>

Horeca

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Een horecavergunning moet je aanvragen wanneer je een horecabedrijf hebt of tijdelijke horeca-activiteiten wilt ondernemen.

Exploitatievergunning

Wanneer je een snackbar, café, lunchroom een coffeshop of een ander horecabedrijf wilt openen of al hebt dan heb je een exploitatievergunning nodig. Deze vergunning kun je aanvragen bij het team Horeca Vergunningen van Directie Veiligheid. Heb je een horecabedrijf overgenomen en heb je nog geen definitieve explotatievergunning? Dan kun je een voorlopige exploitatievergunning aanvragen. Nadat de gemeente een besluit heeft genomen over de definitieve exploitatievergunning vervalt de voorlopige vergunning.

Het aanvragen van een reguliere exploitatievergunning duurt maximaal 8 weken. De aanvraag voor een voorlopige exploitatievergunning duurt 5 werkdagen.

Drank- en horecavergunning

Als je in jouw zaak alcoholhoudende drank schenkt of wilt gaan schenken, dan heb je een drank- en horecavergunning nodig. De vergunning kun je online met e-Herkenning aanvragen bij het team Horeca Vergunningen. De aanvraag duurt maximaal acht weken.

Vergunning kansspelautomaten

Heb je of wil je in jouw zaak een kansspelautomaat (bijvoorbeeld een fruitslotautomaat)? Dan moet je hier de vergunning kansspelautomaten voor aanvragen. Je mag maximaal twee kansspelautomaten in jouw horecabedrijf plaatsen.
Nadat jouw aanvraag in behandeling is genomen duurt het maximaal 8 weken voor de verwerking en afgifte van deze vergunning.

Exploitatievergunning speelautomatenhal

Naast de vergunning kansspelautomaten is er ook een exploitatie vergunning speelautomatenhal. In Rotterdam zijn er 12 speelautomatenhallen. Meer speelautomatenhallen zijn volgens de regels niet toegestaan. Wel is het mogelijk om een spellenhal over te nemen. Om een speelautomatenhal te runnen heb je de exploitatievergunning speelautomatenhallen nodig. De vergunning kun je online aanvragen met e-Herkenning. De procedure voor het krijgen van deze vergunning duurt maximaal acht weken.

Kaart incidentele ontheffing

Wanneer je af en toe alcohol wilt schenken, later open wilt blijven (een verlaatje) of meer geluid dan normaal gesproken wilt maken dan kun je de kaart voor incidentele ontheffing aanvragen. Het aanvragen van de kaart kan online met e-Herkenning de aanvraag duurt maximaal 10 werkdagen.

Vergunning seksbedrijf

Om een escortservice of een ander seksbedrijf in Rotterdam te beginnen heb je een vergunning nodig. Deze vergunning is alleen telefonisch aan te vragen bij het team Horeca Vergunningen op telefoonnummer (010) 267 25 00.

De vergunning voor een seksbedrijf is vijf jaar geldig.

Terrasvlonders

Ook deze winter krijgen horecaondernemers meer ruimte zodat gasten en medewerkers voldoende afstand kunnen houden. Van 1 november tot 1 april 2021 is het toegestaan om zonder vergunningsaanvraag een groter terras voeren dan normaal.

Terrasvlonders worden alleen verlengd voor ondernemers die op geen enkele andere wijze het terras kunnen uitbreiden, dan door het gebruik van een parkeerplek. Hierbij geldt:

  • Als je een circulaire vlonder van de gemeente in bruikleen heeft gekregen, dan wordt deze verwijderd. Deze vlonders zijn namelijk niet geschikt voor de winter. De gemeente neemt daar contact over op. Als je niet elders kunt uitbreiden, dan mag de je het parkeervak gebruiken met omheining (minimaal 0,8 maximaal 1,20 meter) of een eigen weersbestendige vlonder terugplaatsen.
  • Als je zelf een vlonder heeft geplaatst en je kunt niet op een andere manier uitbreiden, dan wordt geadviseerd deze vlonder winterklaar te maken en gladheidsbestrijding toe te passen. Als je wel op de stoep kan uitbreiden, dan moet je de vlonder zelf verwijderen per 1 november.

Horecanota 2017-2021

In de Horecanota 2017-2021 staat de balans tussen levendigheid en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat centraal. De voornaamste elementen van het beleid zijn: gebiedsgericht werken, een verdere vereenvoudiging van het vergunningstelsel, verfijning van het handhavingskader en stimulering van eigen initiatief door experimenten.

Horecaloket

Startende en bestaande horecaondernemers kunnen voor vragen over beleid en wetgeving terecht bij het (digitale) Horecaloket van Directie Veiligheid.
Vragen, specifiek over gebiedszaken worden doorgeleid naar de gebiedsadviseurs horeca.
Het horecaloket is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Contact met het Horecaloket

Email het horecaloket

(010) 267 25 00