>

Horeca

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Een horecavergunning moet je aanvragen wanneer je een horecabedrijf hebt of tijdelijke horeca-activiteiten wilt ondernemen.

Exploitatievergunning

Wanneer je een snackbar, café, lunchroom een coffeshop of een ander horecabedrijf wilt openen of al hebt dan heb je een exploitatievergunning nodig. Deze vergunning kun je aanvragen bij het team Horeca Vergunningen van Directie Veiligheid. Heb je een horecabedrijf overgenomen en heb je nog geen definitieve explotatievergunning? Dan kun je een voorlopige exploitatievergunning aanvragen. Nadat de gemeente een besluit heeft genomen over de definitieve exploitatievergunning vervalt de voorlopige vergunning.

Het aanvragen van een reguliere exploitatievergunning duurt maximaal 8 weken. De aanvraag voor een voorlopige exploitatievergunning duurt 5 werkdagen.

Drank- en horecavergunning

Als je in jouw zaak alcoholhoudende drank schenkt of wilt gaan schenken, dan heb je een drank- en horecavergunning nodig. De vergunning kun je online met e-Herkenning aanvragen bij het team Horeca Vergunningen. De aanvraag duurt maximaal acht weken.

Vergunning kansspelautomaten

Heb je of wil je in jouw zaak een kansspelautomaat (bijvoorbeeld een fruitslotautomaat)? Dan moet je hier de vergunning kansspelautomaten voor aanvragen. Je mag maximaal twee kansspelautomaten in jouw horecabedrijf plaatsen.
Nadat jouw aanvraag in behandeling is genomen duurt het maximaal 8 weken voor de verwerking en afgifte van deze vergunning.

Exploitatievergunning speelautomatenhal

Naast de vergunning kansspelautomaten is er ook een exploitatie vergunning speelautomatenhal. In Rotterdam zijn er 12 speelautomatenhallen. Meer speelautomatenhallen zijn volgens de regels niet toegestaan. Wel is het mogelijk om een spellenhal over te nemen. Om een speelautomatenhal te runnen heb je de exploitatievergunning speelautomatenhallen nodig. De vergunning kun je online aanvragen met e-Herkenning. De procedure voor het krijgen van deze vergunning duurt maximaal acht weken.

Kaart incidentele ontheffing

Wanneer je af en toe alcohol wilt schenken, later open wilt blijven (een verlaatje) of meer geluid dan normaal gesproken wilt maken dan kun je de kaart voor incidentele ontheffing aanvragen. Het aanvragen van de kaart kan online met e-Herkenning de aanvraag duurt maximaal 10 werkdagen.

Vergunning seksbedrijf

Om een escortservice of een ander seksbedrijf in Rotterdam te beginnen heb je een vergunning nodig. Deze vergunning is alleen telefonisch aan te vragen bij het team Horeca Vergunningen op telefoonnummer (010) 267 25 00.

De vergunning voor een seksbedrijf is vijf jaar geldig.

Ontmoeten in de stad

Heb je als organisatie plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten? Dan zitten we binnenkort vanuit de gemeente misschien wel bij jou. Onze medewerkers kunnen namelijk buiten de kantoren met collega’s of zakelijke relaties afspreken. Vanwege corona moeten we daar nog even mee wachten, maar je kan je als organisatie al wel aanmelden. Dan kunnen we zodra het weer mag ook bij jou reserveren.

Weten hoe je jouw zaak kunt aanmelden? Ga naar de pagina Ontmoeten in de stad.

Terrasvlonders

 • Terrasvlonders mogen vanaf vrijdag 12 maart 2021 worden opgebouwd. Let op: de vlonders mogen pas geëxploiteerd worden als dat binnen de landelijke coronamaatregelen past.
 • De terrasvlonders zijn alleen mogelijk voor horecaondernemers. Als je een exploitatievergunning hebt, mag je in ieder geval een vlonder plaatsen. Heb je geen exploitatievergunning? Kijk dan bij 'Voor wie zijn vlonders toegestaan' of je volgens de gemeente een horecaondernemer bent.  
 • Meldplicht, je dient als horecaexploitant te melden waar de terrasvlonder zich in de buitenruimte bevindt en hoeveel parkeerplekken er zijn ingenomen. Deze registratie maakt het beter mogelijk om vanuit de gemeente tijdig te communiceren over bijv. geplande werkzaamheden in de straat. Deze melding maak je via www.ondernemen010.nl.

