Rotterdam Central District

De combinatie van een hypermodern station en ontwikkelruimte in het hart van de stad maakt Rotterdam Central District (RCD) tot een unieke plek en een mooie stadsentree.

De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendig gebied. Een plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. De komende jaren zullen nieuwe initiatieven van de grond komen die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt hierbij samen met de Vereniging Rotterdam Central District (Vereniging RCD).

Foto: Jurriaan

Mix aan functies

Rotterdam Central District onderscheidt zich al door een zeer gemengd hoog stedelijk en levendig karakter, bedrijvigheid en een sterke eigen identiteit.

De plaats van een kantoor wordt steeds belangrijker voor werknemers. In RCD wordt een ’24-uurs economie’ ontwikkeld. Het RCD biedt niet alleen onderdak aan multinationals zoals Shell, Unilever en Robeco. Maar ook aan bijvoorbeeld het webwinkelbedrijf Coolblue, bedrijven op gebied van gaming en gerenommeerde firma’s op gebied van dienstverlening.  Het is een aantrekkelijk gebied om in te wonen en werken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten die werknemers, bewoners en bezoekers van een gebied willen.

De mix aan functies zijn niet alleen in het gebied zichtbaar, maar ook in de kantoren zelf. Ook daar zijn steeds meer publieke functies te vinden. De laatste jaren hebben zich veel nieuwe horeca, winkels en ondernemers gevestigd. Het welbekende restaurant Engels heeft een restyle gehad en er zijn zaken bijgekomen als

  • Lebkov
  • Vapiano
  • Doppio  Espresso
  • het DE-café (in de Delftse Poort)
  • restaurant The World (in de Delftse Poort)
  • de Nieuwe Poort (in het Groot Handelsgebouw)
  • café Weena

Het voormalige Manhattan Hotel werd onderdeel van de wereldwijde Marriott-keten en gerenoveerd. Daarbij werd de lobby een aantrekkelijke ontmoetingsplek. Uitgaansgelegenheid Annabel en de Biergarten trekken een gevarieerd publiek: van toeristen tot zakelijke werknemers in het gebied.

De toekomst

De komende jaren zal, naar verwachting de tendens doorgezet worden. Single-tenant gebouwen worden duurzaam gerenoveerd en gebruikt voor verschillende zakelijke dienstverleners en flexibele huurconcepten. De gemeente Rotterdam streeft ernaar om nieuwe hoog stedelijke woonconcepten en kantoren toe te voegen.
Kortom; een divers centrumgebied waar zowel starters als multinationals de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. En waar het nieuwe werken perfect kan worden toegepast.

Vereniging Rotterdam Central District

De gemeente, gebruikers, beleggers en ontwikkelaars bundelden hun krachten in de publiek-private samenwerking Vereniging Rotterdam Central District. De vereniging, die sinds 2009 bestaat, groeit gestaag en is actief met businessclubs, placemaking, marketing en acquisitie. De ambities van de gemeente en de Vereniging RCD zijn vastgelegd in de herijking van de gebiedsvisie. Daarin staan drie begrippen centraal: verbinden, delen en verduurzaming.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over Rotterdam Central District? Neem dan contact op met procesmanager Kees van Oorschot, telefoon 06 – 513 857 64.

Deel deze pagina