Circulaire goodiebag

Minder grondstoffen, kortere ketens én een imagoboost voor je bedrijf!

Afval als grondstof. Een paar jaar geleden had niemand daarvan gehoord. Inmiddels wordt er geld verdiend aan deze manier van ondernemen en levert het meer voordelen op.

Circulaire goodiebag

Met circulaire bedrijfsvoering draag je namelijk niet alleen bij aan een beter milieu, het kan ook een strategie zijn om klanten te binden, nieuwe klanten aan te trekken, de loyaliteit van je personeel te versterken en kosten te verlagen.

In deze goodiebag vind je informatie die je kan helpen bij het versneld of meer circulair maken van jouw onderneming. We hebben handige links voor je op een rij gezet om zelf mee aan de slag te gaan óf om door geïnspireerd te worden. Heb je een tip die je graag wilt delen met andere ondernemers? Laat het ons weten via MKB010next@rotterdam.nl. We plaatsen de beste tips online.

Ga nu aan de slag!

En bekijk deze handige links.

 1. Workshops circulaire businesskansen
  De circulaire economie geeft uitdagingen én kansen! CIRCO helpt ondernemers om hun producten, diensten en businessmodellen circulair te maken en daadwerkelijk circulair te gaan ondernemen. Laat je inspireren  door cases, kennis en workshops
 2. Rabobank Foodwaste Challenge
  Durf jij als horecabedrijf de uitdaging aan te gaan? En ga je voor minder voedsel verspillen, CO2-verlaging en euro’s besparen? Doe dan mee aan de Foodwaste Challenge. De challenge is gratis en kost je bovendien niet al te veel tijd. Schrijf je hier in.
 3. BlueCity
  BlueCity is de plek in Rotterdam om inspiratie, kennis en netwerken op te doen op het gebied van circulariteit. Check regelmatig de agenda voor events, trainingen en workshops.
 4. Versnellingshuis
  Vind kennis, een nationaal netwerk, experts en inspiratie om zelf – of met hulp – aan de slag te gaan bij het Versnellingshuis. Download bij Tools de kenniskaart ‘wat is circulaire economie en wat kan het voor je bedrijf betekenen?’ Of meet hoever jij al bent met circulair ondernemen via één van de beschikbare scans.
 5. Financieringsmogelijkheden
  Ben je op zoek naar financiering voor een circulaire onderneming? Doe dan je voordeel met het overzicht van financieringsmogelijkheden gemaakt door het Versnellingshuis.
 6. Subsidie voor ondernemersverenigingen
  Wist je dat je in Rotterdam subsidie kunt aanvragen voor duurzame en circulaire projecten in een winkelstraat of op een bedrijventerrein? Denk bijvoorbeeld aan energiebesparende maatregelen of slimmer omgaan met afvalstromen. Deze subsidie kun je als collectief van ondernemers of  eigenaren aanvragen.

En laat je inspireren…

 • Wat is een circulaire economie eigenlijk?
  Wat zijn de ambities van Rotterdam en wie gingen je voor? Op Rotterdam Circulair vind je alle informatie. Op de hoogte blijven kan via de nieuwsbrief van Rotterdam Cirulair.
 • Circulair ondernemen
  De circulaire economie biedt kansen voor innovatieve ondernemers die willen groeien én duurzaam willen ondernemen. Lees 8 tips van de Rabobank om duurzaam aan de slag te gaan.
 • Horeca, catering, evenementen
  Greenevents is een platform voor de verduurzaming van events.
 • Circulair Loket
  Als eerste stad in Nederland heeft Rotterdam een Circulair Loket voor ondernemers. Je kunt er terecht met alle vragen over het gebruik van afval als grondstof. En voor advies en ondersteuning op het gebied van wet- en regelgeving. Het Circulair Loket is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het loket is online bereikbaar (via de knop: Dien je vraag in) of per e-mail circulairloket@rotterdamcirculair.nl
 • Bouw
  • Circulaire bouweconomie.nl is een samenwerking van overheid en markt. Met  het E-book inspirerende voorbeelden in de bouw en grond-weg- en waterbouw (GWW) vanuit o.a.  Bouwend Nederland.
  • Cirkelstad is het platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector die samen willen doen, leren en elkaar willen ontmoeten.
  • Dutch green building council is een kennisplatform voor een toekomstbestendige gebouwde omgeving rond de thema’s: circulariteit, klimaatadaptatie, Paris Proof en gezondheid. Met een aanbod van verschillende (meet)tools.
  • De bouwcampus is een netwerkorganisatie die partijen met elkaar verbindt, transities aanjaagt en waar ervaringen worden gedeeld. 
 • Het Nieuwe Nassen
  In opdracht van MKB010>>Next organiseert BlueCity ‘Het Nieuwe Nassen‘, een programma voor Rotterdamse horeca- en food-retail-ondernemingen met praktische tips en inspiratie over hoe je jouw bedrijf toekomstbestendig inricht. Het Nieuwe Nassen is een lokale beweging van Rotterdamse restaurants, voedsel ondernemers, natuurinclusieve boeren en brancheorganisaties die samen de voedseltransitie op de kaart zetten. 
 • Techniek en (maritieme) maakindustrie
  Voor netwerken, kennis en inhoudelijke hulp kijken eens op de sites van:
  • SMITZH biedt informatie, netwerken en fieldlabs voor maakbedrijven die sneller, schoner en goedkoper willen produceren door middel van digitalisering.
  • Circulaire maakindustrie is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen dat zich sterk maakt voor de circulaire transitie van de Nederlandse maakindustrie.  Het biedt kennis, informatie en overzicht van financiering.
  • Techniek Nederland biedt kennis, informatie en netwerken voor de installatiesector op het gebied van hergebruik van materialen en grondstoffen.
 • Maritime Delta, het regionale samenwerkingsverband op het gebied van innovatie, energietransitie en human capital.

Meer circulair nieuws in onze nieuwsbrief

Rotterdam is continu in beweging. Er gebeurt van alles. Ook op het gebied van circulariteit. Op Ondernemen010 willen we ondernemers optimaal informeren, maar ook inspireren en op weg helpen binnen geldende wet- en regelgeving en met de juiste persoon bij de gemeente in contact brengen. Met de nieuwsbrief van Ondernemen010 blijf je als ondernemer op de hoogte van wat er speelt in ondernemend Rotterdam. Als je niks wilt missen, schrijf je je in op de Ondernemen010 nieuwsbrief en ontvang je maandelijkse het laatste portie nieuws uit Rotterdam. Mis niks en schrijf je in!

Deel deze pagina