Voorwaarden plaatsing terrasvlonders:

 • Terrasvlonders grenzen aan het trottoir
 • Vlonders mogen zo breed als de gevel van het pand neergelegd worden op de parkeervakken die direct aan de gevel grenzen (in principe dus niet aan de overkant van de straat). Dit mag naar boven worden afgerond.
 • Zit je horecagelegenheid gevestigd op een hoek? Dan mag je aan beide zijden van het pand de parkeervakken over de breedte van de inrichting gebruiken. Let uiteraard op de verkeerssituatie.
 • Terrasvlonders mogen alleen direct voor de eigen inrichting geplaatst worden. Wil je hiervan afwijken? Neem dan eerst contact op met het horecaloket of met jouw horecagebiedsadviseur via horeca@rotterdam.nl of via 010 - 267 25 00.
 • Om veilig gebruik te kunnen maken van een terrasvlonder is het noodzakelijk dat alleen parkeerplaatsen gebruikt worden waarvoor men niet een rijbaan of fietspad hoeft over te steken
 • Voorkom rattenoverlast. Een vlonder moet aan alle kanten dicht zijn. Maak regelmatig zowel onder, naast, als op de terrasvlonder goed schoon. Dat voorkomt dat de terrasvlonders aantrekkelijk worden voor ratten
 • Om de vlonder zoveel mogelijk toegankelijk te houden mag het hoogteverschil tussen vlonder en trottoir niet meer dan 1 cm zijn. Daarnaast mag de ruimte tussen de trottoirband en de vlonder ook niet meer dan 1 cm zijn.
 • Een terrasvlonder mag niet op een parkeerplek worden neergelegd die een andere functie heeft: bijvoorbeeld een invalideparkeerplaats of een oplaadpaal voor elektrische auto’s. Een laad/losplek voor je inrichting kan worden gebruikt in de tijden dat er niet meer geladen of gelost wordt. Die tijden staan op een bordje in de buurt van de laad/losplek.
 • Om het terrasvlonder heen mag je een hekje plaatsen. Het wordt aangeraden dit in ieder geval te doen bij 50 kilometer straten. Zo zitten je gasten comfortabeler en veiliger
 • Bouwwerken op het vlonderterras zijn niet zonder omgevingsvergunning toegestaan, alleen een hekje als omheining. Het verlenen van een omgevingsvergunning voor een bouwwerk op een vlonderterras zal in veel gevallen niet mogelijk zijn.
 • In Rotterdam zijn terrassen open en toegankelijk. De terrasvlonder is uitsluitend ingericht en bedoeld om eten en drinken ter plaatse te nuttigen. Het plaatsen van een buitenbar op de terrasvlonder is niet toegestaan. De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1.25m.

Wat mag je aanbieden op een vlonder?

Een vlonder mag alleen gebruikt worden voor tafeltjes en stoeltjes. Enkel het aanbieden van eten en drinken is toegestaan. Sisha is niet toegestaan

De periode van vlonders ligt voor twee jaar vast: Vlonders zijn in 2021 toegestaan van 1 april tot 31 oktober. In 2022 zijn vlonders toegestaan van 1 mei tot 31 oktober.

Lees alle informatie voor horecaondernemers terug op onze pagina Horeca en 1,5m.

Horecanota 2017-2021

In de Horecanota 2017-2021 staat de balans tussen levendigheid en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat centraal. De voornaamste elementen van het beleid zijn: gebiedsgericht werken, een verdere vereenvoudiging van het vergunningstelsel, verfijning van het handhavingskader en stimulering van eigen initiatief door experimenten.

Horecaloket

Startende en bestaande horecaondernemers kunnen voor vragen over beleid en wetgeving terecht bij het (digitale) Horecaloket van Directie Veiligheid.
Vragen, specifiek over gebiedszaken worden doorgeleid naar de gebiedsadviseurs horeca.
Het horecaloket is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Contact met het Horecaloket

Email het horecaloket

(010) 267 25 00