Foto: Eric Fecken

Vraag een circulaire vlonder aan

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdamse ondernemers mogen tussen 1 juni en 1 november een vlonder plaatsen. Als terras, maar ook voor andere bedrijfsactiviteiten, zoals een kapsalon. De ondernemer maakt of koopt zelf een vlonder, of maakt gebruik van de gratis circulaire vlonders van de gemeente. De regeling is verruimd, zodat ondernemers op een veilige manier meer klanten kunnen ontvangen.

Dit jaar mogen ondernemers vlonders neerleggen op alle parkeervakken voor het pand, over de hele breedte van het pand. Normaal geldt een maximum van drie parkeervakken. Er is geen vergunning meer nodig voor een vlonder. Ook mogen nu álle ondernemers een vlonder neerleggen, in plaats van alleen de horeca. De laad- en losplekken mogen de ondernemers gebruiken buiten de laad- en lostijden. Zij maken of kopen hun vlonders zelf, of gebruiken de gratis circulaire vlonders van de gemeente.

Wees er snel bij
De gemeente maakt de circulaire vlonders uit hout van onder andere de Rotterdamse Milieuparken. Zo wordt het vele hout dat de afgelopen periode is binnengebracht bij de Milieuparken op een nuttige manier hergebruikt. De eerste 100 zijn op 1 juni gereed voor uitgifte. Wil jij zo’n vlonder, vraag deze dan snel aan via het formulier onderaan deze pagina. De gemeente handelt de aanvragen af op basis van volgorde van binnenkomst. Je kunt in principe maximaal drie vlonders aanvragen.

Is de eerste voorraad circulaire vlonders op, dan maakt de gemeente er bij. Het is nu nog niet bekend wanneer deze klaar zijn. Wil je niet wachten op de volgende lichting vlonders, dan is het advies er zelf een te kopen of te maken.

Voorwaarden

Voor vlonders gelden de volgende voorwaarden:

 • vlonders moeten grenzen aan het trottoir;
 • er moet minimaal 20 cm tussen de rijbaan en de vlonder zitten;
 • ondernemers mogen vlonders op alle parkeervakken direct voor het pand plaatsen, over de hele breedte van het pand;
 • bij hoekpanden mogen ondernemers vlonders plaatsen aan beide zijden van het pand, over de hele breedte van het pand;
 • ondernemers mogen geen vlonders plaatsen op een parkeerterrein, een invalideparkeerplaats of een plaats met een elektrisch laadpunt;
 • ondernemers mogen vlonders plaatsen op een laad- en losplek op de tijden dat er niet geladen of gelost wordt. Die tijden staan op het bordje in de buurt van de laad- en losplek;
 • een vlonder mag niet slecht zijn voor de verkeersveiligheid.

Aanvragen
Een gratis vlonder aanvragen? Vul dan onderstaand formulier in. Je hoort zo spoedig mogelijk of je in aanmerking komt.

Brengen/ophalen
De gemeente levert de vlonder kosteloos bij je af. Op 1 november haalt de gemeente de vlonder weer bij je op.

Gebruik van meerdere vlonders

 • Laat de vlonders zoveel mogelijk op elkaar aansluiten, zodat het voetpad niet tussen de vlonders loopt.
 • Als het voetpad toch tussen de vlonders loopt, moet het minstens 3 meter breed zijn (voetganger heeft aan beide kanten 1,5 meter afstand van de vlonder)
 • Als het voetpad aan één kant langs de vlonder loopt, moet het minstens 1,5 meter breed zijn.

Voor meer informatie of bij vragen:

 • neem je contact op met team Circulaire vlonders via e-mail vlondersdv@rotterdam.nl.
 • of bel je het gemeentelijke informatienummer 14 010
 • of neem je op een andere manier contact op met Gemeente Rotterdam.

Moet ik een vergunning aanvragen voor een vlonder?

Nee, dat is niet nodig.

Mag op een terrasvlonder alcohol worden geschonken?
Het schenken van alcoholhoudende drank op de terrasvlonder is alleen toegestaan als de horeca-inrichting in het bezit is van een geldige Drank- en Horecawetvergunning.

Mag ik een buitenbar of een barbecue plaatsen op een terrasvlonder?
Nee, je mag geen buitenbar of barbecue op de terrasvlonder plaatsen. Er mag op de terrasvlonder alleen gegeten en gedronken worden.

Moet ik mijn vlonder verwijderen bij werkzaamheden of als er evenementen worden gehouden?
Ja, bij (weg)werkzaamheden of een evenement kan het zijn dat je de vlonder tijdelijk moet verwijderen. Je krijgt hierover op tijd informatie.

Gebruik gegevens uit dit formulier

Wij respecteren jouw privacy. De door jou ingevulde informatie op deze pagina wordt alleen gebruikt voor het verwerken van de aanvraag vlonders. Als je hiermee eens bent kun je de het onderstaande vinkje aanzetten.