De wereldwijde bestedingen aan computergames blijven groeien.  De verwachting is dat er in 2023 ruim 180 miljard dollar wordt uitgegeven aan de aankoop van computergames. De gamesector kent een grote verscheidenheid aan banen. Van de programmeur tot de mediamanager. En van de esporter tot de producer. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: een passie voor gamen en het samen beleven van games en esports.

Rotterdam. Serious About Gaming.

Om de sector nog beter te kunnen ondersteunen heeft de afdeling Economie een verkenning uitgevoerd. De conclusie van de verkenning is helder. De ondernemers kunnen prima zelf ondernemen. Maar het helpt als de gemeente erkenning geeft en zorg blijft dragen voor de uitwisseling tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Zo dragen we bij aan het behouden van talent dat lokaal wordt opgeleid. Want een student van bijvoorbeeld het Grafisch Lyceum kan tijdens en na de studie prima in Rotterdam aan de slag. Want het spelen van een game vraagt op de achtergrond om een heel netwerk aan bedrijven die in een keten van zakelijke diensten zorgen dat deze games ook daadwerkelijk gespeeld kunnen worden.

cover van Rapport Rotterdam. Serious About Gaming.

Rotterdamse gaming bedrijven

Rotterdamse bedrijven zijn actief op de internationale markt voor games. Zoals het bedrijf i3D dat internetverbindingen en servercapaciteit levert aan bedrijven die de snelste en beste verbindingen nodig hebben. Bijna 800 miljoen gamers wereldwijd maken gebruik van het netwerk van i3D. Bijvoorbeeld wanneer zij online willen gamen met vrienden.

Een andere speler van wereldformaat is TotalMayhemGames. Begin september lanceerden ze de nieuwste versie van hun WeWereHere game. Inmiddels is de game al 3 miljoen keer gedownload.

Of de studio Vertigo Games gevestigd aan het Hofplein. Zij genieten internationale bekendheid met hun games die in Virtual Reality te spelen zijn. Ooit in 2008 begonnen als lokale Rotterdamse onderneming. Nu onderdeel van een grote moedermaatschappij waarin meerdere gamestudios uit meerdere landen zijn gebundeld.

Ook de gamestudio Codeglue wordt internationaal gewaardeerd. Recent zijn zij onderdeel geworden van de Canadese Behaviour Interactive group. Hiermee ontstaat ruimte voor groei in arbeidsplaatsen met behoud van de Rotterdamse identiteit.

Naast de consumentengames is er veel aandacht voor serious games. Het Rotterdamse @Ranj bouwt al meer dan twintig jaar digitale spellen voor positieve gedragsverandering.

Samenwerken begint met elkaar kennen

Zodra onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente samenwerken ontstaan de mooiste kansen. De gemeente sluit het liefst aan bij bestaande netwerken en evenementen op het gebied van games. Daarnaast organiseren we met relevante partijen in de stad eigen bijeenkomsten om de sector bij elkaar te brengen. Zoals Rotterdam Gaming Connect en de Rotterdam Game Drinks.

Benieuwd naar de kansen voor samenwerking in Rotterdam? Neem contact op met: