Ondernemen in food

De Rotterdamse regio loopt voorop in de wereldwijde voedseleconomie. Met meer dan 8.000 food gerelateerde bedrijven en een gunstige ligging als ‘mainport to Europe’, is het Rotterdamse agrofood ecosysteem uniek in de wereld.

Iedere dag werken mensen hier – van zaadveredeling, productie, verwerking, research & development en onderwijs, tot transport en logistiek – aan oplossingen voor de voedselvraagstukken van vandaag en morgen.

Voedselketen

De gehele voedselketen wordt hier vertegenwoordigd. Denk aan zaken zoals zaadveredeling, primaire productie, levensmiddelenindustrie en groothandel. Maar ook geconditioneerde logistiek, research en development en ingrijpende toegevoegde waarde activiteiten. In de regio Rotterdam zijn 6.100 food bedrijven gevestigd, met circa 43.000 werknemers en een omzet van 24,5 miljard euro.

Vestigingsplaats

De Rotterdamse regio is de favoriete vestigingsplaats en de logistieke draaischijf van de voedselsector in Nederland. En is hiermee de bakermat voor de ontwikkeling, innovatie en transformatie van deze sector. Deze potentie moet benut worden als economische motor voor de regionale economie, met een groot potentieel voor de regionale arbeidsmarkt. 

Op één na grootste exporthaven van groente en fruit ter wereld

De Rotterdamse regio bevoorraadt vele Europese steden met verse groente en fruit. De Rotterdamse haven is de op één na grootste exporthaven van groente en fruit ter wereld. Rotterdam is koploper op het gebied van innovatie en duurzaamheid en doet er alles aan om deze positie te behouden (futureproof).

Het Rotterdamse agrofood ecosysteem bestaat niet alleen uit (inter)nationale bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, overheden en inwoners in Rotterdam. Maar ook uit Westland, Oostland, Midden-Delfland, Barendrecht, Ridderkerk, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Hiermee wisselen we kennis uit. Werken we aan carrièremogelijkheden voor inwoners. Stimuleren we gezamenlijk innovatiekracht en internationale kansen voor nieuwe en bestaande bedrijven.

Roadmap Next Economy

Het Rotterdamse agrofood ecosysteem geeft invulling aan de Roadmap Next Economy ambities.
Via ons grote netwerk bundelen we de krachten. En creëren we nieuwe initiatieven met de duurzame doelstellingen van de Next Economy als uitgangspunt. We willen zo de toonaangevende Food Regio in de wereld blijven.

Innovatie

Hoe zorgen we ervoor dat in 2050 de wereldbevolking, van 9 miljard personen, toegang heeft tot voldoende gezond en veilig voedsel? Dit vraagt om innovatieve oplossingen. Oplossingen die dagelijks door food bedrijven en kennisinstellingen in de Rotterdamse regio worden ontwikkeld. En overal ter wereld worden toegepast.

Samenwerking

Dutch Fresh Port is een internationaal knooppunt voor de agro-, vers-, en foodlogistiek. Dit knooppunt ligt tussen de A15 en A16 ter hoogte van Barendrecht en Ridderkerk en staat in directe verbinding met de Rotterdamse haven. Bedrijven en overheden werken samen om onder andere de bereikbaarheid in stand te houden. En het cluster nog verder te verbeteren.

Lees meer over Dutch Fresh Port

De gemeente Rotterdam werkt samen met partners. Waaronder verschillende ondernemers en kennisinstellingen uit Rotterdam en de regio aan het Rotterdamse agrofood ecosysteem .

Jouw bedrijf opzetten in Rotterdam

Met een toonaangevend food cluster en een strategische ligging in Europa is Rotterdam een logische vestigingslocatie voor agrofood bedrijven. Rotterdam Partners ondersteunt internationale agrofood bedrijven bij het opzetten, uitbreiden en investeren in Rotterdam. Deze services zijn kosteloos, onafhankelijk en vertrouwelijk.

Een lijst van berichten

 • Een man en een vrouw staan in een idustriele opslag

  Falafval is de eerste gebruiker van de Foodhub bij het gloednieuwe BlueCity Lab in de kelder van het voormalig subtropisch zwembad Tropicana aan de Maasboulevard. De producent van falafel uit…

  Thema’s:
  • Circulair
 • collage met vers fruit versus rottend fruit

  Rotterdam is één van de belangrijkste logistieke hubs ter wereld. Hier zijn professionals uit alle windstreken bezig met het regelen van de import en export van goederen die de hele…

  Thema’s:
  • Food
 • vrouw in groene trui staat voor reisbureau (groentenboer)

  Reisbureau Buitenlandsche Zaken gooide het roer helemaal om na de uitbraak van COVID-19. In plaats van culinaire reizen naar sterrenrestaurants over de hele wereld, verkoopt het team nu allerlei verse…

  Thema’s:
  • Food

Deel deze pagina