Ondernemen en werk in het Rotterdam van 2030

De allereerste internet pagina’s in de jaren negentig waren van Netscape. Het eerste wereldwijde web. Internet pagina’s bestonden uit tekst en plaatjes en konden alleen gelezen worden. Al die internetpagina’s bij elkaar noemden we ‘Web1’.

In de tweede fase van het internet in het begin van de 21ste eeuw werden websites twee-richting verkeer. Het ‘Web2’. Niet alleen lezen, maar ook communiceren met elkaar. Online een reis boeken, online winkelen, thuiswerken en videobellen. Nu niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

De eerste contouren van de volgende generatie internet zijn zichtbaar: Web3. Web3 levert bovenop de het Web2 ook de zintuigelijke beleving. Bijvoorbeeld Augmented Reality met handschoenen die tastzin kunnen nabootsen waarmee de drager in de virtuele wereld dingen kan vastpakken.

Een verkenning naar de impact van web3 en de metaverse

Web3 en de metaverse staan nog in de kinderschoenen. Toch zien we rond deze ontwikkelingen in de stad en wereldwijd veel nieuwe economische activiteit ontstaan. Om meer inzicht te krijgen in wat Web3 en de metaverse voor invloed kunnen hebben op ondernemen en werk in 2030, zijn zo’n 30 experts geïnterviewd.

In onderstaande download zijn de belangrijkste uitkomsten van de gesprekken met deze experts in het digitale domein, in het bijzonder op het terrein van Web3 en de metaverse, gebundeld.

Downloads

Een lijst van berichten