Europese digitaliseringsprojecten

Digitalisering en Smart Cities staan ook nog hoog op de internationale agenda’s. Er is vanuit een aantal Europese projecten geld beschikbaar voor lokale, en dus ook Rotterdamse initiatieven.

Europese vlag wapperend aan stok, Europese digitaliseringsprojecten

Europees geld voor Rotterdamse innovatieprojecten kan op twee manieren aangevraagd worden.

Subsidie aanvragen

De gemeente of een andere organisatie heeft een plan (eventueel samen met Europese partners) en vraagt direct zelf ‘in Brussel’ subsidie aan. Bijvoorbeeld op het gebied van stedelijke digitalisering of slimme energiesystemen.

In zo’n geval is de gemeente Rotterdam de initiatiefnemer van het project en bepaalt welke (Rotterdamse) bedrijven meedoen.

De afgelopen jaren heeft de gemeente deelgenomen aan ongeveer twintig Europese projecten en kennisprogramma’s van Horizon 2020 en Urbact, Eurocities of Interreg.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Er zijn ook fondsen waaruit alle Europese landen een bijdrage krijgen. Nederland dus ook. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling is daar een voorbeeld van. De gemeente Rotterdam, maar ook Rotterdamse onderwijsinstellingen en ondernemers kunnen subsidie of een lening aanvragen.

Het fonds ondersteunt vooral het innovatieve MKB en stimuleert plannen die leiden tot een schone, duurzame samenleving. Kansen voor West II is zo’n programma dat geld gebruikt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer informatie kun je vinden op de Interreg website.

logo Interreg Vlaanderen-Nederland, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Kansen voor West

Kansen voor West is een investeringsprogramma van de vier Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Rotterdam heeft een bijzondere positie. We zijn niet alleen een van de acht partners. Maar de gemeente Rotterdam is ook verantwoordelijk voor de uitvoering en de dagelijkse leiding van het project.

Het programma heeft vier prioriteiten:

  • innovatie bij het MKB
  • koolstofarme economie
  • verkleinen mismatch op de arbeidsmarkt
  • bevorderen beter vestigingsklimaat voor bedrijven

Het programma is opgezet om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door subsidies of leningen aan het bedrijfsleven in de regio. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Waarom interessant is Kansen voor West voor ondernemers?

Onder andere MKB-bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsinstituten kunnen financiële ondersteuning aanvragen voor projecten die bijdragen aan de programmaprioriteiten. Denk aan projecten als:

  • Subsidie voor het opzetten van een proeftuin of living lab.
  • Omzetten van afval in grondstoffen.
  • Ondersteuning bij het schrijven van een businessplan.
  • Financiering voor duurzame vormen van energieopwekking, zoals zon, wind en geothermie.
  • Hulp bij vestigingswensen van de creatieve (ambachts)economie.

Heb je een projectidee en wil je nagaan of het aansluit bij de ambities en doelstellingen van Kansen voor West II? Kijk op de website Kansen voor West II onder steunpunten voor een contactpersoon bij jou in de buurt.

Deel deze pagina