod van verschillende (meet)tools.

  De bouwcampus waar partijen bij elkaar worden gebracht en ervaringen worden gedeeld. 
   
 7. Het Nieuwe Nassen
  In opdracht van MKB010Next organiseert BlueCity ‘Het Nieuwe Nassen’, een programma voor Rotterdamse horeca- en food-retail-ondernemingen met praktische tips en inspiratie over hoe je jouw bedrijf toekomstbestendig inricht. Het programma wordt op woensdag 8 september gelanceerd in de Verspillingsvrije Week. Podcast Host en ambassadeur van het ‘Het Nieuwe Nassen’ is de Rotterdamse chef en ondernemer Perry de Man.
   
 8. Is jouw horecazaak futureproof?
  Ben je een horecaondernemer en wil je jouw bedrijf meer circulair maken en verduurzamen? Vraag je je af hoe je daarmee kunt starten? Laat je inspireren door de tips van horecaondernemers die je zijn voorgegaan. De animatie, handleiding en poster geven je praktische tips waar je snel mee aan de slag kunt.
   
 9. Techniek en (maritieme) maakindustrie
  Voor netwerken, kennis en inhoudelijke hulp kijken eens op de sites van:

SMITZH biedt informatie, netwerken en fieldlabs voor maakbedrijven die sneller, schoner en goedkoper willen produceren

Circulaire maakindustrie biedt kennis, informatie en overzicht van financiering. Aangeboden vanuit o.s. de FME en de Koninklijke Metaalunie

Techniek Nederland biedt kennis, informatie en netwerken

Maritime Delta, het regionale samenwerkingsverband op het gebied van innovatie en human capital.