Terrasvlonders

Ondernemers die een terrasvlonder willen, moeten hiervoor een vergunning aanvragen. Plaatsen van een terrasvlonder kan van 15 mei tot en met 15 oktober. Vraag je vergunning aan via de site van de gemeente.

Terrasvlonders ter illustratie
© Gemeente Rotterdam

Regels voor terrasvlonders

Let op: gratis duurzame terrasvlonder zijn helaas op

De duurzame terrasvlonders van de gemeente zijn helaas op dankzij een overweldigend aantal aanvragen. Mocht je op de reservelijst willen, dan kun je alsnog aangeven dat je terrasvlonders wilt ontvangen. Op het moment dat er terrasvlonders vrijkomen, delen we ze uit aan ondernemers op de reservelijst.

Voorwaarden plaatsing terrasvlonders

Er zijn voorwaarden verbonden aan de plaatsing van terrasvlonders:

  • Terrasvlonders grenzen aan het trottoir.
  • De terrasvlonders worden binnen de vergunde parkeervakken geplaatst.
  • Zorg dat er geen overhangende elementen of attributen op of aan de vlonder zijn bevestigd.
  • Terrasvlonders mogen zo breed als de gevel van het pand neergelegd worden op de parkeervakken die direct aan de gevel grenzen (niet aan de overkant van de straat). Dit mag naar boven worden afgerond.
  • Is je horecagelegenheid gevestigd op een hoek? Dan mag je aan beide zijden van het pand de parkeervakken over de breedte van de inrichting gebruiken voor een terrasvlonder. Let uiteraard op de verkeerssituatie.
  • Om veilig gebruik te kunnen maken van een terrasvlonder worden alleen parkeerplaatsen gebruikt waarvoor men niet een rijbaan of fietspad hoeft over te steken. Een terrasvlonder mag niet leiden tot verkeersonveilige situaties.
  • Voorkom rattenoverlast. Een terrasvlonder moet aan alle kanten dicht zijn. Maak regelmatig zowel onder, naast, als op de terrasvlonder goed schoon. Dat voorkomt dat de terrasvlonders aantrekkelijk worden voor ratten.
  • Om de terrasvlonder zoveel mogelijk toegankelijk te houden mag het hoogteverschil tussen terrasvlonder en trottoir niet meer dan 1 cm zijn. Daarnaast mag de ruimte tussen de trottoirband en de terrasvlonder ook niet meer dan 1 cm zijn.
  • Een terrasvlonder mag niet op een parkeerplek worden neergelegd die een andere functie heeft, bijvoorbeeld een invalideparkeerplaats, een laad of losplek of een oplaadpaal voor elektrische auto’s.
  • Om de terrasvlonder heen mag je een hekje plaatsen. Het wordt aangeraden dit in ieder geval te doen bij 50 kilometer straten. Zo zitten je gasten comfortabeler en veiliger. Bij duurzame terrasvlonders is een hekje verplicht.
  • Bouwwerken op het terrasvlonder zijn niet toegestaan, alleen een hekje als omheining. Het verlenen van een omgevingsvergunning voor een bouwwerk op een terrasvlonder zal in veel gevallen niet mogelijk zijn.
  • In Rotterdam zijn terrassen open en toegankelijk. Het plaatsen van een buitenbar op de terrasvlonder is niet toegestaan. De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1.20m.
  • Een terrasvlonder wordt alleen gebruikt voor tafeltjes en stoeltjes. Alleen het aanbieden van eten en drinken is toegestaan. Shisha is niet toegestaan.

Voor wie zijn terrasvlonders toegestaan?

Alleen horecaondernemers met een exploitatievergunning mogen een terrasvlonder neerleggen op de parkeervakken voor hun horecazaak.

Maatwerk

In Rotterdam stimuleren we ondernemers met goede, innovatieve ideeën te komen. Het is dan ook mogelijk dat het terrasconcept dat een exploitant heeft, niet past binnen de kwaliteitseisen. Voor dit soort situaties is een aanvraag tot individueel maatwerk mogelijk. Speciaal voor deze gevallen bestaat er een Team Ondernemers Maatwerk die terrasideeën die afwijken van de eisen kan beoordelen. Als het een individueel geval betreft dan kan een uitzonderingsaanvraag ingediend worden. Je kunt hiervoor contact opnemen met je Horecagebiedsadviseur.

Neem voor al je andere vragen contact op met het horecaloket via horeca@rotterdam.nl of via 010 – 267 25 00.

Houd deze website in de gaten voor de meest actuele informatie over onder andere de terrasvlonders.