Living Lab Sensible Sensor

Als de buitenruimte zou kunnen praten, wat zou het jou vertellen?

De buitenruimte digitaliseert. In Rotterdam is het Living Lab Sensible Sensor Reyeroord gestart, waarbij in de wijk Reyeroord ervaring opgedaan is met het gebruik van sensoren in de buitenruimte. Bewoners, bedrijven en kennisinstellingen spelen een prominente rol.

Wethouder Kathman bij een Cent-R in de wijk Reyeroord, Living Lab Sensible Sensor
© Eric Fecken

Standaarden

De kennis die we opdoen over wat er nodig is en wat de wensen zijn voor digitalisering van de buitenruimte, geeft ons input voor het maken van standaarden, zowel op technisch, organisatorisch als sociaal gebied.

Veel gemeenten en organisaties lopen er tegenaan dat er op dit moment nog geen standaarden zijn. Denk bijvoorbeeld aan inkoopvoorwaarden, communicatiebeleid, referentie-architectuur, sensorenregister en de manier waarop we bewoners betrekken in dergelijke trajecten.

Learnings

De learnings die we ophalen in Rotterdam, delen we met onze Smart City partners in de regio en andere gemeenten. Uiteraard staan we ook open voor ervaringen van andere gemeenten en organisaties. Dankzij het uitwisselen van kennis en ervaringen zijn alle betrokken partijen in staat om digitalisering van de buitenruimte beter toe te passen.

Online sessies

Het Living Lab Sensible Sensor is in 2019 gestart in de Rotterdamse wijk Reyeroord. Om het eerste deel af te ronden zijn in maart en april 2021 vijf online sessies gehouden. De geleerde lessen en ervaringen, onderverdeeld in vier thema’s, delen we hier.

Infographic LLSS in cijfers

Downloads

Infographic Living Lab Sensible sensor

Deel deze pagina