Samenwerking Platform Ontwikkeling Rotterdam 

Het bouwvraagstuk raakt steeds meer verbonden aan het klimaatvraagstuk. Dat is hard nodig en zorgt de komende jaren waarschijnlijk dat de bouwregelgeving snel wordt aangescherpt . Daardoor is de kans groot dat er tijdens de uitwerking van nieuwe bouwplannen, die een ontwikkeltijd hebben van tussen de 4 en 10 jaar, nieuwe klimaateisen gelden.

Daarom gaat een Aanjager samenwerken met de kopgroep Platform Ontwikkelaars Rotterdam (POR). Dat is een platform met de gemeente, marktpartijen en corporaties. Ze werken aan een plan van aanpak om Paris Proof(energiezuinige vastgoed voor 2050) te gaan bouwen en financieren. Eerst zal een analyse worden gemaakt van wat de Rotterdamse bouwopgave aan klimaatmaatregelen vraagt. Met deze analyse maken de partners in POR een plan van aanpak voor 2024 tot en met 2030. Hieruit volgen duidelijke ambities en tussendoelen om het klimaatvraagstuk zo snel als mogelijk in te passen in de processen en de financiën.  

Even voorstellen

Wout van der Heijden is oprichter van Kickstad, een Rotterdams adviesbureau voor duurzame stadsontwikkeling. Daarnaast is hij voorzitter van het Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR). Hierin werken circa 50 partijen uit de bouw- en vastgoedwereld, waaronder de gemeente, samen aan de Goede Groei (gezonde gebouwen en gebieden) van Rotterdam. De POR bereidt afspraken voor om te zorgen dat er in Rotterdam zo snel mogelijk Paris Proof en duurzaam gebouwd wordt.   

Van der Heijden: “Uiteindelijk hebben we als Rotterdammers één groot gezamenlijk belang: een gezonde en duurzame stad. Samenwerking is daarvoor cruciaal.”