>

Detailhandel

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Wanneer je een winkel wilt starten of een winkel hebt gelden er bepaalde regels. Denk bijvoorbeeld aan de tijden waarop jouw winkel geopend mag zijn, waar je mag flyeren en of het toegestaan is om een promotiestand te plaatsen.

Winkeltijden

Als eigenaar van een winkel kies je zelf op welke tijden en dagen jouw winkel op is. Deze tijden zijn vastgelegd in de winkeltijdenwet 2014. Wanneer je op een bijzondere dag of tijd geopend wilt zijn dan kunt je hiervoor een incidentele ontheffing aanvragen. Een permanente ontheffing aanvragen kan alleen voor één avondwinkel in een gebied per 15.000 inwoners. Op dit moment zijn bijna voor alle Gebieden de ontheffingen vergeven. Alleen in het gebied Prins Alexander en in enkele kleine kernen is formeel nog ruimte om een ontheffing te verlenen. De aanvraag voor de ontheffing winkeltijdenwet kun je online doen met eHerkenning en duurt ongeveer zes weken.

Promotiestands

Wanneer je een promotiestand op de stoep voor jouw winkel wilt plaatsen dan neem je gemeentelijke ruimte in gebruik. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Deze vergunning kun je downloaden, invullen en e-mailen naar de gemeente. Het aanvragen van de promotievergunning en de verwerking duurt zo'n drie weken.

Winkeluitstalling

Op de tijden waarop jouw winkel geopend is dan mag je voor jouw winkel een kledingrek of andere spullen uitstallen. Let er wel op dat deze producten geen onveilige situaties opleveren of dat voetgangers niet meer langs jouw winkel kunnen lopen. Na sluitingstijd moet alles weer netjes en opgeruimd achter laten, de spullen mogen dan niet op de stoep blijven staan.

Vlonders

Rotterdamse ondernemers mogen tussen 1 juni en 1 november een vlonder plaatsen. Als terras, maar ook voor andere bedrijfsactiviteiten, zoals een kapsalon. De ondernemer maakt of koopt zelf een vlonder, of maakt gebruik van de gratis circulaire vlonders van de gemeente. De regeling is verruimd, zodat ondernemers op een veilige manier meer klanten kunnen ontvangen.

Detailhandelsnota

De wereld van de detailhandel is flink in beweging. Om op de trends in te kunnen spelen is het belangrijk een goede visie en een goed toekomstbeeld te hebben. In de detailhandelsnota 2017 lees je meer over de visie en de toekomstplannen van de gemeente voor de Rotterdamse detailhandel.

Contact met de Ondernemersbalie

Email de Ondernemersbalie

Telefoon (06) 192 872 33